Η Καρδιτσιώτικη ύπαιθρος γεράζει και παρακμάζει πληθυσμιακά, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της απογραφής του 2021 για τις δημοτικές κοινότητες με βάση την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ που πήραν ΦΕΚ τις προηγούμενες ημέρες.

Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν δέκα κοινότητες στο Νομό με μόλις διψήφιο αριθμό μόνιμων κατοίκων. Για να είμαστε πιο ακριβείς, μιλάμε για πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι ως μόνιμοι κάτοικοι στην απογραφή, αφού στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ακόμη λιγότεροι. Ομοίως βεβαίως και σε πολλές άλλες κοινότητες του Νομού.

Σε σύγκριση με την απογραφή του 2011, οι περισσότερες απ’ αυτές τις κοινότητες εμφάνισαν περαιτέρω μείωση του πληθυσμού, ενώ υπήρχαν και ορισμένες εξαιρέσεις!

Το Ανώγειο, από 122 κατοίκους το 2011 έπεσε στους 72 το 2021. Η Αστρίτσα από 116 στους 79, η Αμυγδαλή από 61 έφθασε στους 29, τα Κουμπουριανά από 93 στους 73, το Μεσοβούνι από 82 σε 72, η Καρυά από 137 σε 90.

Υπάρχουν επίσης και ορισμένες άλλες κοινότητες που κινούνται οριακά σε τριψήφιο αριθμό.

Έτσι όπως οδηγείται η κατάσταση με την αστικοποίηση του πληθυσμού, σε 10-30 χρόνια θα υπάρχουν χωριά στα οποία οι κάτοικοι θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ακόμη χειρότερα, υπάρχει διάχυτος φόβος ότι οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου που άνοιξαν βαθιές πληγές στον κάμπο ισοπεδώνοντας χωριά, θα επισπεύσουν την πληθυσμιακή «αιμορραγία» από την ύπαιθρο και την περαιτέρω αστικοποίηση. Αν δεν υπάρξει ένα πραγματικό και ουσιαστικό σχέδιο στήριξης της υπαίθρου (όχι με όρους πολιτικάντικους), στην επόμενη απογραφή θα είναι ελάχιστα τα ανοιχτά – κατοικήσιμα σπίτια στα χωριά, τα οποία θα ξεχωρίζουν ανάμεσα σε εκείνα με τα κλειστά παραθυρόφυλλα και τις χορταριασμένες αυλές…

Κ.Π.