Δύο αρνητικά στοιχεία για την Καρδίτσα προκύπτουν από την απογραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρωνα Κοτζαμάνη.

Το πρώτο ότι παρουσιάζει έντονα αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων- θανάτων σε σχέση με την προ δεκαετίας απογραφή του 2011, αλλά και αφίξεων έναντι αναχωρήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι Καρδιτσιώτες μεταναστεύουν περισσότερο από κάθε άλλο Θεσσαλό. Αυτό έχει την εξήγησή του καθώς την τελευταία δεκαετία δεν άνοιξαν σημαντικές νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ η Καρδίτσα είναι και η μεγάλη χαμένη της νέας αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς όταν έπρεπε να αντιδράσουν με σθένος οι τότε αιρετοί εκπρόσωποί της στο σχέδιο Γαβρόγλου, δεν το έπραξαν…

Το δεύτερο είναι ότι ο Νομός Καρδίτσας σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ είχε μειώσει τον πληθυσμό του στους 103.000 κατοίκους στις αρχές του 2021 (έναντι 119.686 που είχε με την απογραφή του 2011), ενώ λόγω της άρνησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού του να απογραφεί υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να εμφανίσει πληθυσμό κοντά στις 92 με 93 χιλιάδες κατοίκους, σημειώνει ο καθηγητής κ. Κοτζαμάνης. Μάλιστα είναι ανησυχητικό ότι ακόμη και ο δήμος Καρδίτσας, ενώ συγκεντρώνει την εσωτερική μετανάστευση είναι ο μόνος από τους άλλους τρεις που είναι πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων (Λάρισας, Βόλου και Τρικάλων) που εμφανίζει μικρή έστω μείωση του πληθυσμού μέσα στην τελευταία δεκαετία. Αντίθετα σημαντική αύξηση εμφανίζει ο δήμος Τρικκαίων, παρά το γεγονός ότι ο Νομός Τρικάλων συνολικά έχει και αυτός δραματική πληθυσμιακή συρρίκνωση. Θυμίζουμε ότι ο δήμος Τρικκαίων ήταν από τους κερδισμένους της χωροταξικής κατανομής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το σχέδιο Γαβρόγλου.

Αυτά από μόνα τους καταδεικνύουν την ανάγκη να μην αρνηθούν την απογραφή οι πολίτες της Καρδίτσας διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν πολύτιμοι αναπτυξιακοί οικονομικοί πόροι για τον τόπο μας και να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η πολιτική μας επιρροή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας και μιας ακόμη βουλευτικής έδρας. Θυμίζουμε πως πριν την απογραφή του 2011 ο Νομός Καρδίτσας ήταν πενταεδρικός, στη συνέχεια έμεινε με 4 βουλευτικές έδρες και είναι πιθανό αν πέσει κάτω από τις 90.000 κατοίκους να μείνει με τρεις έδρες…

Το μεγαλύτερο δείκτη θνησιμότητας από κορονοϊό στη Θεσσαλία έχει η Καρδίτσα

Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο για τον τόπο μας έρχεται από τους δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσαμης μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας», εκείνο που ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι η θνησιμότητα (ο αριθμός θανάτων ανα΄100.0000 κατοίκους) σε τρεις νομούς της Θεσσαλίας που βρίσκονται στην πρώτη αρνητική δεκάδα από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο iatropedia.gr με το κλείσιμο του 2021,
ο Νομός Καρδίτσας είναι στην 8η θέση της χώρας με 291 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους,
ο νομός Μαγνησίας στην 9η θέση με 279 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ο Ν. Λάρισας στη 10η θέση με 269 θανάτους.

Προφανώς αυτό το αρνητικό στοιχείο αντανακλά και στην υποστελέχωση του νοσοκομείου και στη γήρανση του πληθυσμού της Καρδίτσας αλλά και στη σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που εμφάνισε μετά το καλοκαίρι του 2021.

«Ν.Α.»