Μια ομάδα εργασίας από ειδικούς υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, που ερευνά τα αίτια μιας σειράς «μυστηριωδών περιστατικών» που έπληξαν την δεκάδες Αμερικανούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο και είναι γνωστή ως «Σύνδρομο της Αβάνας», υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα επεισόδια θα μπορούσαν «εύλογα» να έχουν αιτία κάποια «παλμική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια» που εκπέμπεται από εξωτερική πηγή.

Η έρευνα αφορά το λεγόμενο «Σύνδρομο της Αβάνας»,, ένα άγνωστης αιτιολογίας ιατρικό σύνδρομο το οποίο έχει αναφερθεί ότι έβλαψε πολλά μέλη του προσωπικού της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά στην Αβάνα της Κούβας, από τα τέλη του 2016. Από την εμφάνισή τους στην Αβάνα, περιστατικά του συνδρόμου έχουν παρουσιασθεί στην Κίνα, την Γερμανία, την Αυστραλία, την Ρωσία την Αυστρία και την ίδια της Ουάσινγκτον.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNNi, η ομάδα των ερευνητών απέφυγε να καταλήξει σε ασφαλή και οριστικά συμπεράσματα, επισημαίνοντας μόνο ότι τόσο η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια όσο και οι υπέρηχοι, σε περιορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξήγηση για τα βασικά συμπτώματα, τα οποία ποικίλλουν σε βαρύτητα από πόνο και βουητό στα αυτιά μέχρι γνωστικές δυσκολίες.

«Έχουμε μάθει πολλά», είπε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών που γνωρίζει το έργο της επιτροπής, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Παρ’ όλο που δεν έχουμε συγκεκριμένο μηχανισμό απόκρισης σε κάθε περίπτωση, αυτό που λέμε είναι ότι εάν αναφερθεί γρήγορα και λάβετε έγκαιρα ιατρική φροντίδα, οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλά».

Η πιο «εύλογη εξήγηση»

Το στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών από τα τέλη του 2020, που εντόπισε ότι η «κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων» είναι «ο πιο εύλογος μηχανισμός για την εξήγηση αυτών των περιπτώσεων» -χωρίς ωστόσο και αυτή η έκθεση να καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας που ερευνά το «Σύνδρομο της Αβάνας», απαρτίζεται από ειδικούς ιατρούς, άλλους επιστήμονες και μηχανικούς που έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα περιστατικά. Αξιωματούχοι τόνισαν ότι το έργο της επικεντρώθηκε μόνο στην αποκάλυψη της πιθανής αιτίας πίσω από αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «ακανόνιστα περιστατικά υγείας».

Προκαταρκτική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, από μια ξεχωριστή ομάδα εργασίας της CIA, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο η Ρωσία ή οποιοσδήποτε άλλη χώρα να διεξάγει μια ευρεία επιχείρηση παγκόσμιας κλίμακας με σκοπό να βλάψει αξιωματούχους των ΗΠΑ. Όμως, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφορίων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιο συγκεκριμένο κράτος -συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας- να ευθύνεται για πάνω από 20 ανάλογες περιπτώσεις.

Η επιστημονική ομάδα εργασίας επιβεβαιώνει ότι οι περιπτώσεις που μελέτησε είναι πραγματικές, δεν είναι αποκύημα φαντασίας, σημειώνοντας ότι ορισμένα από τα περιστατικά έχουν επηρεάσει πολλούς ανθρώπους στον ίδιο χώρο και τα κλινικά δείγματα από ορισμένα θύματα έδειξαν σημάδια «κυτταρικού τραυματισμού στο νευρικό σύστημα».

