ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Το “διαίρει και βασίλευε”, το ξεμονάχιασμα του πολίτη σε αδύναμη και ακίνδυνη μοναδούλα είναι η διαχρονική και αλάνθαστη μέθοδος εκείνων των λίγων που εξουσιάζουν τον κόσμο για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους που προέρχονται από το ξεζούμισμα των πολλών. Οταν αυτή η τακτική αρχίζει να μην αποδίδει, μπαίνει στο παιχνίδι και ο φόβος.

Όταν δηλαδή επικρατούν συνθήκες που δεν ευνοουν τη διαίρεση, όταν οι πολλοί κατορθώνουν συλλογικά να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται, τότε το επόμενο στάδιο είναι η διάσπαση με αυταρχισμό ώστε να οδηγήσει στο φόβο!
Στο “μην ανακατεύεσαι για να χεις το κεφάλι σου ήσυχο”. Εδώ, λοιπόν, είναι που που πρέπει να δίνεις την καθημερινή μάχη για να μη σε οδηγήσουν σ’ αυτό το στάδιο. Διότι μετά έχει κι άλλη αναβάθμιση! Εχει κι άλλο πάτο! Μετά με μαθηματική ακρίβεια μπορεί να φτάσεις στο σημείο όπου θα παρακολουθείς ακόμη και την εξόντωση δικών σου ανθρώπων δίχως να μιλάς διότι απλούστατα δίπλα σου δεν θα βρίσκεται κανείς να σε στηρίξει!
Όλοι θα είναι φοβισμένοι και κλεισμένοι στο δικό τους καβούκι, τρέμοντας την στιγμή που θα τους μαζέψουν στο… τρένο ως διαφορετικούς! Και τότε αρχίζει η κόλαση!
Τα λέει η ιστορία, διάβασε τη προσεκτικά. Ακόμη και στα “χοντρά” τα λεει. Πόσο μάλλον αν καθίσεις τη μελετήσεις και την ερμηνεύσεις με νηφάλια σκέψη, που θα λειτουργεί και δεν θα χει καεί απο τον καθημερινό καταιγισμό πυρός της ανοησίας που επικρατεί γύρω μας…
Και τις αιτίες που γεννούν τα μορφώματα μισανθρώπων θ’ ανακαλύψεις, αλλα κυρίως και τον τρόπο που δεν θα επιτρέψεις να κυριαρχήσουν ως “μακρύ χέρι” εκείνων που θέλουν πάση θυσία να τρώνε τα πάντα, παίρνοντας από το πιάτο σου και το τελευταίο ψίχουλο! Εκείνων που είναι ικανοί να πουλήσουν για το κέρδος και την εξουσία ακόμη και τον αέρα που οι ίδιοι αναπνέουν!!!
Οπότε κρατάμε το νου μας αμόλυντο και τις ψυχές μας καθαρές σε ο,τι συμβαίνει! Δεν είναι δυνατόν ν’ αποστασιοποιηθείς απο τα όσα γίνονται πιστεύοντας ότι δεν σ’ αφορούν. Δεν είναι δυνατόν να μην παίρνεις ξεκάθαρη θέση τον καιρό που πρέπει, δεν είναι δυνατόν να μη μιλάς γιατί μετά απλούστατα και να θέλεις δεν θα μπορείς!
Ό,τι έγινε χθες στο Εφετείο Αθηνών, έγινε επειδή όχι απλά μίλησε, αλλά φροντοφώναξε ο κόσμος! Χιλιάδες που πήραν θέση, που ξεκαθάρισαν σταράτα και χωρίς “μα μου”, “ναι μεν αλλα” πως είναι απέναντι στον σκοταδισμό και στον μισανθρωπισμό!
Με την απόφαση που ικανοποίησε το περι δικαίου αίσθημα, δεν σημαίνει ότι το “τέρας” εξοντώθηκε. Μπορεί αυτή η απόφαση να παίξει και ρόλο “αποφόρτισης” της έντονης ατμόσφαιρας! Ωστόσο δεν μπορεί παρα να χαρακτηριστεί μια νίκη των ΑΝΘΡΩΠΩΝ έναντι εκείνων που τους θέλουν να είναι ΚΤΗΝΗ…
ΥΓ: Η συγκλονιστική φωτογραφία είναι από τη μάζωξη των εβραίων των Ιωαννίνων και τη μεταφορά τους σε ένα από τα κολαστήρια στη χώρα των ναζιστικών σκατανθρώπων! Ετσι για να θυμόμαστε πως μπορεί να έλθει η στιγμή που θα σε μαζέψουν και δεν θα είναι κανείς δίπλα για να σε υποστηρίξει…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι να μιλάς όταν πρέπει γιατί όλα όσα γίνονται γύρω σου σε αφορούν άμεσα! Και για να περάσουμε στα δικά μας, πρέπει να μιλάς όχι μόνο για τα “μεγάλα” που γίνονται αλλού, αλλά και για τα “μικρά” που γίνονται στη γειτονιά σου!
Μεγάλα
Γιατί αν δεν μιλάς γι’ αυτά φοβούμενος μην στεναχωρέσεις κόσμο και ασχολείσαι μόνο με το τι γίνεται μακριά απο τον τόπο σου, τότε δεν θα αργήσουν τα “μικρά” να γίνουν μεγάλα βάσσανα που δεν μπορείς να τα συμμαζέψεις!
Το ποτάμι!
Αν δεν μιλάς για τα αντιπλημμυρικά και για το ρόλο που πρέπει να έχουν οι ιθύνοντες ανεξαρτήτως κόμματος, παράταξης, φιλίας, συγγενικής σχέσης κλπ, τότε, θα έλθει η στιγμή που το ποτάμι θα μπει στο… σαλόνι σου! Οπως δηλαδή συνέβη στις 18 Σεπτεμβρίου του 2020 στην Καρδίτσα μας…
Θα ξελασπώνεις!
Αν δεν μιλάς και “καταπίνεις” ο,τι σου σερβίρεται πιστεύοντας ότι δεν θα περάσει από εσένα η καταιγίδα, τότε θα έλθει η στιγμή (όπως ήλθε) που θα φτυαρίζεις τα λασπόνερα μέσα από το σπίτι και το μαγαζί σου!
Σαν τον Τιτανικό!
Μιλάμε, λοιπόν! Μιλάμε και απαιτούμε συλλογικά με ενωτική διάθεση ο ένας για τον άλλον, για την μικρή μας πόλη! Μιλάμε και δεν είμαστε διασκορπισμένοι σε ασήμαντες και πανικόβλητες μοναδούλες όπως συνέβη στον Τιτανικό την ώρα που έπαιρνε για τα καλά κλίση για τον πάτο! Μόνο έτσι έχουμε σωτηρία, μόνο έτσι θα αποκτήσουμε αυτό που δικαιούμαστε…

