ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Μέσα στην περίοδο καραντίνας πέραν όλων των άλλων έχουμε ήδη αποκτήσει και σύνδρομο στέρησης αθλητικών γεγονότων! Οπότε μη έχοντας άλλο τρόπο, “ξεπονάμε” αναπολώντας παλιές στιγμές! Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αναδρομές! Το youtube και η βιντεοθήκη πήραν… φωτιά!
Σ’ αυτό το διάστημα, βέβαια, από διάφορες συνδρομητικές τηλεοπτικές πλατφόρμες παίζονται και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες σειρές που έχουν αντικείμενο τον αθλητισμό. Mία απ’ αυτές προβάλλεται από το Netflix με τίτλο “The English Game” και μας ταξιδεύει στα σπάργανα του αγγλικού ποδοσφαίρου!
ΠΟΛΥ καλή σειρά, με ωραίο κάστ, ρεαλισμό και καταπληκτική ατμόσφαιρα εποχής. Μας παραπέμπει στον αρχαιότερο θεσμό του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στο Κύπελλο Αγγλίας. Αν συνδυαζεις την τρέλα για μπάλα και αγάπη για κινηματογράφο, άσε το Σωτήρη Τσιόδρα για λίγο στην άκρη, χαλάρωσε και δες το άμεσα!

Εξαιρετικό – για να περάσουμε στο μπάσκετ – είναι επίσης το ντοκυμαντέρ από την ίδια πλατφόρμα που αναφέρεται στον Μάϊκλ Τζόρνταν και τους Σικάγο Μπούλς με τίτλο “The Last Dance”! Το βλέπει με φανατισμό το… μπασκετικό μυαλό της εφημερίδας Κώστας Παλαιός και παρέσυρε και εμάς τους υπόλοιπους!

Επειδή όμως ο αθλητισμός δεν έχει σύνορα και δίνει συναρπαστικά συναισθήματα και συγκινήσεις σε όλο του το φάσμα, μπορούμε να βρούμε πληθώρα σπουδαίων κινηματογραφικών επιλογών και πέραν των δύο προαναφερόμενων δημοφιλών αθλημάτων…
Καταπληκτική είναι η κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του θρυλικού οδηγού της Formula 1 Νίκι Λάουντα  που έφυγε από τη ζωή πέρσι τον Μάϊο! Το φίλμ του Ρον Χάουαρντ με τίτλο “Rush” που προβλήθηκε το 2013 είναι αριστούργημα. Πέρα από το γεγονός ότι δίνει επ’ ακριβώς τα όσα είχαν συμβεί στις ομηρικές κόντρες του Λάουντα με τον Βρετανό Χάντ τη δεκαετία του ‘70, αναφέρεται και στο συγκλονιστικό ατύχημα του Αυστριακού οδηγού στη φονική γερμανική πίστα αλλά και στις προεκτάσεις αυτού!

Δεν υπάρχει φαν της formula 1 που να μην έχει δει την ταινία όχι τώρα, αλλά με το που βγήκε στους κινηματογραφους! Προσωπικά επειδή δεν είμαι του… σπορ, την είδα μόλις προχθες και δηλώνω γοητευμένος με τον τροπο που παρουσίασε ο σκηνοθέτης όλη αυτή την απίστευτη διαδρομή του Λάουντα!
Το σπουδαιότερο είναι ότι παρουσίασε χαρακτήρες που είναι ολοζώντανοι στον αθλητισμό και φυσικά στην ίδια τη ζωή! Τα κίνητρα, τα αδιέξοδα, την εκμετάλλευση, την προσήλωση στο στόχο, τις υπερβολές, όλα παίζουν… μπάλα επί της οθόνης!
ΑΥΤΑ τα κινηματογραφικά σήμερα. Αν, τώρα, έχετε στέρηση από… ΑΣΑ, τότε βαράτε youtube! Η κάντε υπομονή μέχρι να βγεί το μεγάλο ντοκυμαντέρ που ετοιμάζουμε…!

Η ΕΡΩΤΗΣΗ: Κι άντε βγήκαμε από το σπίτι. Που θα πάμε;

ΤΟ ΡΗΤΟ: «Μια σπουδαία ιστορία είναι σαν τη ζωή χωρίς τα βαρετά μέρη» – Αλφρεντ Χίτσκοκ, Βρετανός σκηνοθέτης

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Μιας και είμαι φρέσκος από ταινία για τον Λάουντα, ν’ αναφερθώ σε μία από τις πιο σπουδαίες στιγμές στη διαδρομή του Αυστριακού οδηγού (που αναδεικνύεται και στο σενάριο) Ηταν η προσπάθειά του ν’ αναβληθεί το γκραν πρι της Nurburgring στη Γερμανία. Εκεί δηλαδή που υπέστη το φριχτό ατύχημα την 1η Αυγούστου του 1976.
“Πράσινη κόλαση”!
Ενώ στα κατατακτήρια είχε σπάσει το ρεκόρ όλων των εποχών κάνοντας χρόνο κάτω από τα επτά λεπτά, εντούτοις πρότεινε στους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους να μποϊκοτάρουν τον αγώνα γιατί η πίστα δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας. Εξου και ο χαρακτηρισμός “πράσινη κόλαση”!
Αρνήθηκαν
Σ’ αυτή την πίστα από τότε που κατασκευάστηκε (1925), καταγράφηκαν 130 θάνατοι οδηγών διάφορων αγωνιστικών οχημάτων! Η πλειοψηφία των υπολοίπων όμως που μετείχαν στο γκραν πρι, αρνήθηκε μ’ αποτέλεσμα να μείνει στην ιστορία η δήλωση του Λάουντα: “«Ορισμένοι ήθελαν να φανούν γενναίοι, άλλοι ήταν απλά πολύ ηλίθιοι για να ξέρουν τι κάνουν»

Η θέληση…
Η ανησυχία του είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι μπάρες “ασφαλείας” βρισκόταν πολύ κοντά στην πίστα για κάποιον που θα έχανε τον έλεγχο. Και έλαχε η μοίρα στον ίδιο στον 2ο γύρο. Ένα συγκλονιστικό ατύχημα, που όμως δεν του έκοψε ούτε το νήμα της ζωής, ούτε σηματοδότησε το τέλος της καριέρας του! Επανήλθε αφήνοντας άναυδους γιατρούς … παπάδες και κόσμο μέσα σε έξι εβδομάδες! Για ν’ αποκτήσει ετσι τον χαρακτηρισμό “ο άνθρωπος που ξεγέλασε τον θάνατο…” Η δύναμη της θέλησης…