ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Να δουλεύεις σαν το σκυλί από τότε που αναπνέεις, να έχουν περάσει από τα μάτια σου κοσμογονικά γεγονότα και παρόλα αυτά μαχόμενος να στάθηκες όρθιος κι αξιοπρεπής, να έχεις φθάσει ούτε κι εσύ ξέρεις που για να να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, να έχεις πληρώσει ένα σκασμό λεφτά σ’ ολη σου τη ζωή απ’ αυτά που δεν είχες για να είσαι εντάξει στις… “υποχρεώσεις” σου και στο τέλος να σ’ αφήνουν να πεθαίνεις απο ασιτία στο γηροκομείο ή δια της μεθόδου της διαλογής σ’ ένα διάδρομο νοσοκομείου!
ΟΙ “ΣΠΟΝΤΕΣ” επιβεβαιώθηκαν πλήρως γι’ αυτά που έγραφαν στην αρχή του εφιάλτη που ζούμε με την πανδημία του κορωνοϊού! Ο ιός μπορεί να μην είναι ταξικός και ρατσιστής όσον αφορά τη μετάδοσή του, αλλά είναι και παρα είναι όσον αφορά την αντιμετώπιση του! Ένα μηνα μετά την έναρξη της κόλασης στην Ευρώπη κι έχουν φύγει από τη ζωή χιλιάδες ηλικιωμένοι!

Χαρακτηρίζονται μάλιστα από την επιστημονική κοινότητα ως ευπαθείς ομάδες. Μια χαρά βολεύει ο όρος “ευπαθής”! Εχει σημασία, όμως, να θυμηθούμε τι γράφαμε πριν ένα μήνα περίπου. Μεταξύ άλλων ρωτούσαμε: “Πεθαίνουν οι άνθρωποι από τον ιό ή γιατί τους έχουν αφήσει στο έλεος του θεού δίχως καν τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα;” Η απάντηση δίνεται και από τα τελευταία ρεπορτάζ.
Εγκαταλελειμένοι άνθρωποι παντού! Σε όλο τον… “πολιτισμένο” κόσμο! Πρόσφατη ήταν η έκθεση από το τμήμα υγείας του Εσσεξ της Αγγλίας ότι δεν θα γίνονται δεκτοί στα νοσοκομεία ασθενείς από οίκους ευγηρίας! Το πιο φρέσκο ρεπορτάζ ερχεται χθες από τη «Daily mail» που κάνει λόγο για “κρυμμένους σιωπηλούς θανάτους”!

Η Ρος Ατλμαν που προασπίζεται τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, καταγγέλει: “Οι ηλικιωμένοι έχουν εγκαταλειφθεί ως πρόβατα επί σφαγήν”
Άπειρες επίσης είναι οι καταγγελίες από εκπροσώπους ιδρυμάτων για τις τραγικές ελλείψεις σε στοιχειώδη ιατρικό εξοπλισμό (μια μάσκα ή ένας αναπνευστήρας δηλαδή) και ότι οι θάνατοι που έχουν προκληθεί στους οίκους, δεν προσμερτρώνται στους επίσημους απολογισμούς! Μιλάμε για αφανισμό δηλαδή της τρίτης ηλικίας!

Που έχει να κάνει βεβαίως κυρίως με την τάξη στην οποία ανήκουν. Δεν πεθαίνουν οι ηλικιωμένοι της… “υψηλής κοινωνίας”. Αυτοί βρίσκονται στις κλίνες και στις εντατικές των ιδιωτικών νοσοκομείων ή έχουν “επιτάξει” νοσοκομεία μέσα στα παλάτια τους. Ειναι δυνατόν να πάθει κάτι ο Κάρολος που προσβλήθηκε από τον ιό; Aλλα θα μου πείτε αυτός πάει με το μέσο όρο ζωής των γαλαζοαίματων. Αν αναλογιστούμε ότι η μαμά κοντεύει να φθάσει τα 120, τότε ο πρίγκιψ είναι νήπιο…
Αυτοί λοιπόν που την πλήρωσαν και την πληρώνουν, είναι οι ανήκοντες στα χαμηλά στρώματα. Και τούτο δεν αφορά μόνο στους ηλικιωμένους φυσικά αλλά και στους νέους. Τα “προηγμένα” συστήματα υγείας πήγαν περίπατο, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια τσαλαπατήθηκε, ο κανιβαλισμός γιγάντωσε…

Η ΕΡΩΤΗΣΗ: Εδώ έκαναν εμπόριο το θάνατο, το δάσος θα λογαριάσουν;

ΤΟ ΡΗΤΟ: «Μπορεί να είσαι νέος χωρίς λεφτά, αλλά δεν μπορεί να είσαι γέρος χωρίς λεφτά». Τενεσί Ουίλιαμς, Αμερικανός συγγραφέας

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Σε αντίθεση βεβαίως με την αντιμετώπιση που έχουν σε ζητήματα υγείας οι άνω των 65 ετών, στον τομέα της συνταξιοδότησης δεν αντιμετωπίζονται ως… ευπαθείς ομάδες και μετατρέπονται αυτομάτως σε… νεαρούδια! Θα πρέπει δηλαδή πρώτα να πεθάνουν και μετά θα τους σταλεί η σύνταξη στον… Αγιο Πέτρο!
Και παραπάνω…
Όπως, φαντάζομαι, θα ενημερωθήκατε (να έχετε υπόψιν ότι πέραν της καθημερινής ενημέρωσης από Τσιόδρα – Χαρδαλιά συμβαίνουν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα δεξιά κι αριστερά) το όριο συνταξιοδότησης μπορεί να φθάσει στα 72 έτη!!! Και σιγά – σιγά (αφού όπως έλεγε κι ένας παλιός… ζούμε και πολύ), να πάει πιο ψηλά!
Το προσδόκιμο…
Το παραπάνω σενάριο προβλέπεται από την αναλογιστική μελέτη του ασφαλιστικού. Η μελέτη λέει βασίζεται στην κατακόρυφη άνοδο του ποσοστού ηλικιωμένων και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής! Είπαμε το χουμε παραξηλώσαμε και ζουμε πολύ…