ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Κανονικό φαρ ουέστ στα πρώτα χρόνια μάλιστα όπου μπορούσε να πέσει πιστολίδι για ένα λάθος σφηνάκι ουίσκι στο σαλούν! Ε, κάπως έτσι γίναμε! Η απόπειρα δολοφονίας του Στέφανου Χίου, αλλά κυρίως ο τρόπος που τη διαχειρίστηκε επιβεβαιώνουν ότι έχουμε εδώ και καιρό εισέλθει σε μια νέα εποχή! Πήγαμε δηλαδή πολύ… μπροστά!
Στην εποχή του… Μπίλι δε Κίντ, του Γουάιτ Ερπ, των αδελφών Νταλντον και βεβαίως του τύπου που ανακάλυψε το… εξάσφαιρο στη χώρα του ονείρου και της ευκαιρίας, στην Αμερική! Ο λόγος για τον Σάμουελ Κολτ (ΦΩΤΟ) που έκανε το 1836 την εφεύρεση του.. αιώνα δίνοντας τα φώτα του στην ανθρωπότητα!

Χάραξε σ’ ενα ξύλο ένα μοντέλο όπλου που με την πατέντα και τις βελτιώσεις που έκανε αργότερα έμελλε να γίνει το πιο διάσημο περίστροφο χειρός που σχεδιάστηκε ποτέ! Το θρυλικό “κολτ” δηλαδή!  Αργότερα, το 1855, άνοιξε και εργοστάσιο που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε το μεγαλύτερο παραγωγής όπλων (πολύ προχωρημένων πάντα σε σχέση με την εποχή) σε όλο τον κόσμο!!!

Η ζήτηση βλέπετε ήταν πάντοτε τεράστια, μ’ αποτέλεσμα να δρομολογηθούν και οι σχετικές επενδύσεις που έφεραν την… ανάπτυξη αλλά και τις θέσεις εργασίας! Ιδιαίτερα στους νεκροθάφτες που δεν προλάβαιναν να παίρνουν μέτρα και να φτιάχνουν φέρετρα!
Τότε άλλωστε ήταν σε εξέλιξη και οι πόλεμοι με τους Ινδιάνους αλλά και τους Μεξικανούς, ενώ κάθε… νομοταγής πολίτης έπρεπε να έχει από τρία – τέσσερα όπλα πάνω του! Η συνήθεια στη χώρα αυτή κρατάει ακόμη μέχρι τις μέρες μας φυσικά!

Μ’ ένα εξελιγμένο  “ρεβόλβερ” πήγε να εκτελεστεί και το συμβόλαιο θανάτου στον Στέφανο Χίο ο οποίος όμως τη γλίτωσε και χάρη στην ενστικτώδη αντίδρασή του αλλά και στη συγκυρία διότι οι δύο σφαίρες καρφώθηκαν σε σημεία που δεν ήταν ζωτικής σημασίας. Θα μπορούσε μια να πάει στο κεφάλι ή οπουδήποτε αλλού και να τον αφήσει στον τόπο!

Το κορυφαίο σκηνικό όμως διαμορφώθηκε αμέσως μετά. Οταν ο Χίος πηγαίνοντας μόνος του στο νοσοκομείο έκανε και… selfie! Εδώ περάσαμε αυτομάτως σε μια άλλη διάσταση! Αφήσαμε τον Σάμουελ Κόλτ και τα θρυλικά πρόσωπα της δύσης και πήγαμε σε πολύ πιο προχωρημένο επίπεδο που ούτε ο Σέρτζιο Λεόνε στα σπουδαία γουέστερν θα μπορούσε να το συλλάβει ως σενάριο!

Μόνο ο Στέφανος θα μπορούσε να το κάνει αυτό, καθιστώντας την ίδια του τη ζωή στοιχείο του ρεπορτάζ! Μιλάμε δηλαδή για… μύθια που είναι αλήθεια! Μιλάμε πλέον για κινηματογραφικές παραγωγές με ακατάπαυστο σασπένς και αδρεναλίνη…