ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Σήμερα από τη στήλη θα κάνουμε μια… “αυθαιρεσία”!!! Δεν θα μνημονεύσουμε κάποιον από τους μεγάλους ποδοσφαιριστές (αν και τέτοιος υπήρξε και σε υψηλό επίπεδο), αλλά έναν προπονητή που παρότι πέρασε μόλις για δύο σεζόν από την Καρδίτσα και από τον πάγκο της Αναγέννησης, κατάφερε να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και να θεωρείται σημείο αναφοράς!

Ένα προπονητή που συνέδεσε το όνομά του με τη μαγική χρονιά του 1993 όπου το ιστορικό συγκρότημα της πόλης μας έσπασε κάθε ρεκόρ προσέλευσνης φιλάθλων, παίζοντας – κατά πολλούς – την καλύτερη μπάλα όλων των εποχών διεκδικώντας την άνοδο στην Α’ Εθνική!
Την ομάδα των “πολλών ταχυτήτων” όπως ευρηματικά χαρακτήρισε ο αείμνηστος Στάθης Χάιτας μετά το αλησμόνητο 3-2 με τον Ολυμπιακό Βόλου!

Ταυτόχρονα και ο ίδιος θεωρεί την Αναγέννηση σταθμό στην μακρόχρονη διαδρομή του διότι ήταν αυτή που του έδωσε την ευκαιρία να πατήσει γερά στα πόδια του και να πετύχει ένα πραγματικά μοναδικό επίτευμα, συμπληρώνοντας ατέλειωτα παιχνίδια σαν προπονητής ομάδων Α’ Εθνικής Κατηγορίας!

Μιλάμε, όπως έγινε από τις πρώτες αράδες αντιληπτό για τον Γιώργο Παράσχο. Τον αρχηγό της θρυλικής Καστοριάς των αρχών της δεκαετίας του ‘80 που ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος κόντρα στο Ηρακλή του Χατζηπαναγή!

Θα έλθει στην Καρδίτσα το καλοκαίρι του 1993 όπου η Αναγέννηση ετοιμάζεται να συμμετέχει στη Β’ Εθνική ύστερα απο δέκα ολόκληρα χρόνια! Στο πρώτο επίσημο ματς πρωταθλήματος με την Προοδευτική στο Στάδιο θα πετύχει μια ευρεία νίκη με 4-0 με χατ τρικ του Καραπέτσα, θ’ ακολουθήσει το “διπλό” στο Αργος επί του Παναργειακού (0-1 με τον Σκούτα στις καθυστερήσεις), και στη συνέχεια μια πανδαισία με ατέλειωτες συγκινήσεις!

Με ήπιο πάντα τρόπο στη διαχείριση προπονήσεων και αγώνων, σεμνός, δίχως συναισθηματικές εκρήξεις, με λίγες και πάντα μετρημένες δηλώσεις, μια πατρική φυσιογνωμία που θα δώσει ηρεμία στη δραστηριότητα της ομάδας και θα πάρει σεβασμό και το καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο από τους παίκτες!

Η πίκρα από την άδικη απώλεια της ανόδου θα είναι μεγάλη, αλλά και την επόμενη χρονιά θα έλθουν μοναδικές στιγμές όπως η ιστορική και ανεξίτηλη πλέον νίκη επι του Ολυμπιακού στο Κύπελλο Ελλάδος. Το τέλος εκείνης της τρομερής ομάδας, θα είναι και το τέλος του Γιώργου Παράσχου από την Αναγέννηση, αλλά η έναρξη μιας εντυπωσιακής διαρομής για τον ίδιο που συνεχίζεται. Η αγάπη των Καρδιτσιωτών φιλάθλων παραμένει αναλοίωτη…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΑ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ

Στον πρόσφατο αγώνα Απόλλων Αθηνών – Ατρόμητος η suer league βράβευσε τον Παράσχο για τα 588 παχνίδια του ως προπονητής στην κατηγορία (δεύτερος στη σχετική κατάταξη στην Ελλάδα!) και άλλα 314 ως παίκτης! Ξεκίνησε την προπονητική από την πόλη του, την Καστοριά και στη συνέχεια δεύτερος σταθμός ήταν το Ναύπλιο και τρίτος τα Τρίκαλα.

Η μεγάλη αναγνώριση θα έλθει με την δίχρονη παρουσία του στον πάγκο της Αναγέννησης όμως καθώς από τα Τρίκαλα έφυγε γιατί οι διοικούντες έλυσαν τη συνεργασία λόγω του ότι κατά τη γνωμη τους έπαιζε η ομάδα (που κέρδισε τον Παναθηναϊκό του Ιβιτσα Οσιμ με 2-1 για το Κύπελλο!!!) παθητικό ποδόσφαιρο!
Η συνέχεια δικαίωσε τον αγαπητό, πολύπειρο πλέον, κοουτς…

Στην πάνω ΦΩΤΟ ο Γιώργος Παράσχος μαζί με τους νεοποκτηθέντες της Αναγέννησης το καλοκαίρι του ‘93 Βασίλη Σκούτα και Μίλαν Παύλοβιτς. Κάτω δίπλα στον Κώστα Ζάρρα στον πάγκο των “κιτρινόμαυρων”. Στην τελευταία στον πάγκο των Τρικάλων λίγο πριν έλθει στην ομάδα της Καρδίτσας…