ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΟΥΡΚΑ
Ο Προπονητής του Εθνικού Καρδίτσας Τάσος Μασούρας, σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στη στήλη της εφημερίδας μιλά για τον Εθνικό Καρδίτσας, το τοπικό πρωτάθλημα και τα ταλέντα της περιοχής ,μιας και η ενασχόλησή του τα τελευταία χρόνια είναι με της Ακαδημίες. Αναλυτικά:
Για τη συνεργασία με τον Εθνικό Καρδίτσας:
‘’Μετά από μια δεκαετία ως  υπεύθυνος προπονητής των  τμημάτων υποδομής του Α.Ο. Ταυρωπός  και σε συνδυασμό με την αλλαγή σκυτάλης στην ομάδα του Εθνικού Καρδίτσας , θεώρησα πως βρέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία να δημιουργήσω μια ομάδα από την αρχή με την δική μου φιλοσοφία’’.
Τη φιλοσοφία του συλλόγου:
‘’Στόχος του συλλόγου είναι ο συνδυασμός της αθλητικής και κοινωνικής εκπαίδευσης  των νεαρών ποδοσφαιριστών καθώς και η ψυχαγωγία τους. Επίσης, οι αθλητές  όταν φτάσουν στην ηλικία των 14 ετών αγωνίζονται την αντρική ομάδα του συλλόγου η οποία απαρτίζεται επί το πλείστον από νεαρούς ποδοσφαιριστές ,βάζοντας στόχο να παίξουν σε όσο πιο υψηλό επίπεδο γίνεται. Ωστόσο, θέλουμε όσοι από τους ποδοσφαιριστές μας αξίζουν να στελεχώνουν τις Μικτές Ομάδες της Ε.Π.Σ. Καρδίτσας’’.
Για το πλεονέκτημα ότι έχει δικά του γήπεδα: 
‘’Είναι πολύ σημαντικό για ένα σύλλογο να έχει τις δικές του εγκαταστάσεις, έτσι  αποκτάει ταυτότητα αλλά και δίνει στους νεαρούς ποδοσφαιριστές ένα αίσθημα ασφάλειας νιώθοντας τον χώρο σαν δικό τους.
Εμείς είμαστε τυχεροί γιατί ο σύλλογος διαθέτει δυο γήπεδα , εκ των οποίων στο ένα γίνονται μόνο οι αγώνες πρωταθλήματος των τμημάτων υποδομής’’.
Για τα ταλέντα του συλλόγου και της περιοχής και τι μέλλον έχουμε: 
‘’Κατά τη γνώμη μου , ταλέντα υπάρχουν σίγουρα στην ακαδημία μας  όπως
σε όλο τον νομό. Αυτό που θα κάνει ένα ταλέντο να εξελιχθεί είναι πέρα από τη συστηματική προπόνηση και ο χαρακτήρας του. Η πειθαρχία , η σωστή συμπεριφορά και η συνολική παιδεία είναι παράγοντες  που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει το τρίπτυχο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ-ΓΟΝΕΑΣ-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ να είναι μια γροθιά. Η πορεία όμως ενός ταλέντου σχετίζεται και με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας  , καθώς στην Ελλάδα είναι δύσκολο(αλλά όχι ακατόρθωτο) να συνδυαστούν πρωταθλητισμός και σχολείο’’.
Για τα Ενωσιακά πρωταθλήματα Κ-12 και Κ-14:
‘’Καταρχάς, δεν θα έπρεπε να καταργηθεί η κατηγορία Κ-16 και εύχομαι του χρόνου να επανέλθει. Στις κατηγορίες Κ-16 και Κ-14  ο ποδοσφαιριστής παίζει περισσότερα χρόνια ποδόσφαιρο, έχει αποκτήσει παραπάνω εμπειρίες μέσω των προπονήσεων και των αγώνων  του συλλόγου του και θεωρείται  περισσότερο έτοιμος να αγωνιστεί στα Πρωταθλήματα των Μικτών Ομάδων. Αντίθετα ,φέτος που ήταν η πρώτη χρονιά  για το πρωτάθλημα Κ-12  είδαμε πως  δεν μπορεί  κάποιος να έχει σαφή εικόνα για την ετοιμότητα των ποδοσφαιριστών αυτής της ηλικίας. Για παράδειγμα, στο νομό μας πολλά παιδιά ξεκινούν να παίζουν ποδόσφαιρο σε αυτή την ηλικία της κατηγορίας Κ-12, άρα δεν μπορούν να έχουν μεγάλη προπονητική ηλικία. Ας ελπίσουμε του χρόνου να υπάρχουν και οι τρεις κατηγορίες (Κ-16,Κ-14,Κ-12) για μεγαλύτερη ανάπτυξη του ποδοσφαίρου’’.
Για τη διεξαγωγή των αντίστοιχων πρωταθλημάτων υποδομής της ΕΠΣΚ (προβλήματα, προτάσεις κλπ): 
‘’Τα πρωταθλήματα υποδομής της ΕΠΣΚ πρωτίστως  πρέπει να έχουν παιδαγωγικό ρόλο. Στους αγώνες δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η νίκη αλλά να δίνονται ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά να αγωνιστούν και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Θεωρώ πως στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα δεν πρέπει να υπάρχει βαθμολογία. Τα παιδιά είναι εκ φύσεως ανταγωνιστικά και η βαθμολογία τους κάνει να χάνουν την ουσία του αθλήματος. Στόχος  είναι να μαθαίνουν ορθολογιστικό ποδόσφαιρο , να κάνουν τα λάθη τους  και οι νίκες  θα έρθουν μακροπρόθεσμα’’.
Για το επίπεδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της περιοχής, προπονητικό  και αγωνιστικό: 
‘’Δυστυχώς , τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί η έννοια του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Τα χρήματα που ξοδεύονται είναι αρκετά χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική.
Αντιθέτως ,οι ομάδες των ανωτέρων κατηγοριών του νομού μας  θα πρέπει να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές  να δείξουν τις ικανότητές τους . Όσον αφορά τους παράγοντες και τους προπονητές , πρέπει να επενδύσουν παραπάνω στα νεαρά ταλέντα του νομού και να μην ακολουθούν την πεπατημένη ώστε να ανέβει περισσότερο το επίπεδο του τοπικού ποδοσφαίρου’’.
Για το φετινό πρωτάθλημα της Β΄ Ερασιτεχνικής: 
‘’Αν δεν μας διέκοπτε η πανδημία  του κορονοϊού  το φετινό πρωτάθλημα της Β΄ Ερασιτεχνικής θα εξελισσόταν σε μαραθώνιο. Σε ένα πρωτάθλημα που δεν υποβιβάζεται καμία ομάδα , 30 αγωνιστικές είναι πάρα πολλές. Παρ΄όλα αυτά έγιναν δυνατά ματς μεταξύ των περισσοτέρων ομάδων .Η ομάδα του Εθνικού ,η οποία στην πλειονότητά της  απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές της Κ-16 του συλλόγου κατάφερε να είναι ανταγωνιστική σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια, καταφέρνοντας σημαντικές νίκες’’.
 
