Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να γίνει εξωστρεφής καθώς διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα που αποτελούν διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές. Τα παραπάνω υποστήριξε σε συνέντευξή του στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ο Καρδιτσιώτης επιχειρηματίας και εξαγωγέας Σωκράτης Δασκαλόπουλος που κατοικεί στον Παλαμά και δραστηριοποιείται με εξαγωγές κυρίως φρούτων στη Σουηδία.

Ο κ. Δασκαλόπουλος που διαθέτει συσκευαστήρια στην Ηλεία, επιθυμεί να φτιάξει και στον Παλαμά μονάδα μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, γιατί όπως ανέφερε αυτός είναι ο δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου και την τόνωση της απασχόλησης. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στις εξαγωγές σημείωσε ότι η κρίση στον τουρισμό επηρέασε και τον κλάδο του, καθώς με τη μείωση των επισκεπτών, μειώθηκαν και οι εισαγωγές κυρίως κρέατος και αυτό εκτόξευσε το μεταφορικό κόστος , αφού τα φορτία (κοντέϊνερ) έρχονταν άδεια από την Ευρώπη.

Στη Σουηδία στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 ο ίδιος είχε μείωση των εξαγωγών κατά 58% , αφού κι εκεί έκλεισαν σχεδόν όλα, μετά το αποτυχημένο πείραμα της ανοσίας της αγέλης και αυτό επηρέασε την κατανάλωση. Η Ελλάδα ωστόσο παρότι υστερεί σε μάρκετιγκ και προώθηση και όλες οι εξαγωγές γίνονται χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού το κράτος απουσιάζει, οφείλει να αλλάξει μοντέλο και από μεταπρατική να γίνει παραγωγική και εξαγωγική οικονομία.

Ο Παλαμάς για παράδειγμα είναι μία από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας, αλλά οι κάτοικοί του δε λαμβάνουν την προστιθέμενη αξία από τα αγροτικά προϊόντα που παράγουν γιατί λείπουν συσκευαστήρια και αγροδιατροφικές βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να στηριχθούν από την πολιτεία, ειδικά τώρα που μετά την πανδημία όλα δείχνουν πως έρχεται μεγάλος παγκόσμιος πληθωρισμός και θα επιβιώσουν μόνον εκείνες οι χώρες που διαθέτουν παραγωγικό μοντέλο.

Τέλος ο κ. Δασκαλόπουλος ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως ενδιαφέρεται να ασχοληθεί ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και εν προκειμένω με το δήμο Παλαμά και για αυτό έχει φτιάξει μία ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν φέρνοντας πραγματική οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, όπου παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία πληθυσμιακή συρρίκνωση της τάξης του 13%, κάθε πέντε χρόνια .

«Είναι λυπηρό να φεύγουν τραπεζικά καταστήματα από τον Παλαμά που αποτελεί την πιο παραγωγική γωνιά της Ελλάδας και αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε» κατέληξε.