Το κόστος παραγωγής και οι χαμηλές- ανοιχτές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ΚΑΠ, προμηνύουν έναν «καυτό» χειμώνα για τους αγρότες της Καρδίτσας και του Θεσσαλικού κάμπου, που μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα λοξοκοιτούν από τώρα προς την εθνική οδό…
Οργάνωση, Σύλλογοι και κίνημα
Ένα αγροτικό κίνημα, του οποίου τις βάσεις πανελλαδικά έχουν βάλει οι αγροτικοί σύλλογοι με μπροστάρη τον ο ακούραστο Καρδιτσιώτη αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα. Η κατάσταση της υγείας του, μετά το ατύχημα που είχε με το τρακτέρ του τον Απρίλιο του 2018, μπορεί να περιόρισε τη συμμετοχή του στα μπλόκα πέρυσι, ωστόσο ήταν και παραμένει η ηγετική φυσιογνωμία του αγροτικού κινήματος της χώρας.
To αγροτικό κίνημα άλλωστε μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους αγώνες των αγροτών ήταν εκείνο που με σαφές πλαίσιο αιτημάτων, έδωσε λύσεις στα προβλήματα ή έβαλε φρένο σε μέτρα που λήφθηκαν σε βάρος τους. Τα τρακτέρ ήταν και αποτελούν, εργαλείο δουλειάς και αγώνα, όπως λένε οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος στην Καρδίτσα.
Πιστός στις ιδέες του
και το αγροτικό κίνημα
Γεννημένος το 1954 στη Μητρόπολη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, βασίζει τη δύναμή του στη συνέπεια, τόσο στις απόψεις όσο και στη δράση. Ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι παραδέχονται ότι έχει μπέσα.
Μεγαλύτερος σταθμός στην ιστορία του με το αγροτικό κίνημα ήταν τα 3.500 τρακτέρ στον κόμβο της Βιοκαρπέτ το 1996. Εκείνες οι κινητοποιήσεις έχουν μείνει ιστορικές, καθώς κράτησαν 58 ημέρες και έληξαν με σκάσιμο των λάστιχων των τρακτέρ από την αστυνομία.

Aπό τον κόμβο της βιοκαρπέτ το 1996, στο μπλόκο της Νίκαιας και την ιστορική κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα 20 χρόνια μετά
Ο Βαγγέλης Μπούτας είναι εκείνος που οργάνωσε και την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα και το Σύνταγμα 20 χρόνια αργότερα το 2016, μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση 2.000 αγροτικών μηχανημάτων στον κόμβο της Νίκαιας. Μια κάθοδος που έγινε με τρόπο οργανωμένο, ώστε το αγροτικό κίνημα να αναδείξει τα προβλήματα των αγροτών και να κάνει τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα κοινωνούς του αγροτικού αγώνα που αδιάκοπα και επίμονα συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια. Ένας αγώνας που έχει έναν και μόνο σκοπό: την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

Πιστοί στις ιδέες τους τα μέλη του αγροτικού κινήματος τιμούν τη μνήμη των κολίγων και της εξέγερσης του Κιλελέρ


Τον Απρίλη του 2018 ο Βαγγέλης Μπούτας τραυματίστηκε σοβαρά όταν τον πλάκωσε το τρακτέρ που χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών στο αμπέλι του. Γερό σκαρί ο ίδιος, σφυρηλατημένος στους δρόμους του αγώνα, όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά συνεχίζει γεμάτος υπομονή τη μάχη που δίνει για την αποκατάσταση της υγείας του.