ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
H ιστορία των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών (ΠΑΕ), είναι μια… δακρύβρεχτη και πονεμένη ιστορία! Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε και ιστορία για αγρίους! Από το 1979 που το αθλημα στη χώρα μας έγινε επαγγεματικό και βεβαίως από τα χρόνια του… “εκσυγχρονισμού” της χώρας και μετά!

Από την περίοδο, δηλαδή, που ο… εθνάρχης Σημίτης μας έβαλε στην ΟΝΕ και η Ελλάδα άρχισε να… αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα από την περίοδο που και οι ομάδες της Β’ αλλά και της Γ’ Εθνικής, υποχρεούνταν να συστήσουν Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες!

Οι νόμοι και οι προϋποθέσεις ήταν πάντοτε αυστηροί! Οι αρχές που ήταν αρμόδιες για την εφαρμογή τους σε πλήρη επιφυλακή δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους! Ιδιαίτερα στον έλεγχο με τις υποχρεώσεις των ΠΑΕ στους δημόσιους οργανισμούς, σε ΙΚΑ και εφορία!

Τέτοιος ήταν ο έλεγχος που από ένα σημείο και μετά οι παράγοντες των ομάδων έστελναν αντί για φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες που ήταν προϋπόθεση για τη λειτουργία τους… χαρτιά υγείας! Ετσι φθάσαμε στο σημείο τα χρέη που συσσωρεύτηκαν να είναι περισσότερα και από το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας!!!

Αυτό, ντε, το δημόσιο χρέος που είναι… βιώσιμο! Αυτό για το οποίο μας έχωσαν οι διαχρονικοί… εθνάρχες μας μέσα στα μνημόνια και στα προγράμματα προσαρμογής για να μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε και να το μειώσουμε! Αντί να μειώνεται το χρέος, βέβαια, μειώθηκε ο μέσος όρος ζωής των Ελλήνων!

Κι αυτό όμως ήταν ένας… εθνικός στόχος! Θα θυμάστε, φαντάζομαι, τη δήλωση ενός άλλου (αείμνηστου πλέον) εθνάρχη που έλεγε ότι “οι Ελληνες ζουν πολύ”!!! Ε, να που τα πράγματα… βελτιώθηκαν! Πεθαίνουμε γρηγορότερα πλέον! Επιασαν τόπο τα προγράμματα προσαρμογής, κάθισε και η πανδημία, όλα καλά!!!

Ξεφύγαμε όμως! Ποιος μπορεί, λοιπόν, να ξεχάσει το καλοκαίρι του 2010 με το περιβόητο σκάνδαλο των πλαστών ενημεροτήτων; Όλα εκείνα όμως που βγήκαν στη δημοσιότητα δεν ήταν παρα ένα μικρό μέρος της τεράστιας μαύρης τρύπας που είχε δημιουργηθεί από την καθιέρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου!

Ποιοι έχασαν; Μα φυσικά οι τρελοί που ανέλαβαν τη διοίκηση ομάδων με καλές προθέσεις! Βρέθηκαν κατεστραμμένοι, καταχρεωμένοι και τα άκουσαν κιόλας από πάνω! Ποιοι κέρδισαν; Μα φυσικά οι επιτήδιοι. Παράγοντες που μπήκαν στις ομάδες για να κάνουν το κομμάτι τους, αλλά κυρίως διάφορα αρπαχτικά που έδρασαν σε θέσεις κλειδιά του ποδοσφαίρου και των “ελεγκτικών αρχών” της πολιτείας!

Όλα αυτά όμως ανήκουν πλέον στο παρελθόν! Εχουμε ανοίξει ήδη την πόρτα στο λαμπρό μέλλον! Τα κριτήρια πλέον είναι… σοβαρά με τη νέα αναδιάρθρωση και όλα όσα απαιτούνται για τη λειτουργία μιας Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρίας: “Βιωσιμότητα, αξιοπιστία, ανταγωνιστικότητα, ποιότητα και αναπτυξιακά κριτήρια” βροντοφώναξε ο υφυπουργός στην ομιλία του στη βουλή και δάκρυσαν και τα… έδρανα!!!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Όπως έχουμε γράψει κατά καιρούς με πολλές αφορμές, μια ανάλυση στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα της χώρας, μπορεί να σου δώσει σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις για το τι συμβαίνει γενικότερα, σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής!

