Πράξη που αφορά σε ποσότητα 170 τόνων πωλήθηκε προς 27 λεπτά το κιλό από τον Συνεταιρισμό Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τιμή αυτή φτάνουν στους παραγωγούς 26 λεπτά με το 1 λεπτό υπέρ του συνεταιρισμού.

∆εν φαίνεται να χάνει τη δυναµική του το σκληρό σιτάρι, στην εγχώρια τουλάχιστον αγορά, µε τις τιµές να µην πέφτουν κάτω από τα 25 λεπτά, δηλαδή σε επίπεδα 30% υψηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά. Ωστόσο, για την ώρα οι συνεχείς απώλειες συνολικά 33 ευρώ ο τόνος µέσα σε τρεις εβδοµάδες στο χρηµατιστήριο της Φότζια στην Ιταλία, αλλά και οι κινήσεις του Καναδά που προσφέρει και πουλάει τα στοκ σε ανταγωνιστικές τιµές, έχουν επιφέρει µια «απραξία» στην αγορά, η οποία και παραδοσιακά επιτείνεται τον Αύγουστο.

Σε διεθνές επίπεδο, η µεγάλη πτώση στους δείκτες της Ιταλίας οδήγησε τους µύλους να καλύψουν βιαστικά τις άµεσες ανάγκες τους, γεγονός που τώρα τους καθιστά «αδιάφορους» για νέες πράξεις και περιορίζει τις εξαγωγές. Από την άλλη πλευρά, ο Καναδάς φέτος εµφανίζεται να µπαίνει δυναµικά στις πωλήσεις νέας σοδειάς. Σύµφωνα µε τους αναλυτές, αν υπάρξουν προβλήµατα στη σοδειά του µπορεί και να σηµειωθεί νέα ανάκαµψη, διαφορετικά δεν αποκλείονται και µικρές επιπλέον απώλειες. Για την ώρα, πάντως, η πολύ καλή πορεία των εξαγωγών καναδικού σίτου και η µέχρι στιγµής υποσχόµενη ποσοτικά και ποιοτικά νέα σοδειά πιέζει τις ευρωπαϊκές τιµές.

Η τάση αποσυµπίεσης στην ιταλική αγορά που φαίνεται εδώ και δύο εβδοµάδες επιβεβαιώνεται, µε τις τιµές στη λίστα της Φότζια για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% στα 297 µε 302 ευρώ ο τόνος. Σε αντίστοιχη τροχιά και τα γαλλικά χρηµατιστήρια µε τις τιµές να κυµαίνονται στα 275 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 25 ευρώ χαµηλότερα από τα υψηλά επίπεδα. Εν τω µεταξύ στη χώρα µας οι τιµές δεν πέφτουν.

Μπερδεµένοι οι Ιταλοί παραγωγοί

Στη Σικελία οι παραγωγοί δείχνουν µπερδεµένοι από τη νέα κατάσταση που ξεδιπλώνεται στην αγορά σκληρού, αφού το εµπόριο υποδέχτηκε τα αλώνια µε τιµές που είχαν να ακουστούν χρόνια και µετά από τρεις εβδοµάδες αυτές µειώθηκαν πάνω από 13%. H οµοσπονδία αγροτών Coldiretti αδυνατεί να απαντήσει στο κατά πόσο είναι πιθανό η ανοδική τάση να επιστρέψει στις αγορές σκληρού ή αν τελικά οι τιµές διορθώθηκαν και πλέον θα σταθεροποιηθούν σε επίπεδα που δεν ανταποκρίνονται στον αρχικό ενθουσιασµό. Μάλιστα οι οργανωµένοι αγρότες καταγγέλλουν «φούσκα» στο εµπόριο, που δεν θα τους επιτρέψει να ρευστοποιήσουν σε τιµές που θα τους αποζηµίωναν για παλιές κακές χρονιές.

Πράξη με 27 λεπτά το κιλό στα Φάρσαλα για σκληρό σιτάρι -Πάνω από τα 20 λεπά το καλαμπόκι

Η περίοδος της καλοκαιρινής στασιµότητας βρίσκει την ελληνική αγορά ανθεκτική στις µειώσεις που συντελούνται στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα του κόσµου και σε επίπεδα τιµών υψηλότερα κατά 25% συγκριτικά µε την προηγούµενη εµπορική περίοδο. Χαρακτηριστική η τελευταία πράξη, που αφορά ποσότητα 170 τόνων, η οποία πωλήθηκε προς 27 λεπτά από τον συνεταιρισµό Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων. Σύµφωνα µε πληροφορίες από την τιµή αυτή φτάνουν στους παραγωγούς 26 λεπτά µε το 1 λεπτό υπέρ του συνεταιρισµού.

