Μαύρες μνήμες ξυπνάει η σημερινή ημέρα για το Νομό Καρδίτσας, αφού συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον φονικό σεισμό των Σοφάδων. Ήταν 30 Απριλίου του 1954, όταν ο σεισμός μεγέθους επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τους Σοφάδε και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτω θούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.

Υπολογίζεται πως από τον σεισμό αυτό περισσότεροι από 15.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους. «Η ζωή παρέλυσε κυριολεκτικώς εις ολόκληρον τον Νομόν» ανέφερε ο «Νέος Αγών» της εποχής.

Η δόνηση που έγινε αισθητή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα προκλήθηκε από το ρήγμα των Σοφάδων το οποίο έχει μήκος 52 χιλιομέτρων. Κατέρρευσαν 6.599 σπίτια ενώ 9.154 έπαθαν σοβαρές ζημιές και 12.920 ελαφρές. Στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα καταστράφηκαν το 32% και 18% των κτισμάτων, αντίστοιχα. Στις Σοφάδες οι απώλειες σε κτίρια ξεπέρασαν το 90%.


Οι Καρδιτσιώτες διακατέχονται από τον φόβο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε σεισμική δραστηριότητα που γίνεται αισθητή στην περιοχή μας (με πιο χαρακτηριστική τη μεγάλη διπλή σεισμική δόνηση στο Δαμάσι το 2021), το ερώτημα του κόσμου το οποίο απευθύνουμε και προς τους σεισμολόγους είναι αν συνδέονται με το ρήγμα των Σοφάδων.
Η αντισεισμική θωράκιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων θα πρέπει να μπει στο επίκεντρο των αρμόδιων αρχών.