Μέσα σε μια όμορφη εκδήλωση παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ στο “Παυσίλυπο” το βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη “Οι Αλώβητοι”.

Το νέο μυθιστόρημα του Καρδιτσιώτη συγγραφέα ρίχνει φώς σε ιστορικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας εστιάζοντας στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη…

“…Στην πορεία της αφήγησης οι διαδρομές των πρωταγωνιστών εξακτινώνονται στο αλβανικό μέτωπο του 1940, περνούν στην εθνική αντίσταση, αναπλάθουν γεγονότα που δεν είναι ευρέως γνωστά, αποτυπώνουν την σκληρότητα του εμφύλιου, την φρίκη των εξοριών, τις πολιτικές γραμμές των αντίπαλων παρατάξεων, την κατάσταση της πολιτικής προσφυγιάς, την εξέγερση του Μάη του ’68 και φτάνουν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα αναδεικνύονται στάσεις και τάσεις ανθρώπων, η καθημερινότητα αλλά και οι κρίσιμες αποφάσεις που κλήθηκαν να πάρουν.
Σταθερή είναι η στάση των ανθρώπων που ανήκουν στην μίζερη ελληνική αστική τάξη: απατεώνες, δωσίλογοι, αυταρχικοί και εκδικητικοί, δουλοπρεπείς στους κάθε φορά «αφέντες» τους, αδίστακτοι και έτοιμοι να συνεργαστούν με τον οποιοδήποτε τους εξασφάλιζε δύναμη, πλούτο και εξουσία εξοντώνοντας πολύμορφα όσους τους αντιστέκονται. Ίσως τον πιο εύστοχο χαρακτηρισμό για την ποιότητά των πολιτικών εκπροσώπων της μπορούμε να τον δούμε στην έκθεση του Πολ Πόρτερ απεσταλμένου του Τρούμαν που παρατίθεται στο βιβλίο: «μια ιεραρχία ατομιστών πολιτικών χωμένων ως τα μπούνια στη διαφθορά και απασχολημένων με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν καν χρόνο να ασχοληθούν με την οικονομία της χώρας». Στην αναζήτηση του κέρδους αναλαμβάνουν και την ισοπέδωση της αρχιτεκτονικής ιστορικής κληρονομιάς της πόλης. Η αντιπαροχή, το τσιμέντο, οι πολυκατοικίες δεν χρησιμεύουν ως μέσα και για την ιστορική λήθη, το ξαναγράψιμο της ιστορίας με τους όρους των νικητών του Εμφυλίου.

«Οι αλώβητοι» είναι ένα έργο που αξίζει να μελετηθεί πολύ και βαθιά για όλα όσα καταθέτει, για εκείνα που δηλώνει κι εκείνα που υπαινίσσεται
Ευμετάβλητη και ασταθής παρουσιάζεται η ζωή της πλειοψηφίας των υπόλοιπων χαρακτήρων του έργου. Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει ένα πολύχρωμα φάσμα ανθρώπων που συμμετέχουν στα γεγονότα της ιστορίας με αυθεντικότητα. Αγωνίζονται, υποχωρούν, προδίδουν, συμβιβάζονται, απολογούνται, αρνούνται το παρελθόν τους, βολεύονται. Λίγοι είναι εκείνοι και εκείνες που διατηρούν ή αποκτούν την αξιοπρέπειά τους. Μπορεί ο τίτλος του βιβλίου να είναι «Οι αλώβητοι» (εύρημα του συγγραφέα ότι βάζει μια ηρωίδα του να γράφει μυθιστόρημα με τον ίδιο τίτλο), όμως είναι πολύπλευρα λαβωμένοι. Τραυματισμένοι από την εξουσία, τους παλιούς φίλους και συντρόφους, από τις στροφές της ιστορίας. Στέκονται όμως όρθιοι γι’ αυτό και αλώβητοι μέσα στις θύελλες, τις ήττες, τις δυσκολίες. Είναι πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όπως «πρέπει» τον θρίαμβο και την ταπείνωση, την νίκη και την ήττα. Τόσο προβλέψιμοι όσο και απρόβλεπτοι…”. (Αιμιλία Καραλή εφ. “ΠΡΙΝ”).

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από τις εκδόσεις “Τόπος” και το βιβλιοπωλείο “Βασιλάκος” μίλησαν η Κική Δημητρίου δικηγόρος, η Ζωή Καραγιώργου φιλόλογος, η Ελένη Καραμήτρου φιλόλογος, ενώ συντόνισε ο Φώτης Μούστος. Στο ακορντεόν, με όμορφες και ταιριαστές μουσικές που έδωσαν μια ξεχωριστή διάσταση στην παρουσίαση ήταν η Αγγελική Γκαραγκάνη