Ρολά κατεβάζει σήμερα, Πέμπτη, ολόκληρη η χώρα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικούκαι δημοσίου τομέα ενάντια στο προωθούμενο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η συμμετοχή στην απεργία των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων και των ομοσπονδιών των ιατρών και των υγειονομικών, σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, Δήμοι, κλπ), ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) έχουν απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί. Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει ξεχωριστό συλλαλητήριο στις 10 π.μ., με αφετηρία τα Προπύλαια.

Πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράςκαι συλλογικότητες εργαζόμενων δίνουν το δικό τους ραντεβού στις 10:30 π.μ. στα Χαυτεία. Στον Πειραιά ναυτεργατικά σωματεία καλούν στις 10 π.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμη πόλεις ανά την επικράτεια.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Ακινητοποιημένα είναι όλη την ημέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ. Τα λεωφορεία κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Eurokinissi

Χειρόφρενο 24 ωρών τραβούν και οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και Προαστιακό ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει και σειρά δρομολογίων και την Παρασκευή.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 πμ.

Μύλος με την απεργία των ναυτικών

Στο μεταξύ χθες, Τετάρτη, κρίθηκε παράνομη η σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατικών σωματείων, σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά στο οποίο είχαν προσφύγει οι ακτοπλόοι.

Από την πλευρά τους τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση η απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει κανονικά.

Eurokinissi

Οι Διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ενωσης Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνας Ενωσης Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ, απεύθυναν κάλεσμα στους ναυτεργάτες για συγκέντρωση στους καταπέλτες των πλοίων και για περιφρούρηση της απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από 00:01 αύριο τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

«Οι τρομοκρατικές, εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών θα βρουν απάντηση στη μαζική, μαχητική περιφρούρηση της απεργίας» ανέφεραν σε ανακοίνωση τα σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που θα προχωρήσουν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Προβλήματα και σε πτήσεις

Λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων (FISO) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, από 11:00 έως 15:00, καθώς και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) από 11:30 έως 15:30, τροποποιήσεις τουλάχιστον 15 πτήσεων ανακοίνωσε η Olympic Air.

ΑΠΕ

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκέπτονται το site της Olympic Air ή να καλούν στα τηλέφωνα 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην απεργία

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, αποφάσισαν την συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία, αντιτασσόμενα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, «που σκοπό έχει, να καταρρακώσει όσα εργασιακά κεκτημένα έχουν απομείνει», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση απεργούν από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής (11 Ιουνίου) σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Εξαιρούνται όσοι καλύψουν δημοσιογραφικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)