64 χρόνια από την τραγωδία

Συμπληρώθηκαν χθες 64 χρόνια από το ναυάγιο της λίμνης Πλαστήρα. 20 εργάτες έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά της λίμνης Πλαστήρα , συγκλονίζοντας το νομό Καρδίτσας και γενικότερα το πανελλήνιο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Δεκεμβρίου του 1959, παραμονή του Αγίου Νικολάου. 20 εργαζόμενοι στα έργα της Λίμνης, θα επιβιβάζονταν σε μια βάρκα για τελευταία φορά, για να περάσουν από το Τσαρδάκι απέναντι στο Νεοχώρι.

Η διαδρομή αυτή ήταν υποχρεωτική και αποκλειστική λόγω της έλλειψης των οδικών αρτηριών που είχαν κατακλυστεί από το νερό της Λίμνης. Όμως αυτή η διαδρομή δεν θα έφτανε ποτέ στο τέλος της για κανέναν από τους επιβαίνοντες στη μοιραία βάρκα.

Η κακοκαιρία που επικρατούσε την ημέρα εκείνη στην περιοχή της Λίμνης, είχε σαν αποτέλεσμα την βίαιη ανατροπή της βάρκας, με αποτέλεσμα και οι είκοσι Καρδιτσιώτες να βρεθούν ξαφνικά στα παγωμένα νερά της Λίμνης όπου όσο και αν πάλεψαν με τα παγωμένα νερά της δεν κατάφεραν να σωθούν και βρήκαν όλοι τους τραγικό θάνατο.

«Πρωτοφανής συμφορά εις την Λίμνην του Μέγδοβα» έγραφε ο «Νέος Αγών» στο πρωτοσέλιδο. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το κιόσκι του Βοτανικού Κήπου στο Νεοχώρι, όπου παρουσιάζεται μέσα από ιστορικό φωτογραφικό υλικό και μέσα από τα πρωτοσέλιδα του «Νέου Αγώνα» της εποχής τα γεγονότα κατασκευής της λίμνης Πλαστήρα και της τραγωδίας του 1959.
Κ.Π.