Kάτω από τη λάσπη θάφτηκε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Τρύφωνα στον οικισμό Μούχα της Καστανιάς. Ο“ Ιανός”έδειξε στο μοναστήρι το σκληρό του πρόσωπο καθώς οι τόνοι λάσπης που κατέβηκαν από το βουνό στην κυριολεξία έθαψαν το μοναστήρι προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή κυρίως στο εσωτερικό του.

Το νερό στο εσωτερικό του ναού έφτασε στο 1,80 καλύπτωντας τα πάντα…Η Αγία Τράπεζα, εικόνες,αγιογραφίες, εκκλησιαστικά σκεύη, στασίδια, το παγκάρι και άλλα αντικείμενα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ο εφημέριος του ναού πατήρ Ιωάννης Ζιάκανος χρειάστηκε να προσεγγίσει το μοναστήρι με τα πόδια μιας και κάθε πρόσβαση στο χώρο είχε αποκοπεί και όταν διαπίστωσε με τα μάτια του τη μεγάλη καταστροφή ενημέρωσε αμέσως τον πρόεδρο της Καστανιάς κ.Γιάννη Γεροντόπουλο και κινητοποίησε τους συγχωριανούς για βοήθεια.

Με εντολή του δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου μισθώθηκε ερπυστριοφόρο όχημα το οποίο επί τρεις ημέρες προσπαθούσε να διανοίξει το δρόμο και να δώσει πρόσβαση προς το μοναστήρι και στη συνέχεια με τσαπάκι που επίσης μισθώθηκε ο π. Ιωάννης, ο Προεδρος του χωριού και κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν να καθαρίσουν το προαύλιο του ναού και ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού χώρου. Βεβαίως το μοναστήρι δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς για να συμβεί αυτό απαιτείται ανακατασκευή του εσωτερικού του ναού.

Ο Άγιος Τρύφωνας Μούχας που είναι χτισμένος σε ένα πανέμορφο σημείο, ήταν ένα απο τα ένδοξα μοναστήρια  (το 1809 ο περιηγητής Ληκ το αναφέρει στα πέντε κυριότερα των Αγράφων) , αλλά πέρασε στην παρακμή διότι καταστράφηκε στα χρόνια της επανάστασης του 1821.