Οργισμένη και με απειλές ήταν η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, αλλά και την αγορά φρεγατών Belharra και μαχητικών Rafale.

Τρεις ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας-Παρισίου ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας, αλλά και ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο
Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας και για εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα κενό όνειρο, ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Συνεχίζοντας, προσθέτει: «Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθεια της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία, είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Η Αθήνα στρέφεται όλο και περισσότερο κατά της Τουρκίας, έγραφαν τα τουρκικά ΜΜΕ

Εκνευρισμό στην Άγκυρα προκάλεσε η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια. Αυτό φάνηκε και στις αντιδράσεις των τουρκικών ΜΜΕ, αμέσως μετά την υπογραφή και την ανακοίνωση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, την οποία είχαν μεταδόσει την περασμένη Τρίτη ως έκτακτη την είδηση.

«Αυτή τη φορά η Γαλλία πούλησε πολεμικά πλοία στην Ελλάδα!» αναφωνεί η Millyet, αναφερόμενη στην αγορά τριών φρεγατών Belharra και στην οψιόν αγοράς μιας ακόμη από την Αθήνα.

Η εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση έγραψε αμέσως μετά τη συμφωνία ότι «η Αθήνα, που στρέφεται ολοένα και περισσότερο κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κατέληξε σε νέα συμφωνία με τη σύμμαχό της, Γαλλία» και αναφέρεται και στην απόκτηση των 24 Rafale από τη χώρα μας, «που έλαβε τη μεγαλύτερη στήριξη από Γαλλία και ΗΠΑ στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου».

Το δίκτυο TRT ανέφερε ότι η χώρα μας επιταχύνει με τις υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη την κούρσα των εξοπλισμών με σοβαρά βήματα για την αγορά πολεμικών πλοίων, μαχητικών, εκσυγχρονισμό των F-16, προμήθεια τορπιλών για τα ελληνικά υποβρύχια.

Για τον ενημερωτικό ιστότοπο Haber3, «Ο φόβος της Ελλάδας για την Τουρκία έχει κόστος». Το δημοσίευμα ανέφερε ότι «η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει στρατιωτικά την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, αγόρασε φρεγάτες, καταβάλλοντας τρία δισ. ευρώ στη Γαλλία».

Τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ, που παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις της Ελλάδας αναφορικά με τα εξοπλιστικά της προγράμματα, εστιάσαν στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «ιστορικής μέρας» στις ελληνογαλλικές σχέσεις, με τη Yeni Safak να σχολιάζει με ειρωνική διάθεση «Ο Μακρόν θα προστατεύει τους γείτονες», αναφερόμενη στο αμυντικό σύμφωνο Ελλάδας-Γαλλίας.

Πηγή:iefimerida.gr