ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣ τη βαθμολογία του πρωταθλήματος της basket league και γουρλώνεις τα μάτια σου! Καταρχήν διαπιστώνεις οτι απουσιάζει ο Ολυμπιακός! Στη συνέχεια, βλέπεις τον ΠΑΟΚ και τον Αρη να βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις της κατάταξης! Κοιτάς πιο πάνω να βρείς κανέναν… γνωστό και πέφτεις στον Ερμή Αγιάς, τον Ηφαιστο Λήμνου, το Λαύριο, το Ρέθυμνο και τον Προμηθέα Πατρών!!!

ΑΜΑ είσαι και παλιός, αναφωνείς “δεν μπορεί λάθος θα έκανα”, βάζεις γυαλιά με χοντρούς φακούς και ξανακοιτάζεις! Ελα όμως που τελικά δεν σε γελούν τα μάτια σου κι αυτή είναι η πραγματικότητα! Τρίτος από το τέλος ο Πανιώνιος, μετά ο ΠΑΟΚ και ουραγός ο Αρης!

Ο ΑΡΗΣ που έμαθε το μπάσκετ πέρα από τους μυημένους σε όλους τους Ελληνες τη δεκαετία του ‘80 και στις αρχές του ‘90, ο σύλλογος που σταματούσε την κυκλοφορία σε όλες τις πόλεις της επικράτειας κάθε Πέμπτη που αγωνίζονταν στη Ευρώπη βρίσκεται στην τελευταία θέση, κάτω από την Αγιά Λαρίσης!!! Ε, θέλει λίγη ώρα για να το χωνέψεις! Κι όμως συμβαίνει…

ΚΑΙ τεκμηριώνει με εκκωφαντικό τρόπο αυτό που έγραφαν οι “ΣΠΟΝΤΕΣ” σχετικά με τη δυνατότητα συλλόγων να διατηρήσουν σε πρωταγωνιστική τροχιά και σε πρώτο επίπεδο παραπάνω από ένα τμήμα στο σημερινό αθλητικό περιβάλλον! Η θα έχουν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ! Και εδώ μιλάμε για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και για τεράστιους αθλητικούς οργανισμούς με χιλιάδες φιλάθλους…

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ πόσο πιο απαγορευτικά είναι τα πράγματα στην επαρχία! Γι’ αυτό και όπως γράφαμε τις προάλλες δεν συναντάμε πουθενά ονόματα παραδοσιακών ομάδων στις πρώτες δύο εθνικές κατηγορίες μπάσκετ ή βόλει! Απο Β’ Εθνική και κάτω είναι άπαντες όσοι διατηρούν τμήματα. Αν δεν μπορεί ολόκληρος ΠΑΟΚ να κρατήσει ομάδα μπάσκετ στην πρώτη κατηγορία ποιος θα μπορεί;

ΠΩΣ τα καταφέρνουν όμως οι άλλες με τα ασήμαντα ονόματα που αναφέραμε πιο πάνω; Πως γίνεται ο Κολοσσός Ρόδου να έχει στο… μεζέ τον Αρη; Απλή είναι κι εδώ η εξήγηση: πρόκεται για αυτόνομους μπασκετικούς συλλόγους! Οπως για παράδειμα η ο δικός μας, ο ΑΣ Καρδίτσας που διαγράφει αυτή την καταπληκτική πορεία τα τελευταία χρόνια και είναι στο προσκήνιο!

ΕΙΝΑΙ ποτέ δυνατόν ο ΑΣΚ να διατηρούσε και ομάδα ποδοσφαίρου στη Β’ Εθνική ως σύλλογος; Οχι φυσικά. Οπως δεν είναι δυνατόν οι παραδοσιακές ποδοσφαιρικές ομάδες της περιφέρειας να έχουν σε πρωταγωνιστικό επίπεδο και σε υψηλές κατηγορίες ταυτόχρονα και τα άλλα τμήματα.
ΚΙ ΑΝ αυτό συμβεί κάποιες φορές, τα ποδοσφαιρικά τμήματα θα είναι απο Γ’ ή Δ Εθνική και παρακάτω. Οπως για παράδειγμα ο Ηρακλής, ο Ιωνικός και πάει λέγοντας…

