Mε τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στην 37η ημέρα από τη ρωσική εισβολή και το τελεσίγραφο του Βλαντίμιρ Πούτιν προς την ΕΕ για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια να λήγει σήμερα, τα νέα για τις εξελίξεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο δεν είναι ενθαρρυντικά. Σήμερα αναμένεται να ακολουθήσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, νέος κύκλος ειρηνευτικών συνομιλιών για να τερματιστεί η σύρραξη, με τις ελπίδες για κάτι καλό να είναι όμως λιγοστές.

Στις φλόγες αποθήκη καυσίμων στη Ρωσία – Για επιδρομή ελικοπτέρων από την Ουκρανία, κάνει λόγο η Ρωσία

Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα της Ουκρανίας έπληξαν, σύμφωνα με τον Ρώσο περιφερειάρχη Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ σήμερα αφού πέρασαν τα σύνορα των δύο εμπόλεμων χωρών εκτελώντας πτήση σε μικρό ύψος. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκάλεσε η επιδρομή, πρόσθεσε ο κ. Γκλάντκοφ. Κάτοικοι τομέα της πόλης κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή. Το περιστατικό στην Μπελγκορόντ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία, καταγράφεται δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις σε χώρο αποθήκευσης όπλων.

An oil depot is on fire in #Belgorod, #Russia.

“The emergency services went to the place of fire, measures are being taken to eliminate it”, said Gladkov, the governor of the region in his Telegram channel. pic.twitter.com/ey7rC5ChSz

— NEXTA (@nexta_tv) April 1, 2022

Στη σχετική αναφορά των Ουκρανών το πρωί της Παρασκευής γίνεται λόγος για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε περιφέρειες του Κιέβου και τους Τσερνίχιβ από αέρος και εδάφους, με τους αμυνόμενους να ισχυρίζονται ότι έχουν εξαπολύσει μεγάλη αντεπίθεση και να έχουν πλέον απελευθερώσει τα χωριά Σλόμποντα και Λουκασίβκα νοτίως του Τσερνίχιβ. Επιπλέον οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, την αντεπίθεση στα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου
Το μήνυμα Πούτιν προς την Δύση

Εν μέσω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία και της είδησης ότι το Χάρκοβο βομβαρδίζεται η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στη Ρωσία, Ουκρανία και Δύση σύνεχίζεται.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί νέα προσχήματα για να ανακοινώσει κυρώσεις στη χώρα του, τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα άνευ προηγουμένου που εφαρμόζει είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων και θα επιβάλλονταν «σε κάθε περίπτωση».

Επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ «τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες» ο κ. Πούτιν είπε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον. Η κυβέρνηση της Ρωσίας θα ανταποδώσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλεί τα 27 κράτη μέλη της να συνειδητοποιήσουν ότι η αναμέτρηση με τη Μόσχα δεν είναι προς το συμφέρον της, δήλωσε σήμερα ανώτερος ρώσος διπλωμάτης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες (…). Οι ανεύθυνες κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες ήδη επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των απλών Ευρωπαίων», είπε στο πρακτορείο ο Νικολάι Κόμπρινετς, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νέος γύρος συνομιλιών την ώρα που έληξε το τελεσίγραφο Πούτιν – Στις φλόγες αποθήκη καυσίμων σε ρωσική πόλη

Νέος γύρος συνομιλιών την ώρα που έληξε το τελεσίγραφο Πούτιν – Στις φλόγες αποθήκη καυσίμων σε ρωσική πόλη