Ιχνηλάτηση, δείκτης μεταδοτικότητας Rt, τέστ αντισωμάτων, συγχρωτισμός, είναι μερικές λέξεις που μπήκαν στην καθημερινότητά μας.

Μιας που αναφερθήκαμε στο δείκτη μεταδοτικότητας, αυτός είναι πολύ σημαντικός για τους επιστήμονες και λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt θεωρείται ένας κρίσιμος δείκτης για το πώς εξελίσσεται η πανδημία. Εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα παρουσία μέτρων προστασίας σε έναν συγκεκριμένο χρόνο.

Μπορεί να μεταβάλλεται με τη σταδιακή εισαγωγή ή άρση μέτρων και την αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού, κατά πόσο δηλαδή τηρούνται τα μέτρα. Όταν αυτός ο δείκτης είναι κοντά στη μονάδα σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται και κάθε κρούσμα μπορεί να μολύνει κατά μέσον όρο άλλο ένα άτομο.

H Καρδίτσα βρίσκεται στην 36η θέση μεταξύ 51 περιοχών στο δείκτη μεταδοτικότητας ο οποίος βρίσκεται στο 0,92. Μία θέση πιο πάνω βρίσκεται η Αττική με 0,96. Στα Τρίκαλα για παράδειγμα που δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τον δείκτη να είναι στο 2,41. Εδώ που φτάσαμε, δίνουμε βάση πλέον και στο δείκτη μεταδοτικότητας…

Κ.Φ.