ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Πέφτουν τα φύλλα απ’ τα κλαριά, άρχισαν και τα πρωτοβρόχια του Φθινοπώρου και μαζί με τα χειμωνιάτικα που θα κατεβάσετε, ρίξτε καμια ματιά στην αποθήκη για να διαπιστώσετε αν είναι σε καλή κατάσταση τα είδη… θαλάσσης! Πλησιάζει η επέτειος που γίναμε Βενετσιάνοι γονδολιέρηδες!!!

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μόλις δυναμώνει λίγο η βροχή τρέμει το… φυλλοκάρδι μας! Από την άλλη πάλι, βλέπεις ότι σε χρόνο “μηδέν” έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν προαναγγελθεί στην Καρδίτσα από την πλημμύρα του 1930!!!

Οπότε δεν έχουμε λόγο ν’ ανησυχούμε για τη θωράκιση της περιοχής που έχουν δρομολογήσει οι υπεύθυνοι. Το μόνο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι αυτή η άτιμη… κλιματική αλλαγή που χτυπάει εκεί που δεν το περιμένεις!

Εκεί που έχεις πάρει τα μέτρα σου και έχεις σχεδιάσει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια, εμφανίζεται ξαφνικά και ανατρέπει τα πάντα! Όπως προχθες για παράδειγμα που καταμεσήμερο κόπηκε το ρεύμα σ’ όλη την Καρδίτσα.

Παρότι η ΔΕΗ (όπως όλοι γνωρίζουμε απο τους καμμένους υπολογιστές, τα ψυγεία και άλλες ηλεκτρικές συσκευές) είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη δια παν ενδεχόμενο! Τι να σου κάνει όμως κι αυτή η καημένη; Μέχρι και τα τιμολόγια που πληρώνουμε διπλασίασε για να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το δίκτυό της, αλλά μπροστά στην κλιματική αλλαγή τι να καταφέρει;

Άτιμη… “γυναίκα” λέμε! Αδίστακτη! Δεν μπορείς να προβλέψεις πότε θα “χτυπήσει” και με ποια μορφή! Και δεν προκαλεί μόνο φυσικές καταστροφές! Οπως θα διαβάζετε από τα έγκυρα και ιδιαιτέρως προβληματισμένα ΜΜΕ από την περίοδο των πυρκαγιών (που πάλι αυτή έβαλε το χεράκι της) προσεχώς έρχεται κύμα ανατιμήσεων!!!

Καφές, ψωμί, γάλα, βούτυρο, ντομάτες, λαχανικά και χίλια δυο άλλα προϊόντα, όλα ακριβαίνουν διότι, όπως λένε οι ειδικοί, έχουμε άνοδο στην τιμή της βενζίνης και του πετραιλαίου. Ποιος, όμως, κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις αυξήσεις νομίζετε;

Σωστά μαντέψατε! Η κλιματική αλλαγή! Αυτό το παλιοθήλυκο που παίρνει διάφορες μορφές! Άλλες φορές γίνεται “διπρόσωπος Ιανός”, άλλες “κορωνοϊός”, άλλες “καύσωνας”, άλλες “πυρκαγιές”, άλλες “πλημμύρες”, άλλες “ανατιμήσεις”! Εχει βαλθεί να σαρώσει τα πάντα στο διάβα της και να μη μας αφήσει να πάρουμε ανάσα!

Παρότι το επιτελικό μας κράτος δίνει μάχες σε όλα τα επίπεδα! Ποιος μπορεί να τα βάλει με τη φύση; Μέχρι και τον… Χρυσοχοϊδη “εφαγε” η απάνθρωπη, που ήταν ο μόνος που την πάλευε. Τον έστειλε κι αυτόν αδιάβαστο!

Όπως αντιλαμβάνεστε, η μόνη πλέον ελπίδα που μας απέμεινε, η σωτηρία μας η ίδια δηλαδή, είναι η… “πράσινη ανάπτυξη” από τους φίλους που δραστηριοποιούνται στο λόμπι της ενέργειας! Να προλάβουμε μόνο να τοποθετήσουμε ανεμογεννήτριες σε βουνά, νησιά και λαγκάδια!

Να ξεκινήσουν να “φουρφουρίζουν” να την πιάσουν την κλιματική αλλαγή απ’ το λαιμό να τη φέρουν σβούρα και να τη στείλουν απο κει που ήλθε για να ξαναβρούμε τη γαλήνη μας…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Όσοι τιμούν πραγματικά το Μίκη Θεοδωράκη και τη “φυγή” του από το μάταιο τούτο κόσμο, όσοι θεωρούν ότι το πολιτιστικό του έργο και η διαδρομή του έχουν αφήσει κάτι μέσα τους, αυτές τις ημέρες δεν μιλάνε πολύ.

Ασελγούν
Στέκονται με δέος απέναντι στην ιδιαίτερη στιγμή, τιμούν το μεγαλειώδες αποτύπωμα που άφησε στον πολιτισμό του τόπου αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος και σιωπούν. Αντιθέτως όσοι προσπαθούν και μέσα από την οντότητα αυτού του ανθρώπου να στρέψουν τους προβολείς πάνω τους σχολιάζοντας ο,τι κινείται (με έμφαση στο κουτσομπολιό σχετικά με το τι κάνουν τα παιδιά και η οικογένειά του) όχι μόνο δεν τον τιμούν, αλλά ασελγούν στη μνήμη του.

“Κασετόφωνα”
Και περισσότερο απ’ όλους κάποια ξεκουρδισμένα… “κασετόφωνα” της συμφοράς που γυροφέρνουν στα τηλεοπτικά στούντιο παριστάνοντας τους δημοσιογράφους και τους παρουσιαστές και το παίζουν μάλιστα και… συγκινημένοι!

Πάνω που μπαίναμε στην ανάπτυξη!

Για να το σοβαρέψουμε, ασφαλώς και δεν έχουν ευθύνη οι κυβερνώντες για το κύμα ανατιμήσεων και την ακρίβεια που θα προκύψει.  Όλα είναι θέμα… “ατομικής ευθύνης”. Κάτι δεν κάνουμε καλά όλοι εμείς γι’ αυτό ακριβαίνουν τα πάντα γύρω μας . Τι να πρωτοκάνει κι αυτή η πολιτεία άλλωστε; Με τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς ή την πανδημία ν’ ασχοληθεί;  Είναι κι αυτή η άτιμη η αγορά που… αυτορυθμίζεται μόνη της χωρίς να ρωτάει κανέναν και τσουπ, να που το ψωμάκι ακριβαίνει. Και όλα αυτά πάνω που είχαμε βγει από τα… μνημόνια (αυτά που ξέσκισαν και οι προηγούμενοι ριζοσπάστες!) είχαμε περάσει σε… αναπτυξιακό ρυθμό και ετοιμαζόμασταν, θωρακίζοντας απόλυτα το σύστημα δημόσιας υγείας, να αποτελειώσουμε τον κορωνοϊό! Εσκασε τώρα αυτή η … αυτορύθμιση της αγοράς!!!