«Ο κορωνοϊός θα μείνει μαζί μας ως ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι «από τις κλινικές μελέτες φάνηκε ότι η ανοσογονικότητα της 3ης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από την 2η δόση και αναμένεται η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανό τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση». Πρόσθεσε πάντως ότι «ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η 1η δόση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «θα διατυπωθούν σε λίγα 24ωρα οι λεπτομερείς οδηγίες για την χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα που έχουν νοσήσει, είτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό τους».

Η ίδια επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επεξεργάζεται λεπτομερώς τον εμβολιασμό με τρίτη δόση και των ατόμων που έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό και θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

«Δεν έγινε πράξη η εξαφάνιση του ιού», είπε κατόπιν, ωστόσο, πρόσθεσε: «Τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν, είναι αποτελεσματικά για την βαριά νόσηση και τον θάνατο. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή».

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων.



Πιθανές παρενέργειες

Αναφέρθηκε και στις πιθανές παρενέργειες από την τρίτη δόση, λέγοντας ότι ενδέχεται να υπάρχει μόνον πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες. «Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια σύστοιχη διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία».

Έγκυες

Για ακόμη μία φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για τις εγκύους.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε, έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, είχαν αντισώματα όχι μόνο οι ίδιες στην πορεία αλλά και τα νεογέννητα. «Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το αμυντικό του σύστημα να παράγει τα δικά του αντισώματα», τόνισε.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι έως την προσεχή Παρασκευή θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για το ραντεβού για την τρίτη δόση. Όπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

Όσοι έκαναν το εμβόλιο της Astrazeneca, στην αναμνηστική του δόση θα κάνουν είτε με το σκεύασμα της Pfizer είτε με της Moderna.

Για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J, καλούνται να κάνουν την αναμνηστική τους δόση 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

«Πανδημία των ανεμβολίαστων»

Ο όρος «πανδημία των ανεμβολίαστων» δεν καθιερώθηκε θεσμικά, είπε η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας ότι αφορά κυρίως όσους θιγούν από την πανδημία.

«Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, στο 100%, πάλι θα είχαμε κρούσματα και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, αλλά δεν θα είχαμε πανδημία, καθώς θα ήταν πολύ μικρότερος ο αριθμός», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η στατιστική του εμβολιασμού

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί «περισσότεροι από 6.800.000, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,8% στον γενικό πληθυσμό και 74,3% επί του ενήλικου». Επίσης, «πάνω από 6.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 61,8% του γενικού πληθυσμού και 71,2% επί του ενήλικου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των επτά ημερών και στη 18η θέση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, όπως και στους εμβολιασμούς με μια δόση.

«Σε σχέση με τα ραντεβού τις τελευταίες επτά ημέρες, έχουμε μια καλή συμμετοχή, με τη σημαντική αύξηση των πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης», είπε, ενώ για την αναμνηστική δόση, «είναι δικαιούχοι 2.100.000 και έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000. Επίσης, έχουν κλείσει ραντεβού πάνω από 400.000».

o-koronoios-irthe-gia-na-meinei-emvolio-kathe-chrono0


Τα κρούσματα

Σε 6.950 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, ανακοινώθηκαν 72 θάνατοι.

Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 551 ασθενείς. Διαβάστε

Οικονόμου: Ξεκινά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Από αύριο Τρίτη και ανάλογα με τα κενά στο Σύστημα Υγείας, ξεκινά η διαδικασία επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι σήμερα το βράδυ αναμένονται απαντήσεις από ιατρικούς συλλόγους.

«Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το Σύστημα Υγείας. Σήμερα το βράδυ αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα της κίνησης αυτής, τις απαντήσεις από τους ιατρικούς συλλόγους προς την κατεύθυνση αυτή. Ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν, το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και από αύριο ξεκινά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ποια μέτρα εξετάζονται για ανεμβολίαστους, τρίτη δόση

Διαρκείς είναι οι ζυμώσεις σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο για τη διαχείριση της πανδημίας, με αρκετά σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι για ένα πιθανό νέο πλέγμα μέτρων.

Υπό αυτό το δεδομένο, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα, που σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Μαξίμου, θα διαμορφώσουν τις επόμενες κινήσεις, πάντα με βασικό άξονα τους ανεμβολίαστους πολίτες. Διαβάστε .

Πηγή : kathimerini