Πλατιά αγροτική σύσκεψη την Παρασκευή στον Παλαμά από την ΕΟΑΣΚ

Κλιμακώνει τις δράσεις του το οργανωμένο αγροτικό κίνημα του Νομού

Εντείνονται οι προετοιμασίες στις τάξεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της Καρδίτσας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο των αποφάσεων που είχαν ληφθεί τον προηγούμενο μήνα στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Mεθαύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στον Παλαμά (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας πλατιά σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών, όπου θα αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις του κινήματος. Προσανατολισμός του αγροτικού κινήματος είναι να ξεκινήσει σταδιακά η έξοδος των τρακτέρ στα χωριά με στόχο οι κινητοποιήσεις να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, πιθανώς με έξοδο των τρακτέρ στο δρόμο.
Το πλαίσιο αιτημάτων που συμφωνήθηκε και διαμορφώθηκε από τις συλλογικές διαδικασίες στην πανελλαδική, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
-Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
-Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Οσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Εγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
-Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.
-Αμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
-Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. -Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.
-Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.
-Φτάνει πια με το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και μόνο. Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
-Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!