ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Κάπου το 430 με 480 προ Χριστού, που λέτε, στην Αττική ζούσε ο γλύπτης Μύρωνας! Ανήσυχο πνεύμα και καλλιτέχνης μεγάλος δεν σταματούσε να εμπνέεται απ’ ο,τι συνέβαινε γύρω του μετουσιώνοντας τα ερεθίσματά του σε αγάλματα με μεγάλη αδυναμία στον αθλητισμό!

Είναι αυτός που δημιούργησε τον θρυλικό δισκοβόλο (ΦΩΤΟ)! Σίγουρα όλο και κάπου θα τον έχει πάρει το μάτι σας. Σε φωτογραφίες, σε εκδηλώσεις, μέχρι και σε χαρτονομίσματα! Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι πριν μας βάλει ο εκσυχρονιστής… εθνάρχης “πχιότητας” στην ΟΝΕ και… θησαυρίσουμε με τα ευρώ, απεικονίζονταν και στο χιλιαριόδραχμο!

Κατά πως λένε οι ειδικοί το υπέροχο αυτό δημιούργημα του Μύρωνα χάθηκε κάπου στην αρχαιότητα. Ωστόσο προέκυψαν ελάχιστα αντίγραφα του πρωτότυπου, τα οποία βεβαίως – όπως γράφαμε χθες και για την Αφροδίτη της Μήλου – τα ξάφρισαν οι δυτικοί για να τα… προστατέψουν από εμάς τους αγρίους!!!

Ο δισκοβόλος του Μύρωνα βρίσκεται σήμερα σε διάφορα Μουσεία της Ευρώπης. Στο Βρετανικό του Λονδίνου, στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου, μέχρι και στο κράτος των αυτοοριζόμενων εκπροσώπων του μεγαλοδύναμου, στο Βατικανό για τον καμαρώνουν οι καρδινάλιοι και οι αλάθητοι!!!

Μαζί βεβαίως όλα αυτά τα μνημεία τα θαυμάζουν εκατομμύρια τουρίστες που γυρίζουν τον κόσμο γεμίζοντας χρήματα στα ταμεία των μουσείων. Μιλάμε για τρελό τζίρο!

Η αρχαία Ελλάδα, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, πουλάει πολύ. Μιλάμε για… τσάμπιονς λίγκ και πάνω ως προιόν, το οποίο βεβαίως εκμεταλλεύονται και κερδίζουν όλοι οι άλλοι, εκτός από τη χώρα στην οποία “γεννήθηκαν” όλα αυτά τα έργα και οι μύθοι που τα συνοδεύουν!

Σύμφωνα με τους ερευνητές πάνω απο 9.000 μνημεία της Ελληνικής αρχαιότητας ανυπολόγιστης αξίας βρίσκονται διασκορπισμένα στο εξωτερικό και αποτελούν πόλο έλξης! Δεν είναι μόνο ο Ελγιν που σούφρωσε τα μάρμαρα του Παρθενώνα για να τα πάει στην Αγγλία (παραδοσιακοί φίλοι μας κι αυτοί!). Οποιος περνούσε από τούτο τον τόπο όλο και κάτι έβαζε στα μπαγκάζια του!

Η μεγαλύτερη και πιο μαζική κλοπή όλων των εποχών έγινε βεβαίως από τα… παλικάρια του Πάπα της 4ης Σταυροφορίας στην Κωνσταντινούπολη! Ηταν η πρώτη άλωση της πόλης (1204) για την οποία δεν γίνεται και πολλή κουβέντα στα βιβλία της ιστορίας. Εγινε από… εν «χριστώ αδελφούς»!!!

Τα καμάρια αυτά (είχε συγκεντρωθεί στο στρατό για να μεταφέρει το λόγο του θεού στους άπιστους της Ανατολής όλο το… ανφαν γκατέ της Ευρώπης τότε!!) δεν άφησαν τίποτα όρθιο για τρεις ημέρες που λεηλατούσαν, σκότωναν, βίαζαν, έκαιγαν και έκλεβαν! Εκείνες τις τρείς ημέρες σουφρώθηκαν απίστευτα μνημεία αρχαίας τέχνης που είχαν συγκεντρωθεί ανα τους αιώνες στην πόλη.