Το μέλλον!
Όπως ακριβώς λειτουργούσαν και λειτουργούν οι ΠΑΕ αλλά και οι ελεγκτικές αρχές του ποδοσφαίρου και της πολιτείας, έτσι ακριβώς λειτουργούσε και λειτουργει και η χώρα σε όλα τα επίπεδα! Γι’ αυτό, άλλωστε, προχωράμε με γοργό βηματισμό να πιάσουμε το μέλλον από τα… μαλλιά!!!

Αποφασισμένη!
Πάρτε για παράδειγμα την λειτουργία των μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν (και κυβερνούν) τον τόπο! Μιλάμε για λειτουργία “Απόλλωνα Καλαμαριάς” και “Ηρακλή Αμπελοκήπων”! Φέσια σε όποιον μιλάει την ελληνική αλλά και όλες τις… διαλέκτους της πλάσης! Τα φέσια των ΠΑΕ μπροστά στα δικά τους είναι ψίχουλα…

«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»

Ποια δηλαδή η διαφορά από μια ποδοσφαιρική ΑΕ κι ένα πολιτικό κόμμα εξουσίας στον τρόπο λειτουργίας και στα οικονομικά παρε – δώσε; Καμία απολύτως!  Μάλιστα αν παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά τα τεκταινόμενα, θα διαπιστώσουμε ότι μια ΠΑΕ μπορεί και να λειτουργεί πολύ καλύτερα και πιο φερέγγυα από ένα κόμμα στον οικονομικό τομέα. Κι αυτό διότι η προβληματική ΠΑΕ κάποια στιγμή θα “τουφεκίσει” και συνήθως θα καταστραφεί οικονομικά αυτός που τη διοικεί (μιλάμε για την πλειοψηφία κι όχι για τους τρείς – τέσσερις μεγάλους που παίζουν… άλλη “μπάλα”) ενώ τα κόμματα κι όσοι τα διοικούν ζουν και βασιλεύουν!  Δεν πα να χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Είναι η γνωστή και αθάνατη πρακτική: “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”!!!

Το σπίτι…

Κι έρχονται τώρα οι υπεύθυνοι αυτών των κομμάτων, να σου κουνήσουν το δάχτυλο ότι πρέπει να είσαι… συνεπής με τις οικονομικές σου υποχρεώσεις!  Να εξυπηρετείς τα δάνεια που πήρες από τις τράπεζες, να πληρώνεις την ασφάλεια και τους φόρους σου κι έτσι και δεν καταφέρεις ν’ ανταποκριθείς θα σου πάρουν και το σπίτι που μένεις!

Υγιές ποδόσφαιρο…

Δεν είναι μαγικό; Δεν είναι μια ομορφιά σκέτη; Ασφαλώς και είναι! Κι έχει και προεκτάσεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να πληρώνεις ένα σκασμό λεφτά απ’ αυτά που δεν έχεις από τότε που γεννήθηκες για την ασφάλειά σου και αν τύχει κι αρρωστήσεις να σου λένε ότι “δυστυχώς φίλε μου… πιέζεται το σύστημα δημόσιας υγείας και δεν υπάρχει κρεβάτι, προσπάθησε να μην πεθάνεις”!!! Μπορεί να πληρώνεις ένα σκασμό φόρους απ’ αυτά που δεν έχεις, να πλημμυρίζεις μέσα στο ίδιο σου το σπίτι κι αντί για αντιπλημμυρικά με τα λεφτά σου να σου τσιμεντώνουν και τα βουνά! Κι αυτοί, λέει, θα σου φτιάξουν και το ποδόσφαιρο! Κοιμήσου ήσυχος…!!!