ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Οριζόντια μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην πόλη της Καρδίτσας, περικοπή κατά 60% των τελών για τιςεπαγγελματικές στέγες εκτός σχεδίου πόλης και ελαφρύνσεις για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες δημοτών (πολύτεκνοι, τρίτκενοι, άποροι κλπ) περιλαμβάνουν οι αλλαγές της Δημοτικής Αρχής για τα δημοτικά τέλη του 2020.
Η πρόταση εγκρίθηκε χθες το απόγευμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, με τις αλλαγές να εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μια μείωση της τάξης των 80.000 ευρώ στα έσοδα, ποσό που όπως τονίστηκε δεν διαταράσσει την ανταποδοτικότητα.
Την πρόταση της Δημοτικής Αρχής είχε παρουσιάσει νωρίτερα χθες το πρωί ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος. Όπως τόνισε, οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη για επαγγελματίες και ευπαθείς κατηγορίες πολιτών έρχονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.  Μάλιστα υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στους επαγγελματίες για τους οποίους για ένα διάστημα ίσχυσαν υπέρογκα τέλη και παράλληλα δημιουργεί μια σειρά νέων κατηγοριών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Επιχειρήσεις εκτός σχεδίου
Για τις επαγγελματικές στέγες που εδράζονται εκτός σχεδίου πόλης με επιφάνεια έως 1.000 τμ, η μείωση των δημοτικών τελών να αυξηθεί από 30% σε 60%. Η μείωση στη χρέωση των τελών δηλαδή θα πέσει πιο κάτω από 1.24 ευρώ / τμ και συγκεκριμένα στο  0,71 ευρώ / τμ, με την προϋπόθεση ότι οι επαγγελματίες θα προσκομίσουν τοπογραφικό που θα δείχνει το εμβαδό της επιχείρησης. Ο κ. Τσιάκος υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πλήρωναν υπέρογκα τέλη, δίχως να έχουν ανάλογες ανταποδοτικές υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι εκείνος του «συμπαραστάτη» και όχι του «φοροεισπράκτορα».
Τέλη τραπεζοκαθισμάτων
Παράλληλα ο Δήμος θα προχωρήσει σε μια οριζόντια μείωση κατά 5 ευρώ στα τέλη τραπεζοκαθισμάτων για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός της πόλης της Καρδίτσας. Όπως είπε ο κ. Τσιάκος οι χρεώσεις στα καταστήματα εκτός πόλης είναι πολύ μικρές και δεν συντρέχουν λόγοι μείωσης. Χαρακτήρισε «συμβολική την κίνηση» που δείχνει ότι  Δημοτική Αρχή βρίσκεται στο πλευρό των καταστηματαρχών, προαναγγέλλοντας δράσεις με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Η δημοτική αρχή διευρύνει τα όρια ένταξης σε ισχύουσες ευπαθείς ομάδες, δημιουργώντας παράλληλα μια σειρά νέων κατηγοριών μειωμένων τελών που αφορούν τους τρίτεκνους, τα ΑμεΑ, τους απόρους, τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Πολύτεκνοι
Σε ότι αφορά τους πολύτεκνους, αυξάνονται τα όρια της κατοικίας και του εισοδήματος, για τα οποία θα ισχύουν μειώσεις των δημοτικών τελών. Συγκεκριμένα για κύριες κατοικίες μέχρι 150 τ.μ. (ίσχυαν τα 100τμ) στις οποίες διαμένουν πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 15.000 ευρώ (ίσχυε εισόδημα 12.000 ευρώ) και  έχουν τουλάχιστον ένα ανύπαντρο ανήλικο παιδί ή φοιτητή ή σπουδαστή (που φοιτά σε αναγνωρισμένη δημόσια σχολή) ή στρατευμένο τέκνο ή προστατευόμενο μέλος ΑμεΑ, προτείνεται τα τέλη να είναι μειωμένα σε ποσοστό 50%. Η μείωση θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα.

Τρίτεκνοι
Σε ότι αφορά τους τρίτεκνους, για κατοικίες μέχρι 150 τ.μ. στις οποίες διαμένουν τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 15.000 ευρώ και  έχουν τουλάχιστον ένα ανύπαντρο ανήλικο παιδί ή φοιτητή ή σπουδαστή (που φοιτά σε αναγνωρισμένη δημόσια σχολή) ή στρατευμένο τέκνο ή προστατευόμενο μέλος ΑμεΑ, προτείνεται τα τέλη να είναι μειωμένα σε ποσοστό 40%. Η μείωση θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα.
Μονογονεϊκές οικογένειες

Για μονογονεϊκές οικογένειες, σε κύριες κατοικίες μέχρι 150 τ.μ. στις οποίες διαμένουν μονογονεϊκές οικογένειες δηλαδή όσες αποτελούνται από έναν γονιό (χωρίς γάμο ή σε κατάσταση χηρείας) με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 15.000 ευρώ και  έχουν τουλάχιστον ένα ανύπαντρο ανήλικο παιδί ή φοιτητή ή σπουδαστή (που φοιτά σε αναγνωρισμένη δημόσια σχολή) ή στρατευμένο τέκνο ή προστατευόμενο μέλος ΑμεΑ, προτείνεται τα τέλη να είναι μειωμένα σε ποσοστό 50%. Η μείωση θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα.
Δημότες με αναπηρία

Κύριες κατοικίες μέχρι 150 τ.μ. στις οποίες διαμένουν άτομα με αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 15.000ευρώ , προτείνεται τα τέλη να είναι μειωμένα σε ποσοστό 50%. Η μείωση θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα.

Άποροι
Για τους  άπορους δημότες  όπως αυτοί οροθετούνται από την κείμενη νομοθεσία, τα τέλη να είναι μειωμένα σε ποσοστό 50%. Η μείωση θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα.

Επιβράβευση για χρήση ποδηλάτου

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Καρδίτσας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, για όσες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες δραστηριοποιούνται στην πόλη της Καρδίτσας και έχουν υιοθετήσει στην καθημερινή τους λειτουργία ή προβάλλουν – προωθούν τέτοιες λύσεις κινητικότητας όπως χρήση ποδηλάτου ή cargo – bike για τις επαγγελματικές μετακινήσεις – μεταφορές τους, την εξυπηρέτηση των πελατών του κοκ, τα τέλη θα είναι μειωμένα σε ποσοστό 20%. Η μείωση θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα και πάντα σε συνεννόηση με την αρμόδια Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου.

Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να επανεξετάσει όλο το πλαίσιο των δημοτικών τελών από το νέο έτος με στόχο όπως είπε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες και δικαιότερος μειώσεις για τους δημότες.