Ο αντικαπνιστικός νόμος μπορούμε να πούμε με απόλυτη σαφήνεια, πως αυτή τη φορά εφαρμόζεται. Αν όχι στο 100%, σε μεγάλο ποσοστό, απ’ ότι είχαμε συνηθίσει, ύστερα από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έγιναν.

Οι καταστηματάρχες εστίασης από την πλευρά τους, βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται και τα λουκέτα να έρχονται. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που διεξήχθη πριν λίγο διάστημα, κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα και εξαιτίας του αντικαπνιστικού νόμου, αναμένεται να βάλουν λουκέτο σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 3.000 – 4.000 επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, ενώ θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 50.000 εργαζόμενοι, λόγω του… τσιγάρου. Υπάρχει και μία άλλη γνώμη, αναφορικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Η γνώμη του Αμερικάνου προπονητή του Παναθηναϊκού Ρικ Πιτίνο, ο οποίος πήρε θέση, για όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα με το τσιγάρο. Είπε λοιπόν ο Ρικ Πιτίνο: «Όλοι οι φίλοι μου στις ΗΠΑ έχουν μπαρ και εστιατόρια. Όταν πέρασε ο νόμος, έλεγαν πως θα χάσει ο κόσμος τις δουλειές του με τον αντικαπνιστικό νόμο. Μέσα σε έξι μήνες, δεν μπορούσες να μπεις σε μπαρ ή εστιατόριο και όλοι έπιναν περισσότερο. Ήταν νευρικοί, γιατί δεν μπορούσαν να καπνίσουν.

Οι ιδιοκτήτες έβγαζαν περισσότερα χρήματα, γιατί ο κόσμος δεν τα ξόδευε στα τσιγάρα». Δεν ξέρω αν θα γίνουμε Αμερική, ωστόσο τα λεγόμενα του Αμερικάνου προπονητή του Παναθηναϊκού, έχουν μία λογική.

Μέση λύση με τον αντικαπνιστικό νόμο δεν θα υπάρξει. Ή θα αυξηθούν κατακόρυφα οι τζίροι των καταστημάτων, διότι θα το… ρίξουν στο ποτό, ή θα υπάρξουν λουκέτα, όπως προβλέπουν οι καταστηματάρχες.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΗΣ