ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για την δημιουργία κλειστής λίγκας των ισχυρών ποδοσφαιρικών κλαμπ της Ευρώπης, την ώρα που κορυφώνονταν οι αντιδράσεις και γράφονταν περισπούδαστες αναλύσεις στον τύπο για τη μεγάλη νίκη του φίλαθλου κόσμου έναντι των μεγαλοεπενδυτών, την ώρα που ο Τσέφεριν της ΟΥΕΦΑ άνοιγε τη ζεστή αγκαλιά του για να υποδεχθεί τους… άσωτους υιούς, συνεχίζονταν με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής γηπέδων στο Κατάρ!

Για όσους δεν γνωρίζουν, στο εμιράτο της Μέσης Ανατολής που βρίσκεται στον Αραβικό κόλπο, θα διοργανωθεί του χρόνου το Μουντιάλ! Η γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου! Το… “ανεξάρτητο” αυτό κρατίδιο, στο οποίο “φυτρώνουν” ανα 500 μέτρα… πετρελαιοπηγές και είναι το τρίτο στον κόσμο με αποθέματα φυσικού αερίου, έχει από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα! Πέραν όλων των άλλων εδρεύει εκεί και το παγκοσμίως γνωστό τηλεοπτικό αραβικό δίκτυο “Αλ Τζαζίρα”!

Εκεί, που λέτε, δεν ασχολούνται με δημοκρατικά πολιτεύματα. Από τον 19ο αιώνα κουμάντο κάνει ο εκλεκτός του… Αλλάχ οίκος Αλ Θανί! Ενας σείχης απ’ αυτόν τον οίκο ήταν και ο ιδρυτής του κράτους. Σήμερα στην κληρονομική μοναρχία ηγέτης είναι ο Ταμίμ Μπιν Χαμάντ!

Μέχρι το 1971, ήταν Βρετανικό προτεκτοράτο! Είχε δηλαδή δύο βασιλιάδες! Εναν γηγενή κι έναν από την Αγγλία! Επαιζε μπάλα και ο προσφάτως αδικοχαμένος Φίλιππος δηλαδή! Παρότι, λοιπόν, αυτοί πιστεύουν ότι ο Αλλάχ τον έφτιαξε τούτο τον ψεύτικο ντουνιά, σε αντίθεση με τους… εν Χριστώ αδελφούς επιτελείς της FIFA, (Ινφαντίνο και λοιπούς) που έχουν άλλη γνώμη, οι τελευταίοι είπαν να τους δώσουν (με απόλυτη διαφάνεια) το Μουντιάλ!

Άλλωστε ως καλοί χριστιανοί δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν. Ως απόστολοι της αθλητικής ιδέας και της ευγενούς άμιλλας, και -πάνω απ’ όλα – ως θεματοφύλακες του ρομαντισμού του ποδοσφαίρου, έκαναν αυτό που πρόσταζε ο κώδικας των… πανανθρώπινων αξιών που ασπάζονται!Έδωσαν τη διοργάνωση σ’ αυτούς τους στερημένους Άραβες να χαρούν και να δροσιστούν λίγο κι αυτοί μέσα στην ξεραϊλα της ερήμου!!!

Τώρα για όλους αυτούς τους κακεντρεχείς και μεμψίμοιρους που φωνάζουν για εμπορευματοποίηση του αθλήματος επικαλούμενοι και τους χιλιάδες νεκρούς στα ατυχήματα στην κατασκευή των γηπέδων, τι να πεις!

Έναν… Πορτοσάλτε ή μια Τατιάνα χρειάζονται να τους λιανίσει δημοσιογραφικώς και να τους κάνει κόσκινο! Ακους εκεί; Και πως θα γίνει ρε παλικάρια; Πως θα διαδοθεί η αθλητική ιδέα δίχως κόστος; Και τι είναι κάποιες χιλιάδες νεκροί, μπροστά στο μεγαλείο της γιορτής που ετοιμάζει η FIFA την οποία θα απολαύσουν εκατομμύρια;

Άλλωστε όλοι οι ατυχήσαντες προέρχονται από την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντες, το Πακιστάν κλπ. Πλέμπα και δεύτερη κατηγορία ανθρώπων δηλαδή! Είπαμε έχουμε ιδεώδη αλλα είμαστε και μιας συγκεκριμένης κοινωνικής… “λίγκας”! Μην τo ξεφτιλίσουμε…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Άντε τώρα να πεις πως όσοι υποστηρίζουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται έχουν άδικο! Το 72 Μετά Χριστόν, άρχισε να κατασκευάζεται το Κολοσσαίο της Ρώμης και ολοκληρώθηκε επί αυτοκράτορα Τίτου. Ξέρετε, αυτό το… “Arena stadium” που σήμερα είναι τουριστικό μνημείο και στο οποίο τότε στα παλιά χρόνια μαζεύονταν οι Ρωμαίοι (σε κερκίδες χωρισμένες όπως τα σημερινά γήπεδα, δηλαδή με θέσεις VIP και… πέταλα για τους… οργανωμένους!) για να απολαμβάνουν θεάματα! Ε, αυτό, που λέτε, το κατασκεύασαν Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που δούλευαν από ήλιο σε ήλιο. Όσοι δεν πέθαναν και περίσσεψαν, έγιναν μεζές στα λιοντάρια στα σόου που ακολούθησαν! Τότε άλλωστε οι Χριστιανοί ήταν επικίνδυνοι διότι έλεγαν κάτι επαναστατικά για ισότητες και για χιτώνες! Τώρα άλλαξαν τα πράγματα! Στα “λιοντάρια” ρίχνονται άλλοι..