Από την έναρξη της πανδημίας ή υγειονομικής κρίσης όπως την αποκαλούν, αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο τομέας της υγείας πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της πολιτείας. Φάνηκαν τα κενά και οι ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο έβαλαν οι κυβερνήσεις στη μέγγενη των μνημονίων, στο βωμό της εξυπηρέτησης των δημοσιονομι-κών στόχων.

Μιλάμε όμως για κενά και ελλείψεις τα οποία σε τοπικό αναδείκνυαν προ κορωνοϊού και συνεχίζουν να αναδεικνύουν οι γιατροί- εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας και φορείς της περιοχής. Οι τοπικές δομές και γενικότερα το εθνικό σύστημα υγείας χρειάζονται ενίσχυση και η προσπάθεια πρέπεινα είναι διαρκής.

Ασχέτως με το αν ο κορωνοϊός παρουσιάζει επιδημιολογική ύφεση ή έξαρση, το σύστημα υγείας πρέπει να αποκτήσει γερές βάσεις, να στελεχωθεί πλήρως και να εκσυγχρονιστεί με σύγχρονο εξοπλισμό, καλύπτοντας τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης των πολιτών. Τώρα είναι η ευκαιρία να γίνουν σοβαρές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, που θα λειτουργήσουν και ως παρακαταθήκη για τηνεπόμενη ήμερα, μόλις ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό.

Κ.Π.