Μια συναυλία αφιερωμένη στον Γεώργιο Καραΐσκάκη και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα είναι τα φετινά Καραισκάκεια που λόγω της κατάστασης δεν θα έχουν τη μορφή ενός πολυήμερου φεστιβάλ όπως έχουμε συνηθίσει. Οι διοργανωτές εκτιμώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στη μετακίνηση των συγκροτημάτων, στη φιλοξενία τους αλλά και τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, αποφάσισαν φέτος να διοργανώσουν μια μεγάλη συναυλία που θα είναι αφιερωμένη στον κεντρικό ήρωα των εκδηλώσεων-τον Γεώργιο Καραΐσκάκη- και ενταγμένη στις εκδηλώσεις που γίνονται ανά την Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Έτσι τη Δευτέρα 28 Ιουνίου το κοινό της Καρδίτσας θα έχει την ευκαιρία μουσικό-ποιητικό-αφηγηματικό έργο του Πασχάλη Τόνιου “Ωδή στους ήρωες του 1821”που είναι βασισμένο σε ποιήματα μεγάλων ξένων (φιλελλήνων ) και Ελλήνων που εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση και τους ήρωες του 1821. Ο Πασχάλης Τόνιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον Ηρώα της Επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη και το εργο του περιλαμβάνει ποιήματα των: Βίκτωρ Ουγκώ, Πούσκιν, Λόρδου Μπάιρον, Πέρση Σίλλεη, Ουιλχεμ Μίλερ, Σατωβριάδνος επίσης Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος), Παλαμάς, Κάλβος, Καζαντζάκης, Αγγ. Σικελιανός, Αδ. Κοραής, Λορέντζος Μαβίλης, Διονύσιος Σολωμός και Γ .Σουρής.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης θα ακουστούν ηρωικά και κλέφτικα τραγούδια που αναφέρονται στους αγώνες των Ελλήνων, τραγούδια που αποτελούν την αποκορύφωση μίας μακράς εξέλιξης της δημοτικής ποιητικής δημιουργίας του ελληνικού λαού.

“Ως Έλληνας καλλιτέχνης αισθάνθηκα τη χρονιά αυτή για τα 200 από την επανάσταση, την ανάγκη να δημιουργήσω ένα μουσικό έργο βασισμένο σε ποιήματα μεγάλων ποιητών που ύμνησαν την γενναιότητα των Ελλήνων, που συγκίνησαν και ενέπνευσαν και τους άλλους λαούς” λέει για το έργο του ο ίδιος ο δημιουργός και συνεχίζει “οι ίδιοι αυτοί ποιητές διαδραμάτισαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση με το πνεύμα τους, ανέδειξαν διεθνώς τη σημασία της και τα ιδανικά της, την Ελευθερία και την Δικαιοσύνη. Ο Εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί μείζονα ευκαιρία για γνώση και αναστοχασμό αφού στα ποιήματα του παρόντος πονήματος γίνεται αναφορά στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή διάσταση της υπέρ της Ελευθερίας, Επανάστασης των Ελλήνων, που διαμόρφωσε συνειδήσεις και ιδανικά, καταλυτικούς για την πρόοδο του πολιτισμού, την αρμονική – ειρηνική ζωή και την ευημερία των κοινωνιών των απανταχού ανθρώπων”.

Συντελεστές της παράστασης:

Πασχάλης Τόνιος -τραγούδι, Μαριάνα Πολυχρονίδη- τραγούδι και ο Γρηγόρης Βαλτινός στην αφήγηση. Επίσης συμμετέχει μουσικό σύνολο και μεικτή χορωδία.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Τ.Σ.