Σηµειώνεται ότι η δραστηριότητα επανέρχεται προς τα τέλη Αυγούστου και σε περίπτωση που οι εκτιµήσεις ότι η αγορά «µάζεψε» όσο ήταν να µαζέψει µέσα στον Ιούλιο, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ένα ράλι από τον Σεπτέµβριο που θα ενισχύσει εκ νέου τις τιµές παραγωγού. Άλλωστε στην Ιταλία, οι παραγωγοί έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις διορθώσεις που σηµειώθηκαν νωρίτερα το καλοκαίρι αναµένοντας ευνοϊκότερα επίπεδα τιµών προκειµένου να ρευστοποιήσουν την παραγωγή τους.

Στην Ιταλία η συνολική παραγωγή δεν θα ξεπεράσει φέτος τους 3,9 εκατ. τόνους, θα είναι δηλαδή µειωµένη κατά 2,5% συγκριτικά µε την προηγούµενη χρονιά των 4 εκατ. τόνων περίπου. Σηµειώνεται ότι οι ανάγκες της ιταλικής βιοµηχανίας ξεπερνούν τους 5,8 εκατ. τόνους σε µια φυσιολογική χρονιά, ενώ φέτος αναµένεται ότι θα είναι περισσότερες εξαιτίας της ζήτησης που σηµειώθηκε την περίοδο του lockdown που περιόρισε αισθητά τα στοκ, τα οποία αναπληρώνονται τώρα ενόψει του φθινοπώρου. Εκπρόσωπος της βιοµηχανίας εξηγεί στον ιταλικό Τύπο ότι φέτος περίπου το 40% των αναγκών της Ιταλίας θα καλυφθεί από εισαγωγές.

 Κρατά στα 26 λεπτά το σκληρό

Στα σκληρά σιτάρια, στις νέες τιµές της λίστας της Φότζια σηµειώθηκαν απώλειες, οι οποίες ωστόσο ήταν σηµαντικά περιορισµένες συγκριτικά µε τις κινήσεις που έγιναν τις προηγούµενες τρεις εβδοµάδες και δεν ξεπέρασαν τα 2 ευρώ ο τόνος. Ειδικότερα, τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% έχουν τιµή αποθήκης παραγωγού στα 295-300 ευρώ ο τόνος ενώ στη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού κυµαίνεται στα 285-295 ευρώ ο τόνος. Παρόµοιες ισορροπίες διαµορφώθηκαν και στη Γαλλία, µε την τιµή στο χρηµατιστήριο να κλείνει στα 270 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 5 ευρώ χαµηλότερα από την προηγούµενη εβδοµάδα. Πάντως, όπως σηµειώνουν αναλυτές στην Agrenda, λόγω της στασιµότητας της εποχής είναι δύσκολο να βγουν ασφαλή συµπεράσµατα σχετικά µε την πορεία των τιµών, αν και η βασική εντύπωση εντούτοις που κυριαρχεί στην αγορά είναι πως στενεύουν τα περιθώρια για περαιτέρω πτώση.

Ο µόνος κατασταλτικός για την ανοδική πορεία των αγορών παράγοντας είναι ο Καναδάς, ο οποίος το προηγούµενο διάστηµα διέθεσε τµήµα των αποθεµάτων του σε πολύ ανταγωνιστικές τιµές, που όµως πλέον έχουν αρχίσει να ενισχύονται, όσο η ζήτηση σε παγκόσµιο επίπεδο παραµένει υψηλή. Σηµειώνεται πως σύµφωνα µε εκτιµήσεις του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας, η χώρα της Βόρειας Αµερικής αύξησε φέτος τις εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι κατά 16%.

Ενισχύεται στη φυσική αγορά το καλαμπόκι

Πράξη με 27 λεπτά το κιλό στα Φάρσαλα για σκληρό σιτάρι -Πάνω από τα 20 λεπά το καλαμπόκι

Σε µια ανοδική τροχιά µπαίνει το καλαµπόκι στις διεθνείς αγορές, µερικές εβδοµάδες πριν ξεκινήσει η συγκοµιδή και στην Ελλάδα, µε τις τιµές παραγωγού για τις λιγοστές εναποµείνασες ποσότητες καλαµποκιού να κυµαίνονται γύρω από τα 20,5 λεπτά το κιλό. Θετική διάθεση στην αγορά δίνει η ζήτηση από την Κίνα, η οποία αναµένεται να αγοράσει σαφώς περισσότερες ποσότητες από την Αµερική στην οποία η παραγωγή θα είναι µειωµένη.

Σηµειώνεται πως η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης καλλιεργειών (MARS) ορµώµενη από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδοµάδων που φαίνεται πως ευνόησαν πολλές ανοιξιάτικες καλλιέργειες, όπως και το καλαµπόκι, αναθεώρησε τις πρώτες εκτιµήσεις της κάνοντας λόγο για αύξηση στην παραγωγή. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της «MARS», η µέση απόδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή αραβοσίτου ανέρχεται πλέον στο 8,3% πάνω από τον µέσο όρο των πέντε ετών.