Στο 60% οι εργασίες επέκτασης του Κέντρου «Ορίζοντες»

-Σε διαμορφωμένο χώρο φιλοξενούνται προσωρινά οι ωφελούμενοι -Αυξημένες δράσεις εντός της δομής και τεστ κορωνοϊού κάθε εβδομάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Θεοδωρίδειου Κέντρου «Ορίζοντες» του Δήμου Καρδίτσας.
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1,14 εκ ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται απο το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και αφορά την ανέγερση διώροφου σύγχρονού κτιρίου που θα επικοινωνεί εσωτερικά με το υφιστάμενο και στο σύνολό τους οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα στεγάσουν τις κοινωνικές δομές.
Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Κέντρου κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, οι εργασίες ανέγερσης του κτιρίου έχουν τελειώσει και θα ξεκινήσουν τα χτισίματα. Εκτιμάται ότι η υλοποίηση του έργου βρίσκεται περίπου στο 60% και τ επόμενο διάστημα που ο καιρός θα βελτιωθεί θα ξεκινήσουν τα χτισίματα. Η δομή προβλέπεται να παραχωρηθεί προς χρήση στους ωφελούμενους μέχρι τα τέλη του 2021. Μέχρι την παράδοση του έργου, οι ωφελούμενοι φιλοξενούνται προσωρινά σε άλλο χώρο, πλησίον του Κέντρου, που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, η δομή λειτουργεί κανονικά συνεχίζοντας την πολύτιμη προσφορά της στα ωφελούμενα παιδιά. Κάθε εβδομάδα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει τεστ στα παιδιά, στους εργαζόμενους, του εθελοντές και στα μέλη του Δ.Σ. Ο κορωνοϊός έχει περιορίσει την προσέλευση των παιδιών. Παράλληλα η διοίκηση του Κέντρου έχει ζητήσει την κατ’ εξαίρεση διενέργεια εμβολιασμών.

Το έργο

Η σύμβαση του έργου αφορά την δημιουργία Κέντρου συνολικής επιφάνειας406,83 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο Ο.Τ. 237, επί των οδών Καποδιστρίου και Αλλαμανή. Στο οικόπεδο υπάρχει ήδη το διώροφο κτίσμα, υφιστάμενο προ του 1955, το οποίο αγοράστηκε με δωρεά της Λυδίας Θεοδωρίδου- Μαστρογιαννίτου, στο οποίο θα γίνει προσθήκη κατ’ επέκταση του νέου κτιρίου. Τα δύο κτίρια θα είναι σε άμεση επικοινωνία εσωτερικά.

Το νέο διώροφο κτίσμα θα περιλαμβάνει:

• Ισόγειο με κύρια χρήση την αίθουσα συγκεντρώσεων, συνολικής επιφανείας 140 τ.μ.

• Α΄ όροφο, με χρήσεις που περιλαμβάνουν χώρο άσκησης, εργαστήριο κοσμημάτων και ησυχαστήριο, επιφάνειας Ε=122 τ.μ.

• Β΄ όροφο, με χρήσεις που περιλαμβάνουν γραφείο κοινωνικής υπηρεσίας, γραφείο ιατρού και γραφείο γραμματείας επιφάνειας Ε= 122 τ.μ.

• Υπόγειο, με χρήση αποθήκης ε π ι φ ά ν ε ι α ς Ε=164τ.μ.
Το Θεοδωρίδειο Κέντρο Ορίζοντες

Το Θεοδωρίδειο Κέντρο – Ορίζοντες δημιουργήθηκε από το Δήμο Καρδίτσας και την ΑΝΚΑ, προσφέροντας υπηρεσίες σε είκοσι νέουςες με νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, κώφωση- βαρηκοΐα. Από το Δεκέμβριο του 1999 το Κέντρο απέκτησε πλέον τη δική του μόνιμη στέγη.

Μέχρι πρότινος, στο Κέντρο λειτουργούσαν τρία εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης. Πρόκειται για ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Κεραμικής, το εργαστήρι Ζωγραφικής και το εργαστήρι Παλαίωσης Βυζαντινών εικόνων. Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα διοργανώνεται Παζάρι , όπου γίνετια έκθεση των προϊόντων που κατασκευάζονται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους και τα χρήματα που συγκεντρώνονται είτε μοιράζονται στους νέους του Κέντρου είτε χρησιμοποιούνται για διάφορες ανάγκες τους.

Παράλληλα υπάρχει ομάδα Θεάτρου και κουκλοθέατρου στην οποία συμμετέχουν νέοι με νοητική

υστέρηση, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους μέσω της θεατροθεραπείας και να αποκτήσουν ψυχική ευημερία μέσω ψυχαγωγικών ασκήσεων. Επίσης υπάρχει Ομάδα Ατομικής Υγιεινής, με σκοπό την εκμάθηση σωστής ατομικής υγιεινής σε καθημερινή βάση, υλοποιούνται προγράμματα γυμναστικής – στίβου, παραδοσιακών χορών ,μουσικοθεραπείας και κοινωνικοποίησης.

Το πρόγραμμα κοινωνικοποίησης στοχεύει στην κοινωνική ένταξη και περιλαμβάνει δράσεις που

αφορούν την παρακολούθηση ταινιών στον κινηματογράφο, θεατρικές παραστάσεις, εξόδους σε κέντρα εστίασης, αναψυκτήρια, ημερήσιες εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία κα.