Τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας σε διεπιστημονικούς τομείς αποφάσισε (όπως ανακοινώθηκε χθες) η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θα δημιουργήσει πέντε κέντρα, από τα οποία τα τέσσερα θα έχουν τα εξής θεματικά αντικείμενα: «Διαχείρισης φυσικών καταστροφών», «κλιματική αλλαγή- προσαρμογή και
μετριασμός», «αγροδιατροφή και αυθεντικότητα τροφίμων», «βιοδραστικών φυσικών προϊόντων».

Το άρθρο- πρόταση του «Ν.Α» τον Αύγουστο του 2018

Τον Αύγουστο του 2018, με αφορμή το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού στην Καρδίτσα, ο «Νέος Αγών» είχε καταθέσει μια πρόταση για τη δημιουργία έδρας σχολής στην περιοχή, συνδυάζοντας τα υπάρχοντα τμήματα και την
ίδρυση νέου. Η πρόταση που μεταξύ άλλων είχε καταθέσει η εφημερίδα, προσπαθώντας να καλύψει το κενό το οποίο καταγράφονταν στο συγκεκριμένο σκέλος από τους τοπικούς φορείς, έλεγε: «Η Καρδίτσα μπορεί να αποκτήσει έδρα σχολής που να συνδυάζει τα υπάρχοντα τμήματα Δασοπονίας και Σχεδιασμού -Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, με την ίδρυση ενός πανεπιστημιακού τμήματος Γεωλογίας – Γεωφυσικής….
Η σχολή θα δίνει έμφαση στην Πολιτική προστασία, την προστασία του φυσικού πλούτου, στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τα τελευταία χρόνια τη χώρα, με τις φονικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές, με αποκορύφωμα την τραγωδία στο Μάτι».
Παράλληλα σημείωνε: «... από φονικούς σεισμούς (ενεργό ρήγμα των Σοφάδων που έδωσε έναν εκ τους φονικότερους σεισμούς στη χώρα το 1954 με εκατοντάδες νεκρούς), πλημμύρες και καταστροφικές πυρκαγιές στο Νομό, φρονούμε ότι η ίδρυση ενός τέτοιου νέου Τμήματος Γεωφυσικής – Γεωλογίας που θα εδραιώνει Σχολή θα δώσει και ένα μήνυμα εντός και εκτός των τειχών ότι η χώρα ετοιμάζεται με παραγωγή νέων επιστημόνων να απαντήσει στις προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή».

* * *

Για ορισμένους φορείς και για το υπουργείο, η πρόταση δεν ήταν ικανοποιητική. Το ΕΚΠΑ όμως κινείται προς μια τέτοια συνδυαστική κατεύθυνση, με τη δημιουργία των Κέντρων.
Εμείς στην Καρδίτσα ας μείνουμε προς το παρόν χωρίς έδρα σχολής, δίχως το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας που έσπασε και μεταφέρθηκε στα Τρίκαλα και χωρίς το Τμήμα Αγωγής στην πρώιμη παιδική ηλικία που καταργείται πριν καν ξεκινήσει να λειτουργεί.

Θα επιτρέψουμε τέτοιες εικόνες στις παρθένες και ιστορικές βουνοκορφές των Αγράφων;

Ας μείνουμε με τα υπέροχα βουνά μας τα οποία απειλούνται με λεηλασία από τα αιολικά πάρκα, με την περιοχή μας παράλληλα να σχεδιάζεται από την κυβέρνηση (βλέπε εδώ ρεπορτάζ του «Ν.Α») να μετατραπεί στη μεγαλύτερη αποθήκη ψυχών στη Θεσσαλία με πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίζονται
στη χώρα, με το δράμα τους να συνεχίζεται. Ο Νομός μπορεί να σηκώσει στο βαθμό που του αναλογεί το προσφυγικό,

Σε ανθρώπινες συνθήκες όπως αρμόζει στον πολιτισμό μας, στην Καρδίτσα ζουν ήδη σε σπίτια 320 πρόσφυγες και μετανάστες, ενήλικες και μικρά παιδιά, με την τοπική κοινωνία να τους έχει αγκαλιάσει. Δεν μπορεί η περιοχή να γίνει «Μόρια» μικρότερης κλίμακας- αποθήκη ψυχών στους «φούρνους» των κοντέινερ και τα λασπόνερα…

Ο Νομός μας, ο δεύτερος φτωχότερος στην Ελλάδα, διαχρονικά δεν είχε, ούτε απέκτησε κουλτούρα ασφαλείας, για την προάσπιση των συμφερόντων του.
Είναι καιρός να αποκτήσει.

Κ. ΠΑΛΑΙΟΣ