Tα νέα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης υπερβαίνει το ποσό των 2 δισ. ευρώ.
Η μέση μηνιαία επιδότηση θα ανέλθει για κάθε νοικοκυριό στα 39 ευρώ από 42 ευρώ/Mwh τον Ιανουάριο.
Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο, επιδοτούνταν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού, μια ρύθμιση που αφορά πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά.
Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα υπάρξει επιδότηση 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh, η επιδότηση περιορίζεται στα 110 €/MWh από 120 ευρώ/KWh τον Ιανουάριο. Έτσι, η μέση ενίσχυση για τον Φεβρουάριο, διαμορφώνεται στα 39 ευρώ το μήνα έναντι 42 ευρώ τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα αμετάβλητες θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έκπτωση που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση).
Στα επίπεδα του Ιανουαρίου θα διατηρηθεί και η κρατική επιδότηση στο φυσικό αέριο στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Eπιπλέον έκπτωση 20 ευρώ που θα παράσχει στους πελάτες της η ΔΕΠΑ.
Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η μέση μηνιαία ενίσχυση είναι 51 ευρώ.
Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022.
Σκρέκας: «350 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο
για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων»
Πριν την ανακοίνωση των μέτρων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε:
«Η Κυβέρνηση για έκτο συνεχόμενο μήνα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στηρίζει την ελληνική οικογένεια και τις επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει Ευρώπη.
Για ακόμη ένα μήνα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα έντονα ασταθές περιβάλλον για την οικονομία. Οι συνθήκες αυτές, και μάλιστα εν μέσω του χειμώνα, μας οδηγούν εκ νέου στη λήψη νέων μέτρων στήριξης της κοινωνίας και τον Φεβρουάριο.
Αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας στις διεθνείς αγορές και προσαρμόζουμε ανάλογα το ύψος της επιδότησης.
Τον Δεκέμβριο του 2021 η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 235 ευρώ/ΜWh, τον Ιανουάριο μειώθηκε στα 227 ευρώ ενώ τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου η τιμή συνεχίζει την ελαφρά αποκλιμάκωση στα 221, 5 ευρώ/MWh, ωστόσο παραμένει σχεδόν 4 φορές ακριβότερη από τη μέση τιμή του 2020.
Η τιμή του φυσικού αερίου Τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 116 ευρώ/MWh, ενώ τον Ιανουάριο έπεσε σε 84,5 ευρώ/MWh. Παρά την αποκλιμάκωση, η τιμή παραμένει αισθητά υψηλότερη, σχεδόν 5 φορές παραπάνω, σε σχέση με ένα έτος πριν.
Ποτέ στο παρελθόν, δεν έχουν καταγραφεί τόσο υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Αυτό αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που εξακολουθεί να μαίνεται.
Tο τελευταίο διάστημα, καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές τιμές και στο πετρέλαιο. Η τιμή του Μπρέντ κινείται στα 92,2 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογα επίπεδα τιμών πετρελαίου είχαμε να δούμε από τον Οκτώβριο του 2014».