Για την κατάσταση με την πανδημία: 
‘’Το ποδόσφαιρο όπως και οι υπόλοιποι τομείς της κοινωνίας μας πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.Μέσα όμως από το άθλημα  μάθαμε  να πειθαρχούμε και αυτό μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας για το καλό όλων.Ευελπιστούμε μέχρι το τέλος Μαΐου να επιστρέψουμε σε ρυθμούς προπονήσεων’’.
Για το πρωτοποριακό που έκανες,  την τηλεδιάσκεψη με τους παίκτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας:  
‘’Μετά την αναστολή λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων , ξεκινήσαμε με τα περισσότερα παιδιά της ακαδημίας μας τηλεπροπονήσεις , γνωρίζοντας ότι το διάστημα αποχής θα είναι μεγάλο. Στόχος μας η διατήρηση της φυσικής κατάστασης των αθλητών, η επαφή των παιδιών με τους προπονητές και τους συμπαίκτες τους και η ψυχολογική στήριξη τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο’’.

Τελευταίες Ειδήσεις Σήμερα

Ο ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ στο Google News
Ακολούθησε την εφημερίδα ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ στο Google News!
Όλες οι εξελίξεις στην περιοχή της Καρδίτσας και ευρύτερα της Θεσσαλίας