Στην εικόνα, το πρωτοσέλιδο του “Νέου Αγώνα” από την εποχή εκείνη που αναδείκνυε το αίτημα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας για άμεση οργάνωση των συσσιτίων, παροχή σκηνών στους σεισμόπληκτους και αναστολή όλων των χρεών προς το
δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. “Η ζωή παρέλυσε κυριολεκτικώς εις ολόκληρον τον Νομόν” ανέφερε το πρωτοσέλιδο.

67 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον φονικό σεισμό επτά ρίχτερ που συγκλόνισαν την περιοχή των Σοφάδων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν 117.

Η δόνηση που έγινε αισθητή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα προκλήθηκε από το ρήγμα των Σοφάδων το οποίο έχει μήκος 52 χιλιομέτρων. Κατέρρευσαν 6.599 σπίτια ενώ 9.154 έπαθαν σοβαρές ζημιές και 12.920 ελαφρές.

Στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα καταστράφηκαν το 32% και 18% των κτισμάτων, αντίστοιχα. Στις Σοφάδες οι απώλειες σε κτίρια ξεπέρασαν το 90%.

Στο 1ο αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας, είχε παρουσιασθεί μία εξαιρετική μελέτη από τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ.κ. Δημήτριο Παναγιωτόπουλο και Κωνσταντίνο Β. Παπαζάχο για τη σεισμικότητα στο Νομό Καρδίτσας και γενικότερα στη Θεσσαλία.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την μελέτη των δύο καθηγητών δείχνουν πως στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας (λεκάνη της Θεσσαλίας) ασκούνται εφελκυστικές δυνάμεις με αποτέλεσμα ο φλοιός της Θεσσαλίας να επεκτείνεται (τεντώνεται) κατά τη διεύθυνση βορρά-νότου με ταχύτητα περίπου 1 εκατοστό το χρόνο.

Συνέπεια αυτής της παραμόρφωσης είναι η διάρρηξη του φλοιού και η δημιουργία δύο συστημάτων ρηγμάτων τα οποία έχουν διευθύνσεις ανατολής-δύσης. Το ένα σύστημα με τα μεγαλύτερα ρήγματα βρίσκεται κατά μήκος της νότιας Θεσσαλίας και το άλλο κατά μήκος του Πηνειού ποταμού.

Οι καθηγητές υπογραμμίζουν πως το μεγαλύτερο γνωστό ρήγμα της Θεσσαλίας είναι αυτό των Σοφάδων με μήκος περίπου 50 χιλιόμετρα, Σ’ αυτό γεννήθηκε ο σεισμός της 30ης Απριλίου 1954 ο οποίος είχε μέγεθος Μ=7.0 και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές κυρίως στον νομό Καρδίτσας.