ΤΡΙΑ… “επιστημονικά συνεδρια” διοργανώθηκαν το περασμένο Σάββατο και ένα εξ αυτών έλαβε χώρα σε αγώνα αγώνα υδατοσφαίρισης γυναικών! Το… αντάμωμα “επιστημόνων” είχε απ’ όλα. Φωτοβολίδες, σπασμένα κεφάλια, μαχαίρια, τραυματίες, πανικόβλητα γυναικόπαιδα, κατεστραμμένα αμάξια κλπ…

ΑΙΤΙΑ; Ψάξε βρές! Εχθρός; Αόρατος! Αντιμαχόμενες πλευρές; Ένας θεός ξέρει!!!

Πλέον, έχουμε εισέλθει στο στάδιο όπου αυτές οι… “ημερίδες” για να πραγματοποιηθούν δεν χρειάζονται την παραμικρή αφορμή!

ΑΝ κανείς ξεφυλλίσει το μεγάλο βιβλίο με την αθλητική βία στην Ελλάδα, όσο πιο πίσω γυρνάει τις σελίδες, τόσο θα συναντά τη… λογική! Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 που το φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του (εισαγώμενο βεβαίως απο… πολιτισμένα ευρωπαϊκά κράτη) στη χώρα μας, έχει περάσει απο διάφορα στάδια…

ΓΙΑ να πέσει ξύλο στις αρχές, όταν άρχισαν να οργανώνονται οι “στρατοί”, έπρεπε να υπάρχει μια αφορμή. Μια αδικία στην ομάδα, ένα γεγονός που θα πυροδοτούσε την ατμόσφαιρα… Σιγά σιγά το φαινόμενο αναβαθμίζονταν ώσπου στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 καίγονταν γήπεδα!!!

ΜΕΤΑ τον πρώτο νεκρό το ‘85 (Χαράλαμπος Μπλιώνας), δεν χρειαζόταν καν αφορμές. Αρκούσε η παρουσία της αστυνομικής δύναμης σε ένα γήπεδο για να γίνει το “ελα να δεις”! Το νταβαντούρι γινόταν συνήθως εντός των γηπέδων, αλλά η βία έβρισκε έδαφος πλεον και στους δρόμους, ανεξαρτήτως της ώρας και ημέρας διεξαγωγής αγώνων. Αρχισαν τα… ραντεβού θανάτου!!!

Η ΛΙΣΤΑ νεκρών, τραυματιών όλο μεγάλωνε και το φαινόμενο αναπτύχθηκε και στα γήπεδα του μπάσκετ ιδιαίτερα με την αγωνιστική άνοδο Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού που πήραν τα σκήπτρα απο ΠΑΟΚ και Αρη. Μάλιστα είχαμε και… εξαγωγή στην Ευρώπη στα φαϊναλ φορ του Τελ Αβιβ, της Σαραγόσα κλπ…

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ κυλούσαν, η βία εξελίσσονταν, λάμβανε όλο και διαφορετικές διαστάσεις και διείσδυε παντού! Φθάσαμε στο σημείο να αποτελούν πεδία μαχών ακόμη και γήπεδα που φιλοξενούσαν αγώνες γυναικείων πρωταθλημάτων βολεϊ, μπάσκετ, χάντμπολ και υδατοσφαίρισης!!!

ΑΠΟ το 1980 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 39 (τριάντα εννέα) χρόνια! Οι πρώτοι… χουλιγκάνοι απέκτησαν εγγόνια, άλλαξαν καμια δεκαπενταριά κυβερνήσεις, άλλαξε ο πλανήτης, η τρύπα του όζοντος μεγάλωσε, οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν, αλλεπάλληλες διαστημικές αποστολές πηγαίνουν στον Αρη και η μόνη σταθερή αξία είναι η τυφλή οπαδική βία στην Ελλάδα!!!

ΜΕ τη διαφορά βέβαια ότι ο κόσμος την έχει κοπανήσει για το σπίτι! Απέμειναν μόνο οι… σύνεδροι των επιστημονικών συμποσίων! Να μην μπερδευόμαστε, κιόλας στα πόδια τους και τους χαλάμε τις… γιορτές!

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