Να ξεχάσουμε την Καρδίτσα που γνωρίζαμε - «Οικοκτονία» μετά την πλημμύρα

•Χάθηκαν 30.000 μελίσσια στον Παλαμά • Αναβλύζουν δυσωδία τα χωράφια

Τα χωράφια αναβλύζουν δυσωδία, μούχλα και υγρό θάνατο. Η πανίδα και η χλωρίδα έχουν αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα. Οι ζεστές και υγρές νύχτες για τους χιλιάδες Καρδιτσιώτες που ακόμη παλεύουν με τις λάσπες σε σπίτια και μαγαζιά γίνονται ανυπόφορες.

Σκηνικό αποκάλυψης από νουβέλα επιστημονικής φαντασίας του Στίβεν Κινγκ έπειτα από οικολογική καταστροφή είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο κάμπος της Καρδίτσας, μετά την καταστροφική πλημμύρα της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου, μέχρι την Τετάρτη 23 γιατί ο κάμπος του Παλαμά τότε σταμάτησε να πλημμυρίζει, από τα λασπόνερα που έφταναν από κάθε ποτάμι και κανάλι της ευρύτερης περιοχής.

Μολυσμένα νερά από ψοφίμια ζώων και χιλιάδες τόνους φυτοφαρμάκων που έχουν παρασυρθεί από αγροτικές αποθήκες και μολύνουν και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, κουνούπια, από τα στάσιμα νερά, σε όλα τα χωριά, αλλά και την πόλη της Καρδίτσας που κάνουν τις νύχτες των ξεσπιτωμένων, λόγω πλημμυρών ακόμη πιο δύσκολες…

Οι επιδημίες είναι ο επόμενος εφιάλτης, πολύ πιο ύπουλος ίσως και από τον covid-19.

Δυσωδία από τη μούχλα και τα κουφάρια, ανακατεμένα με την ξεραμένη λάσπη, φίδια που παρέσυραν οι χείμαρροι από τα βουνά και χιλιάδες κυψέλες μελισσιών που χάθηκαν και συνιστούν μία τεράστια ζημιά για την ισορροπία, στο ευάλωτο οικοσύστημα του κάμπου…

Οι 30.000 κυψέλες μελισσών που χάθηκαν στα λασπόνερα των πλημμυρισμένων περιοχών του Παλαμά, δεν είναι πλήγμα μόνο για την τοπική οικονομία, αλλά και για την οικολογική ισορροπία και το περιβάλλον…

Οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι αν εξαφανιστούν οι μέλισσες θα καταστραφεί και ο πλανήτης, αφού είναι τεράστιο το έργο τους στην επικονίαση και την ανθοφορία δέντρων και φυτών, ενώ οι περιβαντολλόγοι, επισημαίνουν ότι έχει χαθεί το 80% των άγριων μελισσών.

Την ίδια ώρα το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα συμπληρώνεται και από τα εκατοντάδες νεκρά ψάρια από τον Πηνειό που έχουν εκβραστεί στα χωράφια.

Στην Απιδιά, τη Μολόχα, το Μορφοβούνι και το Μεσενικόλα χάθηκαν αναβαθμίδες και αμπέλια, στα ημιορεινά αγροκτήματα στα σταροχώραφα και τα καπνοχώραφα, έχει συντελεστεί η απόλυτη καταστροφή, καθώς είχαν οργωθεί πρόσφατα και τα ορμητικά νερά των χειμάρρων παρέσυραν το γόνιμο έδαφος και αποκάλυψαν το πετρώδες και άγονο, που θα πάρει χρόνια για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.

Αλλά και στον κάμπο των Σοφάδων, του Παλαμά και της Καρδίτσας έχουν διαβρωθεί τα χωράφια και καθώς υποχωρούν τα νερά πιάνει απελπισία τους αγρότες, που βλέπουν ότι μαζί με τη σοδειά, τα σπιτικά και τον εξοπλισμό τους, χάνουν και τη γη τους, καθώς θα πάρει χρόνια για να καλλιεργηθεί ξανά…

Σε Αστρίτσα, Φύλλο, Ορφανά, Πασχαλίτσα, Καλογριανά, Άγιο Θεόδωρο, Καρποχώρι ακόμη δεν έχουν στεγνώσει τα πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ τα χωριά αυτά έχουν μετατραπεί σε απέραντο έλος, σε εστία μολύνσεων από τα κουνούπια και τα ψοφίμια και το μόνο που ακούγεται είναι ο θόρυβος από το μοτέρ κάποιας αντλίας ή το θλιβερό κρώξιμο από τους γύπες και τα κοράκια που ψάχνουν τη λεία τους στα κουφάρια…!

Στα ορεινά φυσικά της Καρδίτσας στην Αργιθέα και τη Λίμνη Πλαστήρα έχουμε και αλλαγή τοπίου, άνοιξαν χαράδρες εκεί που υπήρχαν λιβάδια, κατολίσθησαν βουνοπλαγιές, φράχτηκαν δρόμοι από βράχους και κορμούς δέντρων, ή υποχώρησαν στο κενό, γκρεμίστηκαν γεφύρια.

Ένα ολόκληρο χωριό η Φυλακτή στα Άγραφα κινδυνεύει πλέον με κατολίσθηση…

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Νομός Καρδίτσας έπαψε να είναι αυτός που γνωρίζαμε, ο ευλογημένος εύφορος τόπος και θα απαιτηθούν χρόνια, κόποι, σχέδιο και οικονομικοί πόροι για να μην έχουμε «οικοκτονία» και πληθυσμιακή μετά την περιβαλλοντική ερήμωση και εγκατάλειψη της…

Η οικονομική αρωγή της πολιτείας και της περιφέρειας, τώρα με πράξεις και όχι λόγια, λεζάντες και επικοινωνία, θεωρείται επιβεβλημένη.

«Ν.Α.»