Ιππότες της δύσης (λίγο πιο… αγριεμένοι απ’ αυτούς τους ωραίους που βλέπουμε στις ταινίες του Χολιγουντ), λατίνοι μοναχοί και ηγούμενοι επιδόθηκαν στη μεγαλύτερη λεηλασία όλων των εποχών. Δεν τη γλίτωσε φυσικά και η Αγιά Σοφιά που την ερήμωσαν!

Κι όπως έγραψε ο Βιλλεοαρδουίνος: “από την εποχή της δημιουργίας του κόσμου, ποτέ σε καμία πόλη δεν κατακτήθηκαν τόσα πολλά λάφυρα”!!!

Με λίγα λόγια, η άλωση της πόλης από τον Μωάμεθ που ακολούθησε το 1453 μπροστά σ’ αυτή που προηγήθηκε ήταν μια… σχολική εκδρομή! Αλλωστε οι οθωμανοί δεν βρήκαν και πολλά για να καταστρέψουν και να κλέψουν.

Είχαν προηγηθεί οι ευρωπαίοι αδελφοί που έκαναν το μεγαλύτερο πλιάτσικο των αιώνων!!!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Ένα απο χιλιάδες σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας που λεηλατήθηκαν απο τους Βενετούς και δυτικούς στην άλωση της Κωνσταντινούπολης με την 4η Σταυροφορία (πίνακας), ήταν τα τέσσερα άλογα του Ιπποδρόμου που τα φερε απο τη Χίο ο… συνονόματος αυτοκράτορας (Θεοδόσιος ο βου)!

Στη Βενετία
Όσοι έχετε ταξιδέψει στη Βενετία θα τα έχετε δει τοποθετημένα στην είσοδο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Ετσι τα βάφτισαν μάλιστα, ως “άλογα του Αγίου Μάρκου”! Ο Ναπολέων Βοναπάρτης τα πήρε κάποια στιγμή με τη βία και τα πήγε στο Παρίσι και στην “Αψίδα του Θριάμβου”, αλλά τα ξαναπήραν πίσω οι βενετοί μόλις ο πρώτος “ξεπουπουλιάστηκε στη θρυλική μάχη του Βατερλώ!

Ο κλέψας του κλέψαντος!
Γενικώς, με λίγα λόγια, με τα δικά μας μνημεία γινόταν (και γίνεται ακόμη) ο “κλέψας του κλέψαντος”! Κάτι σαν τους αναπνευστήρες για τον κορωνοϊό που έκλεβαν στ’ αεροδρόμια!!!

Ο αρχαιολογικός πλούτος

Είχαμε… αναλαμπή ιστορική σήμερα στη στήλη! Μας έδωσε έμπνευση ο Μακρόν με τη… συγκινητική αναφορά που έκανε στο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου αφού μας πήρε και τα δισεκατομμύρια για να μας δώσει φρεγάτες με τις οποίες θα… φάμε λάχανο τους Τούρκους!  Βέβαια ακόμη και με όλα όσα έχουν “σηκώσει” απο τα μνημεία αρχαιότητας, τούτη η χώρα έχει θησαυρούς!  Κάθε πέτρα που θα σηκώσεις βρίσκεις από κάτω και μια ιστορία!  Σε όλα τα μέρη της επικράτειας και φυσικά στην περιοχή μας. Ακόμη και τώρα δηλαδή η χώρα είναι τουριστικός προορισμός μόνο και μόνο για τα αρχαία της μνημεία. Σκεφτείτε, όλο αυτό να αξιοποιούνταν σωστά, μεθοδικά και με τρόπο που βεβαίως θα είχε οφέλη για το σύνολο του κόσμου κι όχι για λίγα “πιράνχας”  Σκεφτείτε μόνο τι υπηρεσίες θα προσέφερε στην παιδεία για τη γνώση της ιστορίας αλλά και τη διάθεση έρευνας των νέων. Και πόσα ακόμη θα μπορούσαμε να πούμε.  Όλα αυτά όμως θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή σ’ ένα κράτος που είναι ανεξάρτητο κι όχι φυσικά σε μια αποικία. Ως γνωστόν ο πλούτος (γενικότερα όχι μόνο ο αρχαιολογικός) των αποικιών πήγαινε και πηγαίνει στις Μητροπόλεις!