Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από την καταστροφική επίθεση στους “Δίδυμους Πύργους” στη Νέα Υόρκη, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Μια ημερομηνία “σταθμός” που όντως άλλαξε τον κόσμο όπως τον ξέραμε μέχρι τότε. Δυστυχώς προς το χειρότερο.

Ας θυμηθούμε τι έγραφαν οι “ΣΠΟΝΤΕΣ” του “ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ” την επομένη αυτής της ημέρας:

«Είναι η ώρα που έχεις ανέβει στον 90 όροφο ενός από τους ουρανοξύστες του World Trade Center της Ν. Υόρκης και μπαίνεις στη γραφειάρα σου που θυμίζει γήπεδο…

Ανοίγεις μία από τις τηλεοράσεις σου, ψάχνεις το CNN για να παρακολουθήσεις τι γίνεται στον κόσμο και ετοιμάζεσαι να συνδεθείς on line στον υπολογιστή σου με τη Γουόλ Στριτ. Αφού βλέπεις κάποιες ειδήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις αρχίζουν τα εξωτερικά και παρακολουθείς το τι γίνεται στον… τρίτο κόσμο και στη Μέση Ανατολή, χάνεις το ενδιαφέρον σου…

Σκέφτεσαι: Τι δυστυχία υπάρχει στον υπόλοιπο – εκτός ΗΠΑ – κόσμο και στρέφεις το ενδιαφέρον σου στο τι θα κάνουν οι μετοχές που έχεις αγοράσει. Με το που βλέπεις να ανεβαίνουν βάζεις, αν και πολύ πρωί ακόμη, ένα “Τζάκ Ντάνιελς” με πάγο και το γεύεσαι γεμάτος ικανοποίηση…

 Το χαμόγελο απλώνεται στα χείλη σου και σου ρχεται η διάθεση να κοιτάξεις στο παράθυρο. Βλέπεις τον κόσμο τόσο πολύ μικρό ν’ απλώνεται στα πόδια σου και αισθάνεσαι Ολύμπιος Θεός… Ένα αίσθημα ευεξίας πλημμυρίζει όλο σου το κορμί, σκεφτόμενος πόσο τυχερός είσαι που γεννήθηκες σ’ αυτή τη χώρα! Τη χώρα της ελευθερίας και του ονείρου!

Εκείνη την ώρα το CNN δείχνει κάποιους φανατικούς ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή να καίνε Αμερικανικές σημαίες. Σκέφτεσαι, πόσο γραφικοί είναι και πόσο αστείες και αστήρικτες οι απειλές τους!

Αλλάζεις κανάλι και ψάχνεις για κάτι πιο ενδιαφέρον να ψυχαγωγηθείς! Πριν όμως προλάβεις να πατήσεις το κοντρόλ, βλέπεις τη μούρη ενός αεροπλάνου ν’ ανοίγει την πόρτα του γραφείου σου!

 Σου μένουν λίγα δέκατα του δευτερολέπτου ν’ αναλογιστείς ότι όλες οι προηγούμενες σκέψεις που έκανες ήταν γελοίες! Το αίσθημα της ασφάλειας, της ζεστασιάς και της ευεξίας, έγιναν χίλια κομμάτια! Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς τίποτα άλλο. Είσαι, πλέον, παρελθόν…

Θα μπορούσαν τα παραπάνω να συνθέσουν το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 ενός τακτοποιημένου Αμερικανού. Την ώρα που εκδηλώνονταν η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της… αυτοκρατορίας!

Επίθεση όχι από εξωγήινους σε κάποια ταινία του Σπίλμπεργκ ή του Κάμερον. Επίθεση πραγματική, από πραγματικούς ανθρώπους! Επίθεση τόσο καλά συντονισμένη και οργανωμένη που όχι μόνο πλήγωσε το γόητρο της υπερδύναμης, αλλά έκανε τους κατοίκους αυτής της χώρας να βρεθούν στη θέση των Σέρβων, των Ιρακινών και άλλων τριτοκοσμικών που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει!

Τους έκανε να νιώσουν ότι κανείς τελικά σ’ αυτόν τον πλανήτη δεν μπορεί να αισθάνεται απόλυτα ασφαλής! Ούτε κι αυτός ο… εκλεκτός κάτοικος της αυτοκρατορίας! Ο πόλεμος, πλέον μπορεί να πλήξει και τον ίδιο. Κι αυτός θα νιώσει το αίσθημα του πανικού που ένιωθαν οι Σέρβοι (αλλά και τόσοι άλλοι στο παρελθόν) όταν τους βομβάρδιζαν και σκότωναν τα παιδιά τους τα αόρατα “Στέλθ”.

Ο κόσμος πια δεν θα είναι ο ίδιος. Εχει γυρίσει η σελίδα της ιστορίας από το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001»

Και πράγματι, η σελίδα της ιστορίας γύρισε. Όχι προς το καλύτερο, αλλά προς το χειρότερο. Κι αυτή η επίθεση, αποτέλεσε την “καλή δικαιολογία” για πλήθος “ανθρωπιστικών” επεμβάσεων, ενώ εφευρέθηκε και ο νέος “κακός” για να τις δικαιολογήσει. Βαφτίστηκε “τρομοκρατία”! Τα πιο πρόσφατα… θεάρεστα αποτελέσματα τα ζούμε ήδη στο Αφγανιστάν! Εκεί που κρύβονταν ο Μπιν Λάντεν, πρώην στέλεχος της CIA και “φίλος” που έγινε “εχθρός”, όπως οι Ταλιμπάν που επέστρεψαν στην εξουσία!