ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Μία και σήμερα για την αλλαγή της χρονιάς! Δεν τη λες και συνηθισμένη αυτή που φεύγει, κάθε άλλο! Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε! Το να “ζήσουμε” πιο επίκαιρο από ποτέ φυσικά, όπως και το να “θυμόμαστε” που έχει διαχρονική αξία!

Το 2020 θα το θυμόμαστε θέλουμε δεν θέλουμε και θα το “κουβαλάμε” κυρίως για την πανδημία του κορωνοϊού. Το μονοκύτταρο αυτό… τερατάκι που έκανε άνω κάτω και ξεγύμνωσε τον “σύγχρονο” κόσμο!

Που κατέρριψε το μύθο των “οργανωμένων κρατών” που είχαν γραμμένα το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία εκεί που δεν πιάνει μελάνι, που αποτέλεσε το “βούτυρο στο ψωμί” για να εξαπολυθεί μια νέα απροκάλυπτη λεηλασία σε ελευθερίες αλλά και δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα!

Εμείς βεβαίως στην Καρδίτσα είμαστε πολύ πιο πλούσιοι και σε… υγρές παραστάσεις και εμπειρίες έναντι των υπολοίπων! Έχουμε την 18η Σεπτεμβρίου που θα μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα του καιρού όπως κι εμείς ως ιστορικές τραγικές φιγούρες!  Τη φθινοπωρινή βραδιά που η πόλη και ο νομός μας γενικότερα έγιναν… οι “κάτω χώρες” ή αν προτιμάτε, για να ταιριάζει καλύτερα, του “κάτω βάλτου τα χωριά”!!!

Τη βραδιά που διασκευάστηκε το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν: “20.000 λεύγες κάτω από τον… Καράμπαλη”! Τη βραδιά που πολύ θα ήθελαν να ξεχάσουμε οι αγαπητοί μας εκπρόσωποι στα κέντρα αποφάσεων που έβγαλαν πόρισμα και καταδίκασαν σε δις ισόβια τον “Ιανό” ως μοναδικό ένοχο της καταστροφής!

Τη βραδιά που προκάλεσε νέες εξαγγελίες για μεγάλα και προπαντώς… μόνιμα αντιπλημμυρικά έργα εκατομμυρίων ευρώ! Σαν κι αυτά που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες και ακόμη καλύτερα!

Πως λοιπόν να περάσει στη λήθη το 2020; Και να θέλουμε, δεν μας αφήνουν οι πληγές που παραμένουν ορθάνοιχτες και οι συνέπειες που θα τις βρούμε μπροστά μας…

Όπως άλλωστε θα έχουν συνειδητοποιήσει άπαντες, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας είτε ξεμπερδέψουμε, είτε όχι με την πανδημία! Δρόμο μακρύ και δύσβατο γεμάτο ξερόκλαδα, σκουπίδια και μπάζα σαν κι αυτά που ήταν γεμάτα τα ποτάμια μας όταν φούσκωσαν και ξεχύθηκαν στην πόλη!!!

Σ’ αυτό το δρόμο αν πάμε ξεμοναχιασμένοι και δίχως σχέδιο, θα ζήσουμε κι άλλα “ωραία”! Διότι δεν είναι οι γκαντέμικες χρονιές, ούτε το στραβό το ριζικό μας η αιτία για όσα συνέβησαν ή θα συμβούν, αλλά η στάση, η δράση και η αντίδρασή μας.

Το 2021 αν δεν κάνουμε κάτι απο κοινού μπορεί τα τα μελλούμενα να μας φέρουν πολύ πιο… πλούσιες εμπειρίες από το 2020! Μην ξεχνάτε οτι ετοιμάζεται και μια “επενδυση” με ξήλωμα των βουνών και των δασών μας!

Ήδη σκάβουν στον Τύμπανο υπό τα αδιάφορα σφυρίγματα των ταγών και των αρχών του νομού μας! Οπότε, το νου μας! Όχι τίποτα, αλλα να μην τα βάζουμε πάλι με … υπερφυσικά φαινόμενα. Να μη βαράμε το σαμάρι ενώ ξέρουμε ότι ο… γάϊδαρος την κάνει τη δουλειά!

  • Στο παρακάτω βιντεάκι απο τις… ομορφιές που κάνουν στον Τύμπανο Αγράφων ετοιμάζοντας την “πράσινη ανάπτυξη”.