Μία 53χρονη γυναίκα πέρασε το κατώφλι του χειρουργείου με σκοπό την αφαίρεση όγκου στον εμπρόσθιο λοβό (πρόκειται για μία περιοχή που ελέγχει τις κινήσεις στο αριστερό χέρι). Για να πετύχει όμως η επέμβαση στον εγκέφαλο της Ντάγκμαρ Τέρνερ οι γιατροί προχώρησαν σε μία επαναστατική κίνηση.

Συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν μία τεχνική η οποία τους επιτρέπει να βρίσκουν με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο τις ζώνες του εγκεφάλου και οι οποίες έχουν την ευθύνη για την κίνηση των χεριών. Σκοπός των γιατρών να μην επηρεαστεί από την αφαίρεση του όγκου.

Μάλιστα ο καθηγητής Νευροχειρουργικής στο King’s College του Λονδίνου, Κεϊούμαρς Ασκάν πρότεινε αρχικά να χαρτογραφηθεί ο εγκέφαλός της Τέρνερ, στη συνέχεια να ανοίξουν το κρανίο και να την αφήσουν να παίζει βιολί κατά τη διάρκειας αφαίρεσης του όγκου.

«Για πρώτη φορά επιτρέψαμε σε ασθενή να παίζει ένα μουσικό όργανο. Κατορθώσαμε να αφαιρέσουμε το 90% του όγκου, συμπεριλαμβανομένων και των ύποπτων για επιθετική δραστηριότητα περιοχών, ενώ διατηρήθηκε η πλήρης λειτουργία του αριστερού της χεριού», δήλωσε ο καθηγητής Ασκάν.

«Πραγματοποιούμε περίπου 400 επεμβάσεις (για αφαίρεση τέτοιων όγκων) τον χρόνο, διαδικασία που προβλέπει συχνά να ξυπνάμε τους ασθενείς και να μας απαντούν σε ερωτήσεις για το λεξιλόγιό τους. Όμως για πρώτη φορά αφήσαμε κάποιον να παίζει ένα όργανο» τόνισε ακόμη ο κ. Ασκάν.

Από την πλευρά της Ντάγκαρ Τέρνερ που διαγνώστηκε το 2013 με όγκο στον εγκέφαλο είπε πως «η ιδέα να χάσω τη δυνατότητα να παίζω μου ράγιζε την καρδιά. Το βιολί είναι το πάθος μου, παίζω από 10 ετών». Σημειώνεται πως η πρωτοποριακή επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα όταν και ο όγκος είχε διαμορφωθεί πλήρως.