ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΗ 

Μπορεί να έχουν περάσει 24 χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Νομό Καρδίτσας, αλλά́ ο χρόνος που είναι το καλύτερο γιατρικό για τις πληγές, δεν έσβησε από τις μνήμες,  τις εφιαλτικές εκείνες εικόνες.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 1994. Σαν να ήταν… χθες.

Δύο ημέρες έβρεχε ασταμάτητα. Τα ορμητικά́ νερά́ των ποταμών Ενιπέα, του Σοφαδ́ιτη, του Καράμπαλη, του Μέγα, του Καλέντζη, του Πάμισσου, του Φαρσαλ́ιτη, αρχίσαν να καταλήγουν στο καταληκτικό́ σημείο του κάμπου στη Μεταμόρφωση. Οι φόβοι, λόγω των ανύπαρκτων αντιπλημ- μυρικών έργων επιβεβαιωθήκαν.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής 23 Οκτωβρίου τα νερά κατέκλυσαν τη Μεταμόρφωση η οποία βυθίστηκε κάτω από́ τα λασπό- νερα.

Τα νερά είχαν σχηματίσει μία απέραντη λίμνη όπου το βάθος έφθανε ακόμη και τα τρία μέτρα. Ενδεικτό της κατά στασης που επικρατούσε ήταν πως οι κάτοικοι προσέγγιζαν το χωριό όπου φαινόταν μόνο οι στέγες των σπιτιών με βάρκες.

Παρόμοια κατάσταση και στο Βλοχό με την Πυροσβεστική να απεγλωβίζει 40 άτομα από τα σπί τια τους.

Οι τότε τοπικές αρχές είχαν αναγκαστεί να σπάσουν το οδό- στρωμα σε αρκετά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο στον Κάμπο, στον Κοσκινά, τη Μαρα θέα, το Μάρκο, για να δώσουν διέ ξοδο στα νερά που σχημάτιζαν μία τεράστια λίμνη.

Ο τότε μηχανικός των έργων στο φράγμα του Σμοκόβου Άλκης Αγραφιώτης είχε δηλώσει στη “Θεσσαλία τηλεόραση” και το “Ν.Α.”: Αν είχε κατασκευαστεί το φράγμα θα συγκρατούσε τον με- γάλο όγκο των νερών από το οροπέδιο της Ξυνιάδας και οι ζημιές στον κάμπο της Καρδίτσας, θα είχαν κατά πολύ αποφευχθεί.”

Κόποι μιας ολόκληρης ζωής πη- γαίναν στον… καιάδα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών “πνίγηκαν” από τα λασπόνερα, ενώ χιλιάδες τόνοι βαμβακιού που ήταν συγκεντρωμένοι στις αποθή- κες και τα χωράφια είχαν παρα- συρθεί από τα ορμητικά νερά. Εκατομμύρια δραχμές πήγαν στράφι, λόγω των ελλιπέστατων αντιπλημμυρικών έργων.

Οι παλιοί βέβαια θα θυμούνται και τη συγκινητική στιγμή των παι- διών του δημοτικού σχολείου της Μεταμόρφωσης να κρατούν την ελληνική σημαία στην παρέλαση την 28η Οκτωβρίου την οποία είχαν βγάλει από τα λασπόνερα.

Οι ζημιές δεν είχαν περιορι- στεί μόνο στη Μεταμόρφωση και στην ευρύτερη περιοχή του Πα- λαμά, αλλά σε ολόκληρο το Νομό.

Το πρωτοσέλιδο του “Νέου Αγώνα της 23ης Οκτωβρίου έγραφε: “Βιβλική καταστροφή στο Νομό Καρδίτσας, ανεπαρκής η κρατική μηχανή, εφιαλτικές ώρες έζησαν οι Καρδιτσιώτες».

Στην Καρδίτσα, στην περιοχή της Παπαράντζας είχαν εγκλωβιστεί οκτώ άτομα, ο Ποταμός Κα- λέντζης είχε ξεχειλίσει στο ύψος του βιολογικού καθαρισμού, ενώ εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα είχαν εγκαταλειφθεί.

Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το πρό- βλημα στις περιοχές Φαναρίου Λάκκας Μαντζιάρα, Καροπλεσί- τικα, Αγίας Παρασκευής Καμινά- δων και στις οδούς Πλαστήρα (Νέα Αγορά) Πίνδου Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κουμουνδούρου Ταλιαδούρου, Δ. Λάππα, Δραγατσανίου, Υψηλάντου. Βάλβη και σε πολλούς άλλους δρόμους.

Τα ορμητικά νερά είχαν περά- σει και από την εμποροπανήγυρη η οποία δια λύθηκε πριν καν ξεκι- νήσει. Από την πρωτοφανή καται- γίδα είχαν δημιουργηθεί ζημιές στα δίκτυα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα ολλές περιοχές να μείνουν χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο.

Εκτεταμένες καταστροφές είχαν προκληθεί και στα εκτελού- μενα έργα του φράγματος Σμοκόβου και της σήραγγας Λεονταρίου.

Στην Κοινότητα Ζαϊμίου είχαν πλημμυρίσει 15 σπίτια και ένα κατάστημα, ενώ προβλήματα είχαν δημιουργηθεί στο Μεσενικόλα και στο Βλάσι.

Κατολίσθηση είχει σημειωθεί στο Λαμπερό με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν τρεις οικογένειες. Στο Γραμματικό το ύψος του νερού είχε φθάσει το ένα μέτρο, ενώ είχαν πλημμυρίσει περισσό- τερα από 30.000 στρέμματα.

Στην Απιδιά είχε φύγει ολό- κληρη αποθήκη στο ποτάμι και κιν- δύνευσαν πέντε σπίτια, αλλά και ο ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους.

“Στην Κυψέλη αντικρύζει κα- νείς την εικόνα του κατακλυσμού του Νώε” έγραφε ο “Νέος Αγών”. Το ύψος του νερού είχε φθάσει το 1,5 μέτρο με τους κατοίκους να ξενυχτούν στους δρόμους και το 70% να εγκαταλείπει το χωριό. Σπίτια και αποθήκες είχαν καταρ- ρεύσει, ενώ 22.000 στρέμματα κα- τακλύσθηκαν από το νερό.

Στην Καρδιτσομαγούλα, πάνω από 15.000 στρέμματα είχαν κα- ταστραφεί, ενώ πλημμύρισσαν σπίτια και αποθήκες.

Στον Άγιο Θεόδωρο από τα 300 σπίρτα μόνο στα 29 δεν είχε μπει νερό μέσα, ενώ στην πόλη των Σοφάδων το ύψος του νερού είχε φθάσει το ένα μέτρο.

Οι ζημιές συνολικά είχαν υπο- λογιστεί σε 200 δις δραχμές. Λίγες ημέρες μετά τι καταστροφι- κές πλημμύρες και αφού είχαν γίνει οι πρώτες εκλογές για την Αιρετή Νομαρχιακή Νοτοδιοίκηση, το Νομό μας είχε επισκεφθεί ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης για να υποσχεθεί δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων , αλλά και ένα πακέτο αντιπλημμυρικών έργων (το γνωστό “πακέτο Λαλιώτη”) στον κάμπο της Καρδίτσας.