ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

 Σ’ ένα σαθρό και γελοίο, πέρα ως πέρα, περιβάλλον, είναι δυνατόν να σταθεί και ν’ αναπτυχθεί μια σοβαρή προσπάθεια; Η απάντηση είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα αρνητική! Οχι! Δεν είναι δυνατόν νησίδες σοβαρότητας και αξιοπρέπειας να μείνουν στην επιφάνεια δίχως να βουλιάξουν μέσα σ’ ενα πέλαγος όπου κυριαρχούν οι στρεβλώσεις, η απατεωνιά και η ανοησία!

Δεν χρειάζεται να έχει πάρει κάποιος διδακτορικό κοινωνιολογίας (πραγματικό κι όχι αγορασμένο!) για να καταλήξει στην παραπάνω διαπίστωση. Το καταδεικνύει και το τεκμηριώνει η ίδια η ζωή. Δεν θα μπορούσε να συμβεί, λοιπόν, διαφορετικά και στο χώρο του αθλητισμού στη χώρα μας! Παρατηρείστε τις παραστάσεις από τη μεγάλη θεατρική επιθεώρηση που είναι σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες στο δεύτερο τη τάξει (τρομάρα μας) εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της χώρας μας!

Μπορείτε παρακολουθώντας όλα αυτά τα “νούμερα” του προγράμματος, να εξαγάγετε συμπεράσματα για το πως λειτουργεί ολόκληρη η χώρα απ’ άκρο σ’ άκρο! Ολόκληρη η δημόσια ζωή της Ελλάδος είναι από πάνω μέχρι κάτω μια… super league 2!!! Απλώς το έρμο το ποδόσφαιρο που το ενοχοποιούν για κάθε τι, καθρεφτίζει τα υπόλοιπα!!!

Ένα τσίρκο, στο οποίο επιβιώνει εκείνος που κάνει τα καλύτερα… ακροβατικά! Υπάρχουν, λοιπόν, τρείς επιλογές για να μείνεις “ζωντανός” σ’ αυτό το περιβάλλον και να μην “τουφεκίσεις”! Ή θα γίνεις σαν κι αυτούς και θ’ αφομιωθείς πλήρως ή θα ψάχνεις κάθε φορά να βρεις ασπίδες για να προφυλαχθείς και να συνεχίζεις μέχρι εκεί που θα σε βαστάνε τα πόδια σου, ή θα κόψεις πέρα και θα πάρεις τα βουνά και τα λαγκάδια!

Η τρίτη επιλογή είναι πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη. Διότι ακόμη κι αν καταφέρεις να πας σε κάποιο… βουνό για να γίνεις ερημίτης, θα έλθουν να σε βρουν! Δεν υπάρχουν προπύργια ελευθερίας πλέον όπως τα παλιά τα χρόνια για να απομονωθείς! Παραδειγμα πρόσφατο; Για πότε θα φθάσουν κι εκεί οι… μπουλντόζες της “πράσινης ανάπτυξης” και θα σου φυτέψουν καμια ανεμογεννήτρια, ούτε που θα καταλάβεις!

Άρα μας απομένουν ουσιαστικά οι δύο πρώτες επιλογές! Η θα γίνεις μέρος των… γελωτοποιών στο τσίρκο ή θα παλέψεις να το αλλάξεις, προσαρμοσμένος μεν στις συνθήκες, αλλά επιχειρώντας πάνω απ’ όλα να διατηρήσεις τον αυτοσεβασμό σου!

Η πρώτη οδός είναι πολύ εύκολη. Δηλώνεις υποταγμένος, φοράς στολή κλόουν και επιχειρείς ν’ αρπάξεις ο,τι ξεροκόμματο σου πετάξουν, κάνοντας… όνειρα ότι κάποια στιγμή μπορεί να ανελιχθείς στην πυραμίδα και να γίνεις ο πρώτος… ακροβάτης!!!

Η δεύτερη διαδρομή είναι πάρα πολύ δύσκολη διότι θα πρέπει μόνιμα να παλεύεις με τα θηρία! Κι αν ακόμη κατορθώνεις να τα νικάς, θα συναντάς μπροστά σου όλο και περισσότερα!

Και το χειρότερο, μάλιστα δεν θα είναι τα θηρία, αλλά οι υποταγμένοι που πήραν τον πρώτο δρόμο και δεν θα σε συγχωρήσουν ποτέ για την επιλογή σου να μη γίνεις σαν κι αυτούς!
Διαλέγεις, λοιπόν, παίρνεις και πορεύεσαι.

Την καλημέρα μας και καλό… πρωτάθλημα να έχουμε!