Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας κάθε χρόνο επιλέγει μια θεματική ενότητα, που αφορά στον λαϊκό πολιτισμό και την τοπική ιστορία, και γύρω από αυτή προγραμματίζει την ετήσια δουλειά του.

Ένα μέρος της παρουσιάζει στις «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», που είναι μια απ’ τις μακροβιότερες εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, αφού ξεκίνησαν από το 1989 με μουσικοχορευτικό, κυρίως, πρόγραμμα. Από το 2000 ο Απόλλωνας έκανε μια στροφή, όσον αφορά το περιεχόμενο των εκδηλώσεων «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», εντάσσοντας προσυνεδριακές ημερίδες, σεμινάρια, εργαστήρια και κάθε δυο χρόνια πανελλήνια συνέδρια, θέλοντας ν’ αφήσει μια παρακαταθήκη γραπτών στοιχείων και ντοκουμέντων στις επόμενες γενιές. Και τα κατάφερε παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό τούς αντίστοιχους τόμους πρακτικών των 8 πανελλήνιων συνεδρίων.

Φέτος ετοιμάζει το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2025. Τα συνέδρια του Απόλλωνα πολύ γρήγορα καθιερώθηκαν σαν εκδηλώσεις ευρείας απήχησης από τη Νομαρχία Καρδίτσας (παλαιότερα) την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας-Περιφέρεια Θεσσαλίας (σήμερα) και τον Δήμο Καρδίτσας, που είναι οι κύριοι  υνδιοργανωτές και φυσικά πάντα με την επιστημονική στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διδάκτορες, μελετητές, ερευνητές και λαογράφοι ανταμώνουν κάθε δυο χρόνια στη φιλόξενη πόλη μας, την Καρδίτσα, βοηθώντας τα μέγιστα στην ανάδειξη νέων στοιχείων της ιστορίας και της λαϊκής μας παράδοσης και στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με αποτέλεσμα σε κάθε κάλεσμα οι αιτήσεις συμμετοχής στα συνέδρια να ξεπερνούν το όριο που έθεσαν αρχικά οι οργανωτές, πράγμα που ανάγκασε στο 4ο και 5ο συνέδριο να καθιερώσουν τις παράλληλες συνεδρίες, ώστε να δώσουν βήμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους εισηγητές να κάνουν τις ανακοινώσεις τους.

Το θέμα που επέλεξε ν’ αναδείξει φέτος το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας ¨Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» στις «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 2024» είναι: «Δημοτικό τραγούδι-Νέα πλαίσια και δυναμικές». Η έρευνα του δημοτικού τραγουδιού δεν στερεύει ποτέ. Παραμένουν πτυχές αδιευρεύνητες, ενώ κάθε εποχή επανεξετάζει και συνομιλεί με τον δικό της τρόπο, όσα έχουν γραφτεί μέχρι τώρα. Μέσα του υπάρχει μια δύναμη εν υπνώσει που, αν ενεργοποιηθεί, μπορεί να ανοίξει δρόμους, ώστε ν’ επανεκτιμήσουμε την αξία του. Για το «Καλωσόρισες» στις φετινές ετήσιες εκδηλώσεις «Μέρες Παράδοσης» το Σάββατο 20-4-2024 και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ, το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» ετοίμασε τη μουσική παράσταση με τίτλο «Τραγουδώντας στα χνάρια των προγόνων μας».

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»