Τα κίνητρα που θα δοθούν για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και το ενδιαφέρον που εκτιμάται ότι θα υπάρξει, αυτομάτως δημιουργούν νέες ανάγκες καθώς κάπου θα πρέπει να μπορούν οι καταναλωτές να φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα. Και όχι μόνο αυτό…Θα πρέπει οι οδηγοί να είναι σίγουροι ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν γνωρίζοντας που θα επαναφορτίσουν το αυτοκίνητό τους-αν χρειαστεί-ώστε να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους χωρίς…απρόοπτα. Επομένως, φαίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη δικτύων σταθμών ταχείας επαναφόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά μήκος του οδικού δικτύου. Με αυτό ως δεδομένο η δημιουργία δικτύου σταθμών φόρτισης είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των μεταφορών.

Ήδη εταιρείες του κλάδου αναζητούν χώρους για την εγκατάσταση των σταθμών τους προκειμένου να “στήσουν” ένα ολοκληρωμένο δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό η Καρδίτσα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται εκτός ενδιαφέροντος . Στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας έχουν κατατεθεί αιτήσεις από δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα και οι οποίες ζητούν συγκεκριμένους χώρους για την εγκατάσταση των σταθμών τους.

Συγκεκριμένα η εταιρεία WATT+VOLT με περισσοτέρους από 90.000 φορτιστές σε 4 ηπείρους αναπτύσσει τα λεγόμενα chargespot και με αίτησή της στο Δήμο Καρδίτσας ζητά χώρο γαι αυτό το σκοπό μπροστά ή παραπλεύρως του νέου δημαρχείου (παλιό 1ο Λύκειο).

Επιπλέον η Blink Charging Europe που έχει ξεκινήσει ήδη τη δημιουργία ενός νέου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων για ολόκληρη την Ευρώπη, με αφετηρία την Ελλάδα, ζητά επίσης με αίτησή της προς το Δήμο Καρδίτσας χώρο μπροστά στα εμπορικό κέντρο. Και οι δυο εταιρείες ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν δυο θεσεις φόρτισης ανα σταθμό.

Είναι προφανές ότι όσο η ιδέα χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα προχωρά τόσο θα αναπτύσσονται τα συγκεκριμένα δίκτυα σε όλη την Ελλάδα.

Ο Δήμος Καρδίτσας

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καρδίτσας ήδη εγκατέστησε και λειτουργεί σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Είναι ο πρώτος δημοτικός σταθμός φόρτισης για όλη τη Θεσσαλία και βρίσκεται επί της Οδού Ιεζεκιήλ 32 δίπλα από το Δημαρχείο. Μάλιστα, ο δήμος για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας παρέχει την υπηρεσία φόρτισης δωρεάν.

Ο φορτιστής παρέχει τη δυνατότητα της ταυτόχρονης φόρτισης δύο ηλεκτρικών οχημάτων. Για το σκοπό αυτό έχουν δεσμευτεί δύο συνεχόμενες θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης αυτοκινήτων, οι οποίες ξεχωρίζουν με ειδική πράσινη διαγράμμιση, ενώ έχει τοποθετηθεί και η απαραίτητη σήμανση για τον εύκολο εντοπισμό τους.

Τροφοδοτείται από τριφασική παροχή, με ρεύμα 32 Α max ανά φάση και είναι μέγιστης ονομαστικής ισχύος 22 Kw ανά σημείο φόρτισης (2×22 Kw). Διαθέτει σήμανση CE και συμμορφώνεται με την Οδηγία 2004/108/ΕΚ για την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα και την Οδηγία 2014/35/ΕΕ για το ηλεκτρολογικό υλικό. Ο σταθμός πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως ισχύει σήμερα. Οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα πρέπει να διαθέτουν καλώδιο δημόσιας φόρτισης. Το κόστος κατασκευής του καλύφθηκε από επιχορήγηση του Πράσινου Ταμείου.

Τζένη Σουλτανιά