Τουλάχιστον 23.000 Καρδιτσιώτες θα μείνουν εκτός του θεσμού του οικογενειακού γιατρού που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Ο πολυδιαφημισμένος θεσμός είναι…καταδικασμένος να αποτύχει αφού οι γιατροί που ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στο νέο σύστημα είναι ελάχιστοι και προφανώς δεν επαρκούν να καλύψουν τον πληθυσμό της πόλης της Καρδίτσας. Το θέμα αυτό ανέδειξε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Αριστοτέλης Σπάνιας ο οποίος ωστόσο σύστησε στους πολίτες να μην πανικοβάλονται αλλά να αναμένουν τυχόν αλλαγές.
Ειδικότερα ο κ. Σπάνιας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πλαισιωμένος από την αντιπροεδρο κ. Αθηνά Παπανικολάου, τον Γενικό Γραμματέα κ. Θωμά Σίμο και τον ταμία κ. Δημήτρη Παπούλια τόνισε ότι ο θεσμός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αρκεί να λειτουργήσει με τρόπο που να εξυπηρετεί τόσο τους πολίτες όσο και τους γιατρούς. Ο ίδιος εξήγησε ότι μετά το διάλογο που έγινε ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και τους γιατρούς, το πρώτο κατέληξε μονομερώς σε μια σύβαση η οποία δεν είναι αποδεκτή από την ιατρική κοινότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γιατροί να μην είναι πρόθυμοι να ενταχθούν στο νέο σύστημα αφού το χαρακτηρίζουν ασύμφορο για τους ίδιους.
Ετσι στην πόλη της Καρδίτσας που αριθμεί περίπου 35.000 άτομα πληθυσμό θα έπρεπε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας να υπάρχουν 15 οικογενειακοί γιατροί που θα καλύπτουν από 2.250 άτομα. Αντί αυτού μόλις 2 ιδιώτες γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα οι οποίοι μπορούν να καλύψουν 4.500 άτομα. Μετά από αυτή την εξέλιξη το Υπουργείο έβαλε στο…παιχνίδι τους παθολόγους και γενικούς ιατρούς του δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκαν στο σύστημα και οι τρεις γιατροί που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας (πρώην ΠΕΔΥ) αλλά και πάλι δεν καλύπτεται ο πληθυσμός της πόλης καθώς οι πέντε γιατροί μπορούν να καλύψουν το πολύ 11.000-12.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι μοιραία τουλάχιστον 23.000 Καρδιτσιώτες θα μείνουν χωρίς οικεγενειακό γιατρό στην πόλη της Καρδίτσας.
Ο κ. Σπάνιας υποστήριξε ότι ο θεσμός ούτως ή άλλως οδηγείται σε αδιέξοδο και σύστησε στους πολίτες να προσπαθήσουν να εγγραφούν στο σύστημα και να αναμένουν καθώς και με δεδομένο ότι πουθενά στη χώρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δεν αποκλείεται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. “Εμείς θέλουμε το Υπουργείο Υγείας να καταλάβει πραγματικά τί σημαίνει οικογενειακός γιατρός αλλά και τί σημαίνει για έναν γιατρό να γίνει οικογενειακός γιατρός. Γνωρίζει το υπουργείο ότι η ιατρική κοινότητα ζητά να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά των ιατρών και τελικά ο θεσμός να λειτουργήσει” κατέληξε ο κ. Σπάνιας.