Στο ύψος των περιστάσεων

Εχει και την πλάκα του το όλο πράγμα πάντως με τη χθεσινή απόφαση για τη δίκη της “Χρυσή Αυγής”. Ξαφνικά είδαμε κι εκείνους από το λεγόμενο… “δημοκρατικό τόξο” που έπαιζαν μέχρι πριν λίγο καιρό… “σφαλιαρίτσες” να πανηγυρίζουν!!!  Νίκησε η δημοκρατία λένε!  Ναι, αυτοί που φωτογραφίζονταν παρέα, που “ξέπλεναν” διάφορες ενέργειες με συγκεκριμένη ρητορική, αυτοί μετά την απόφαση πανηγυρίζουν! Πέρα από τη νίκη του κόσμου χθες, ήταν και μια νίκη για τον ίδιο το θεσμό της δικαιοσύνης που αφουγκράστηκε το περι δικαίου αίσθημα! Στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων οι δικαστές. Το τι θα γίνει βεβαίως προσεχώς, θα το δούμε και θα το αξιολογήσουμε στην πορεία…
————————————
Η ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι λέει για όλα αυτά ο… τραγουδοποιός Νότης;
ΤΟ ΡΗΤΟ: «Σ’ αυτή τη στιγμή του πανικού φοβούμαι αυτούς που φοβούνται» – Βίκτωρ Ουγκό, Γάλλος Συγγραφέας