Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα προτείνει για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά μείωση 2.000 και πλέον εισακτέων, ενώ χθες συζητήθηκε σε συνεδρίαση και ο συντελεστής της βάσης εισαγωγής που προτείνει το κάθε τμήμα. Η πρόταση για τη νέα χρονιά είναι η απορρόφηση 3. 466 φοιτητών και τη μείωση εισηγήθηκαν 32 από τα 35 τμήματα του Ιδρύματος.

Η πρόταση των τμημάτων για τους συντελεστές των βάσεων δεν απείχε από αυτή του υπουργείου Παιδείας που κινήθηκε από 0,8 έως 1.20. Η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων κινείται στον συντελεστή 0,8.

Οι τιμές που καθόρισε το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσουν ως το μικρότερο ή το ανώτατο όριο το οποίο σε συνδυασμό με τον μέσο πανελλαδικό όρο των φετινών επιδόσεων των υποψηφίων, θα καθορίσουν τις βάσεις εισαγωγής ανά τμήμα.

Το ποσοστό που προτείνει κάθε τμήμα (από 0,80 έως 1,20) θα πολλαπλασιαστεί με τον μέσο όρο των επιδόσεων κάθε μαθητή ανά ομάδα προσανατολισμού στα 4 μαθήματά της.

Για παράδειγμα, εάν ο γενικός μέσος προς των επιδόσεων των υποψηφίων για τις θεωρητικές σπουδές είναι 8 κάτω από τη βαθμολογική βάση του δέκα, η εισαγωγή στα τμήματά τους θα γίνεται από 6,4 έως 9,6, ανάλογα με το τι θα επιλέξει κάθε τμήμα.

Χθες επίσης, η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «σφράγισε» με απόφασή της την ίδρυση του «Αβερώφειου» Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας.

Η οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία του πάρκου ανατίθεται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ιδρύθηκε με το π.δ. 156/1987 (Α ́ 81).

Για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του πάρκου παραχωρείται κατά χρήση, στην Εταιρεία αυτή έκταση του Πανεπιστημίου.

Στο Πάρκο σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, παραγωγικές δραστηριότητες αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, που ενσωματώνουν καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα, διατηρώντας μία διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την κοινωνία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιουργείται το «Αβερώφειο» Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της πόλης της Λάρισας, αλλά με δράσεις που θα αναπτύσσονται σε όλες τις πόλεις.

Στο πάρκο θα σχεδιάζεται στοχευμένη έρευνα, ενίσχυση, δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα της αγροδιατροφής, εφαρμογή βιοτεχνολογικών εφαρμογών στην πιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων, παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης με ταυτόχρονη διατήρηση, καθώς και ανάδειξη και εμπλουτισμός των φυσικών πόρων και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με πρότυπες δράσεις, εκτροφή καθαρόαιμων ζώων υψηλής γενετικής αξίας με σύγχρονες διαχειριστικές μεθόδους, πιστοποίηση της φυλής τους, συσχέτιση μοριακών και μικροβιακών δεικτών με επιθυμητά χαρακτηριστικά, συσχέτιση γενετικής ποικιλότητας και ανθεκτικότητα ή ευαισθησία σε νοσήματα παραγωγή βιολογικών προϊόντων και καταγραφή και βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος των εκτροφών.

Θα δημιουργηθούν δομές κατάλληλες, όπως κέντρο ολοκληρωμένης αγροτικής εκπαίδευσης και παραγωγής πρότυπων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων, πρότυπες βιοκλιματικές μονάδες εκτροφών για την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καινοτόμες ιδιότητες στο πλαίσιο πρότυπης παραγωγής ελαχιστοποιημένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, πρότυπο θερμοκήπιο και μονάδα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