Ίλιγγοι, ημικρανίες, θολή σκέψη

Τα μέλη της ομάδας εργασίας απέφυγαν να διευκρινίσουν πόσες περιπτώσεις εξέτασαν στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ωστόσο όλες πληρούσαν τέσσερα βασικά κριτήρια: α) την οξεία έναρξη ήχων ή πίεσης και πόνο στα αυτιά (μερικές φορές μόνο στο ένα αυτί), β) ίλιγγο, ναυτίες, και ημικρανίες, γ) απώλεια προσανατολισμού και καθήλωση και δ) απουσία οποιασδήποτε γνωστής αιτίας, περιβαλλοντικής ή ιατρικής, που θα μπορούσε να προκαλέσει τα συμπτώματα αυτά.

Όλα τα θύματα ανέφεραν ότι απέκτησαν τα συμπτώματα σε πρεσβείες και τις κατοικίες τους, σε χώρους όπου βρίσκονταν οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές και σε τουλάχιστον μία περίπτωση σε ανοιχτό χώρο σε μια ξένη χώρα.

Τόσο η παλμική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, «ιδιαίτερα στο εύρος ραδιοσυχνοτήτων», όσο και υπέρηχοι θα μπορούσαν πρακτικά να προκαλέσουν τα προαναφερθέντα βασικά συμπτώματα, διαπίστωσε η επιτροπή. Και τα δύο θα μπορούσαν να προέρχονται από «μια κρυφή πηγή». Ο υπέρηχος πάντως δεν μπορεί να διαπεράσει τοίχους, «περιορίζοντας την εφαρμογή του σε σενάρια στα οποία η πηγή είναι κοντά στον στόχο».

Πηγές ραδιοσυχνοτήτων, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι υπάρχουν και «θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το απαιτούμενο ερέθισμα, η πηγή της εκπομπής τους τους μπορεί να είναι κρυμμένη και έχουν μέτριες απαιτήσεις όσον αφορά στην ενέργεια που καταναλώνουν», σημειώνει η επιτροπή. «Χρησιμοποιώντας μη τυποποιημένες κεραίες και τεχνικές, τα σήματα θα μπορούσαν να μεταδοθούν με χαμηλές απώλειες σε ανοιχτο χώρο για δεκάδες έως εκατοντάδες μέτρα, και με κάποιες απώλειες, αν χρειαστεί να διαπεράσουν δομικά υλικά».

Ωστόσο, στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών που γνωρίζουν το έργο της επιτροπής τονίζουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στις πληροφορίες, εμποδίζοντάς τους να καταλήξουν σε πιο αξιόπιστα συμπεράσματα.

Δεν ευσταθούν τα σενάρια ψυχοσωματικού επεισόδιο ή μαζικής υστερίας

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων απέκλεισε επίσης τους λεγόμενους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες ως αιτία του συνδρόμου, γεγονός που αποτελεί νίκη των θυμάτων που προσέφυγαν στα δικαστήρια για να αποζημιωθούν. Ορισμένα θύματα διαμαρτύρονται ότι η CIA στο παρελθόν δεν είχε λάβει σοβαρά υπ’ όψη τα συμπτώματά τους, υποβαθμίζοντας τις περιπτώσεις ως ψυχοσωματικό επεισόδιο ή μαζική υστερία.

Αυτά τα τέσσερα βασικά συμπτώματα δεν μπορούν να εξηγηθούν από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες «μόνο», διαπίστωσε η έκθεση, παρ’ όλο που σε μία περίπτωση τα συμπτώματα ενός θύματος μπορεί να «συνδυάζονται» με στρες ή άλλη ψυχοκοινωνική αντίδραση, ανέφερε αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για την πλήρη διαλεύκανση του «συνδρόμου της Αβάνας» και όρισε δύο κορυφαίους διπλωμάτες που είναι επιφορτισμένοι με τον φάκελο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται να δώσει αριθμό κρουσμάτων, που εκτιμώνται στα 200.

Η επιτροπή απέκλεισε, τέλος, το σύνδρομο να οφείλεται σε «ιονίζουσα ακτινοβολία, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες, υπόηχους, ήχο στο εύρος της ακοής, υπέρηχους που διαδίδονται σε μεγάλες αποστάσεις και μαζική θέρμανση από ηλεκτρομαγνητική ενέργεια».

Πηγή : cnn.gr