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Να λέμε καμια αλήθεια ή καλύτερα είναι τα παραμυθάκια;

ΤΟ ΡΗΤΟ

«Όσοι με σοβαρότητα αντιμετωπίζουν τα γελοία, γίνονται καταγέλαστοι στα σοβαρά»

ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ – ΣΤΩΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Και τι πρέπει να κάνει, ένας σύλλογος της επαρχίας με βαρύ όνομα και ιστορία; Να μην ασχοληθεί με άλλα αθλήματα παρα μόνον με το ποδόσφαιρο; Να μην “απλώσει” και σε άλλους χώρους; Εδώ τα πράγματα πάλι είναι απλά. Βεβαίως – αν υπάρχουν μεράκια και άνθρωποι που αγαπούν διάφορα σπορ και μπορούν να τα “τρέξουν” – πρέπει να δημιουργούνται τμήματα…. Ετσι άλλωστε μεγαλώνουν οι σύλλογοι.
Συντονισμός
Όχι όμως στην… κούφα και χωρίς κανέναν συντονισμό διότι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί ολόκληρος ο σύλλογος στη χρεοκοπία και η κατάσταση δεν θα μαζεύεται όταν κουραστούν αυτοί που προσφέρουν πραγματικά σε χρήμα, σε χρόνο και γνώσεις…
Σοβαρότητα
Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να κάνουν είναι ν’ ασχοληθούν με τις ακαδημίες. Με την καλλιέργεια αθλημάτων στις μικρές ηλικίες, με πρόγραμμα και σοβαρότητα. Εκεί υπάρχει πεδίο δόξας λαμπρό! Αλλά για να προκύψει και έργο απαιτούνται πολλά…
Στρεβλώσεις
Αν αντιθέτως συμβεί ο,τι στην περίπτωση της Αναγέννησης (ή άλλων ομάδων) θα εμφανιστούν απερίγραπτες στρεβλώσεις όπως αυτές που βιώσαμε πέρσι με την ομάδα να εξαφανίζεται, να παει πίσω μια δεκαετία και να στήνουμε γλέντι τρικούβερτο επειδή κερδίσαμε τον ΓΣ Γόμφων ως συγχωνευμένο έτοιμο τμήμα μπάσκετ!!!
Τεχνητή λίμνη
Και να σπεύδουν μετά ν’ αναλάβουν και να εξαργυρώσουν την προσφορά άλλων διάφοροι παριστάνοντας τους ΑΣΑΡΕΣ ενώ είχαν τόση σχέση με την ομάδα, που πριν λίγο καιρό πίστευαν ότι είναι μουσικοχορευτικός όμιλος κι οτι το Στάδιο τεχνητή λίμνη για παπιά!

Θέλει πολλά… κιλά

Με λίγα λόγια ισχύει αυτό που γράφαμε τις προάλλες.  Για να έχεις τις ομάδες και στο μπάσκετ και στο βόλεϊ και σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα σε πρώτο επίπεδο (δηλαδή στις κορυφαίες κατηγορίες κι όχι στα τοπικά και στα περιφερειακά) τα… αυγά δεν τα αλωνίζουν τα τηγανίζουν!

Πολύ δε περισσότερο αυτό να συμβαίνει σε διάρκεια χρόνου κι όχι με την πορεία μιας φωτοβολίδας που σβήνει ύστερα απο δύο ή τρείς περιόδους.  Θέλει χρήματα, θέλει πλάτη, θέλει ανθρώπους να τρέχουν κάθε μέρα και να αφιερώνουν ώρες ατέλειωτες.  Το ίδιο φυσικά ισχύει στο ποδόσφαιρο. Για να μείνει μια ομάδα πρωτεύουσας νομού στο περιφερειακό της Δ’ Εθνικής ή στην Α’ ΕΠΣ, δεν απαιτεί πολλά. Για να παίξει όμως από Β’ Εθνική και πάνω και ποσω δε μάλλον να σταθεροποιηθεί εκεί, θέλει πολλά κιλά… ξέρετε τι!!!