ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Καλώς το μας κι ας άργησε! Το νέο “λουκετάκι” είναι πλέον γεγονός με όλες τις επισημότητες που αρμόζουν στην περίσταση. Το λεγόμενο “lockdown” για να το πούμε “αγγλιστί” έτσι για να τσαντίζεται κι ο Μπαμπινιώτης! Εκεί που μας διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να συμβεί συνέβη! Αμα έχεις πολιτικούς οραματιστές, που βλέπουν μακριά είσαι πάνω απ’ όλα ήσυχος και φυσικά ασφαλής!

Στην Καρδίτσα το “μέσα όλοι” μας βρίσκει λίγο μετά το “όλοι στις στέγες”! Μιλάμε για συγκυρία… λασπόνερο! Για πολύ λασπόνερο όμως!

Εκεί που οι Καρδιτσιώτες καθάρισαν τα μαγαζιά τους και ήταν έτοιμοι να τα ανοίξουν (κάποιοι μάλιστα δεν τα κατάφεραν ακόμη) τους λένε… κλείστε τα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία!

Γιατί όμως μέσα στο χαμό ήρθε και το δεύτερο “Lockdown”! Τι έφταιξε άραγε; Οι ανεύθυνοι πολίτες; Ο ιός που είναι δυνατός σαν τον.. “Ιανό” που ήταν ο αποκλειστικά υπεύθυνος (και καταδικασμένος ήδη), για την πλημμύρα στην περιοχή μας;

Ας κάνουμε την υπόθεση εργασίας κι ας αποδεχθούμε πως ναι, αυτές είναι οι κυριες αιτίες. Απο κει και πέρα έφταιξε κάτι άλλο που τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο… “ανεπτυγμένο” κόσμο (οι υπανάπτυκτοι δεν μας απασχολούν) ξεχαρβαλώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας;

– Μήπως έφταιξε που το σύστημα πιέζεται (τι ανώδυνη λεξούλα!) γιατί αντί για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θωράκιση των νοσοκομείων με γιατρούς, νοσηλευτές, κτιριακές εγκαταστάσεις για δωρεάν δημόσια υγεία, επίταξη ιδιωτικών κλινικών, πιστώνουμε εκατομμύρια σε διάφορες… λίστες φίλων;

– Μήπως έφταιξε πως αντί για δημιουργία σχολικών αιθουσών και πρόσληψη καθηγητών και δασκάλων, μοίραζαν εκατομμύρια σε κατασκευαστές μασκών κύκλωπα Πολύφημου και παγουρίνο στρουμφ;

– Μήπως έφταιξε το ότι αντί να πυκνώσουν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πυκνωσε η… πληρότητα των πλοίων των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιριών στο 150% για να μη χαθούν τα τουριστικά πακέτα του καλοκαιριού;

– Μήπως έφταιξε το ότι τα μέλη της εθνικής επιτροπής επιστημόνων εμπειρογνωμόνων αντί να πιέζουν καθημερινά (ακόμη και με παραιτήσεις και δημόσιες καταγγελίες) τους πολιτικούς υπεύθυνους να κάνουν όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα, γυροφέρνουν ολημερίς κι ολονυχτίς στα τηλεπαράθυρα σαν τον Βαρούχα;

Τις  απαντήσεις στα παραπάνω (και σε πολλά άλλα ερωτήματα) τις γνωρίζουμε πλέον απ’ έξω κι ανακατωτά! Και πολύ περισσότερο τις γνωρίζουν εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις. Γνωρίζουν όμως και την παροιμιώδη μοιρολατρία και απάθεια που επικρατεί, οπότε πράττουν και αναλόγως…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Θυμίζουμε ότι όλη αυτή η ιστορία για την Καρδίτσα έρχεται “καπάκι” μετά την ασύλληπτη καταστροφή από την πλημμύρα της 18ης Σεπτεμβρίου. Το θυμίζουμε γιατί βλέπουμε ότι όσο περνάνε οι μέρες, όλο και κάποιοι βολεύονται με το να ασθενεί η μνήμη για το ότι μας έπνιξαν μέσα στην ίδια μας την πόλη…

Βολεύονται
Όπως βολεύονται αυτοί που δίνουν μεγαλύτερες διαστάσεις στο ζήτημα της πανδημίας για να καλύψουν τη γύμνια του συστήματος υγείας, έτσι βολεύονται και οι δικοί μας που βάφτισαν θεομηνία του αιώνα τον “Ιανό” για να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες για τις οποίες δεν ακούσαμε ούτε μια συγγνώμη!

Δεν βολεύονται
Οι μόνοι που δεν βολευόμαστε με το να ασθενεί η μνήμη και στις δύο περιπτώσεις, είμαστε οι άμεσα θιγόμενοι. Οι πληγέτες δηλαδή! Όσοι πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά από την ώρα που γεννιούνται για να μην διασφαλίζουν ούτε νοσηλεία σ’ ένα νοσοκομείο τη δύσκολη ώρα κι όσοι γέμισαν βοθρολύματα τα σπίτια και τα μαγαζιά τους!

Κανένας
Αν σε εμάς ασθενήσει η μνήμη από τα όσα τρελά γίνονται εις βάρος μας τότε, πραγματικά δεν θα μας φταίει κανένας! Αν συνεχίσουμε τον μακάριο ύπνο μέσα σ’ αυτό το προκλητικό ξεχαρβάλωμα του συστήματος της δημόσιας υγείας και αν θεωρήσουμε φυσιολογικό να κάνουμε μπάνιο με λασπόνερα θα είμαστε άξιοι της μοίρα μας…

Να μας δουλεύουν
Αν αντί να απαιτούμε έργα και λύσεις άμεσες των προβλημάτων, τα βάζουμε με τον… κορωνοϊό και τον Ιανό, τότε θα έχουν κάθε δίκιο να μας δουλεύουν ψιλό γαζί…

Τα δύο ρεύματα της αντιπαράθεσης

Δύο ρεύματα κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση στον καιρό της πανδημίας. Το ένα είναι η αντιπαράθεση με τους αμφισβητίες του κορωνοϊού, η οποία ενθαρρύνεται από τους ιθύνοντες (μέχρι και ο μελίχιος… εθνικός Σωτήρης αγριεύει τη φρασεολογία του), το άλλο (το ουσιώδες), η απαίτηση να γίνουν αυτά που δεν έγιναν στο σύστημα της δημόσιας υγείας και στην ανακούφιση της κοινωνίας. Οσοι μπαίνουν στο τρυπάκι της αντιπαράθεσης με το συνωμοσιολογικό μπλοκ που αμφισβητεί την ύπαρξη του ιού, χάνουν το δάσος, δηλαδή το να ξοδεύουν ενέργεια και να συντονίζονται για να πιέσουν αυτούς που πρέπει να γίνει κανένα κρεβάτι παραπάνω στα νοσοκομεία! Βγάζουν δηλαδή στον “αφρό” εκείνους που ευθύνονται για τον καταποντισμό της υγείας και της κοινωνίας!