ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Ήλθε και η… ασπροφορούσα αλανιάρα Μήδεια αλλά εντάξει, μ’ αυτά που έχουμε περάσει και περνάμε τι να μασήσουμε πλέον; Αλλωστε το χιονάκι που έπεσε κάνει και καλό. Πέραν όλων των άλλων “καθάρισε” και τα κουνούπια που είχαν εμφανιστεί με την πλημμύρα της 18ης Σεπτεμβρίου!

Μιλάμε για κουνούπια από τα… εγκατα του Καλέντζη και του Καράμπαλη με προϊστορικό Καρδιτσιώτικο κι… απόκοσμο DNA! Δράκουλες κανονικοί! Είχαν να εμφανιστούν στην πόλη από τις πλημμύρες της δεκαετίας του ‘30! Μετά έγιναν, ως γνωστόν, τα μόνιμα… αντιπλημμυρικά μεγάλα έργα και απαλλαχθήκαμε!

Επανήλθαν το Σεπτέμβριο μαζί με τα… βατράχια και άλλα είδη που μπήκαν στα σπίτια και στα μαγαζιά μας, αλλά τώρα με τη Μήδεια που έφερε μαζί της χιόνι και ψύχος, τα αποτελείωσε!  Οφείλουμε βεβαίως να σημειώσουμε ότι αν εξαιρέσουμε κάποια προβληματάκια με την ηλεκτροδότηση που ξεπεράστηκαν άμεσα, η πόλη παρά το μπόλικο χιόνι που έπεσε, καθαρίστηκε στο “αψε – σβήσε”!

Σε αντίθεση με ο,τι συνέβη την προηγούμενη φορά (επί της προηγούμενης κατάστασης η οποία πουλούσε μυαλό μετά την πλημμύρα!) που με λιγότερο χιόνι δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε στο δρόμο για κανα διήμερο! Τότε που γίναμε viral στα διαδίκτυα με τη θρυλική αλατιέρα αν θυμάστε!

Τώρα δούλευαν τα μηχανήματα στο φουλ και με καλό συντονισμό, όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα και από τις πρώτες ώρες οι δρόμοι παρέμεναν καθαροί.

Εμείς εδώ όπως είναι γνωστό έχουμε μια… διαστροφή να τα θυμόμαστε όλα. Και τα στραβά και τα καλά! Δεν ξεχνάμε… Άλλωστε μετά από την καταστροφή από την πλημμύρα, αφού καήκαμε με το χυλό φυσάμε και το γιαούρτι! Λογικό είναι… Θα μου πειτε για τα αυτονόητα θα κουβεντιάζουμε; Για το αν πρέπει να λειτουργήσει μια πολιτεία όταν πέφτει λίγο παραπάνω χιόνι το χειμώνα στην πρωτεύουσα ενός νομού που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας;

Δεν πληρώνουμε αδρά απ’ αυτά που… δεν έχουμε για να δουλεύει ο μηχανισμός όταν χρειάζεται; Κι όμως αγαπητοί μου, συζητάμε για τα αυτονόητα. Για το αν θα παραμένουμε… ζωντανοί όταν αγριεύει λίγο ο καιρός!

Για το αν θα έχουν μηχανήματα οι Δήμοι, για το αν θα υπάρχει καλός επιχειρησιακός σχεδιασμός ακόμη και για το αν δουλεύουν τα… κινητά τηλέφωνα των αρμοδίων όταν επικρατούν έκτακτες καιρικές συνθήκες! Ως γνωστόν το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου δεν δούλευαν γιατί είχαν… ξεφορτίσει από τα σερφαρίσματα στα facebook!!!

Για  να μην συζητάμε για τα αυτονόητα, λοιπόν, για να μην αξιολογούμε τους αρμοδίους για το αν καθαρίστηκε καλά ένας δρόμος ή όχι, για να μην πνιγόμαστε εν έτει 2021 στα σπίτια μας, θα πρέπει πρώτοι απ όλους εμείς, ν’ ανεβάσουμε τον πήχη των απαιτήσεών μας απο αυτούς που κάθε φορά επιλέγονται για να μας κυβερνήσουν τοπικά ή εθνικά.

Και τα δικαιώματά μας να τα διεκδικούμε καθημερινά κι όχι να περιμένουμε κάθε τέσσερα χρόνια…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Στο μεταξύ ενώ βρισκόμαστε στο “ψυγείο” της… Μήδειας και μιλάμε για τα… αυτονόητα, να θυμίσουμε ότι υπάρχει και ο ορεινός όγκος του Νομού! Εκεί που κάποιοι ετοιμάζονται να μας… “αναπτύξουν” δια της… “πράσινης” οδού τοποθετώντας γιγάντια “φουρφουρίκια” που θα “φουρφουρίζουν” και θα μας δίνουν, λέει, ρεύμα να φάν κι οι κότες!  Eκεί που κατέπεσαν σπίτια, άνοιξαν δρόμοι, ξέκοψαν πλαγιές, διαφοροποιήθηκε το τοπίο! Εκεί περιμένουμε έργα αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών κι όχι νέα “ξεκοιλιάσματα”, που θα τα βρούμε μπροστά μας.  Διότι θα έλθουν κι άλλες… Μήδειες και πιθανότατα πολύ πιο αγριεμένες στο μέλλον!  Κι αν επιτρέψουμε να μπαζώσουν ρέματα, πηγές, να ανοίξουν δρόμους στα δάση και να τσιμεντοποιήσουν τα βουνά, να μην κάνουμε τους… ανήξερους μετά ούτε να τα βάζουμε με τη μυθολογία. Το νου μας…