ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

TO ΠΟΛΥ δύσκολο στην Αναγέννηση (όπως και σε κάθε μεγάλη ομάδα επαρχίας) είναι το ποδόσφαιρο. Δηλαδή αυτό που την προσδιορίζει. Τα υπόλοιπα (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τάβλι, πρέφα ή μπιρίμπα) που μπορεί να δημιουργηθούν υπο τη σκέπη του συλλόγου κάποιες περιόδους, είναι ευκολάκια…

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ευκολάκια διότι στις μικρές κατηγορίες είναι κατα πολύ υποβαθμισμένο το επίπεδο. Στο προσκήνιο άλλωστε όπως διαπιστώνει κανείς ανεβαίνουν μόνον κάποιες ομάδες που καλλιεργούν επι σειρά ετών μπάσκετ, βόλεϊ ή άλλες αθλοπαιδιές αλλά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ποδόσφαιρο!

ΟΣΕΣ από την επαρχία πρωταγωνιστούν στο χώρο του ποδοσφαίρου (αν εξαιρέσουμε τα μεγάλα σωματεία του κέντρου και της Θεσσαλονίκης που κι εκεί δεν είναι απλά τα πράγματα) δεν έχουν σε υψηλό επίπεδο τα άλλα αθλήματα. Αντε να φτάσουν μέχρι τη Β’ Εθνική μέχρι να κουραστούν αυτοί που ασχολούνται.

ΔΕΙΤΕ προσεκτικά τον κατάλογο των συλλόγων. Στις πρώτες δύο μεγάλες εθνικές κατηγορίες τόσο στο μπάσκετ όσο και στο βόλεϊ (για να μιλήσουμε για τα πιο δημοφιλη αθλήματα μετά το ποδόσφαιρο), βρίσκονται ομάδες που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές της Ελλάδας.

ΟΥΤΕ Παναχαϊκή θα βρείτε, ούτε ΟΦΗ, ούτε ΑΕΛ, ούτε Δόξα Δράμας, ούτε Παναιτωλικό, ούτε ΠΑΣ Γιάννινα, ούτε πλήθος άλλων μεγάλων επαρχιακών συλλόγων να εκπροσωπούνται σε μπάσκετ και βόλεϊ στις δύο πρώτες εθνικές κατηγορίες. Αντιθέτως θα βρείτε τον Προμηθέα Πατρών, τον Κολοσσό Ρόδου, το Ρέθυμνο, τον Ηφαιστο Λήμνου την Αγιά Λάρισας. Μαζί οι μεγάλες (ΠΑΟ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Αρης, ΑΕΚ, Ηρακλής, Πανιώνιος) και κάποιες συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης!

Ο ΛΟΓΟΣ που συμβαίνει αυτό είναι απλός. Δεν είναι δυνατόν να σηκώσουν πρωταγωνιστικές πορείες σε όλα τα αθλήματα διότι αυτό απαιτεί χρήματα, πολύ κόσμο να τρέχει στη διοίκηση και κυρίως συντονισμό για να μη ξεφεύγουν τα χρέη όπως έχει συμβεί πάρα πολλές. Χαρακτηριστική περίπτωση η Νίκη Βόλου που έχει μεν πάρα πολλά αθλήματα, αλλά χρωστούσε η ερασιτεχνική κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ!!!

ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ δεν γίνεται γιατί στο ποδόσφαιρο τα… αυγά δεν τα αλωνίζουν!!! Για να βρεθεί μια ομάδα από την επαρχία σε πρώτο επίπεδο απαιτούνται χίλια δυό και κυρίως χρήματα, γνώσεις και καθημερινή ενασχόληση πολύ μεγαλύτερης διάρκειας απο το… δωδεκάωρο εργασίας που θέσπισε εκείνος ο λεβεντονιός πρωθυπουργός της Αυστρίας!!!

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ της Αναγέννησης είναι τρανταχτό! Φαίνεται απο τη λειψανδρία και την κατάντια στην οποία περιήλθε για πρώτη φορά από τότε που υπάρχει οργανωμένο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα!

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Δηλαδή ο Ήφαιστος Λήμνου είναι μικρό αθλητικό μέγεθος;

ΤΟ ΡΗΤΟ

«Η δράση δεν πηγάζει από τη σκέψη, αλλά από την ετοιμότητα για ανάληψη ευθύνης»

ΝΤΗΝΤΡΙΧ ΜΠΟΝΧΕΦΕΡ – ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Αν σε ερασιτεχνικό επίπεδο και συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα είναι δύσκολη (όπως φαίνεται και στην πράξη) η διοικητική ενασχόληση με την Αναγέννηση (ή άλλες ομάδες που εκπροσωπούν πρωτεύουσες Νομών), φανταστείτε πόσο πιο ζόρικα είναι τα πράγματα σε υψηλό επίπεδο, σε συμμετοχή δηλαδή σε εθνικά και επαγγελματικά πρωταθλήματα!

Στο πετσί μας…
Το χουμε ζήσει στο πετσί μας όσοι με κάθε τρόπο ασχοληθήκαμε. Ιδιαίτερα την τελευταία εξαετία που κάποιοι νόμιζαν ότι το όχημα τσουλούσε μόνο του από τον… αέρα!

Ξεπατώθηκαν!
Κατάλαβαν βέβαια άπαντες, με την εξαφάνιση του συλλόγου, οτι για να φθάσει η Αναγέννηση να υποσκελίζει τεράστιες αθλητικές οντότητες που ανήκουν σε πολύ μεγαλύτερες και οικονομικά πιο εύρωστες πόλεις, ορισμένοι είπαν το Δεσπότη Παναγιώτη και ξεπατώθηκαν προσφέροντας χρήματα, πλάτη και ανεκτίμητο χρόνο!

Με το κλειδί!
Από την στιγμή που έφυγαν αυτοί και ανέλαβαν τα fund και οι απίθανοι που νόμιζαν οτι θα παίζουν οι… φανέλες μόνες τους, η Αναγέννηση απλώς εξαφανίστηκε σε χρόνο μηδέν!!! Πριν, για ν’ ανοίξεις και μόνο τα γραφεία, με το που έβαζες το κλειδί, έπρεπε να αδειάσεις τις τσέπες σου! Και αμέσως μετά ν’ αφήσεις όλα τα προσωπικά θέματα στην άκρη μέχρι να τελειώσεις αυτά που αφορούν στην ομάδα. Ε, κάποια στιγμή οι “τρελοί” θα κουράζονταν!

Οσο το σκέφτεσαι η λίστα μακραίνει

Κάπως έτσι, λοιπόν, έχουν τα πράγματα. Για να λειτουργήσει αξιοπρεπώς μια ποδοσφαιρική ομάδα όπως η Αναγέννηση απαιτούνται πάρα πολλά πράγματα.

Ποσω δε μάλλον να μετέχει στις υψηλές κατηγορίες και ν’ ανταγωνίζεται στα ίσια μεγάλους αντιπάλους. Εφορίες, ΙΚΑ, ασφάλειες, συμβόλαια, παράβολα, μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα, προβλήματα καθημερινής φύσεως, γήπεδα, διαχείριση προπονητών, παικτών, εργαζομένων, συγκρουση με στρεβλώσεις και φορείς περίεργους, άθλιο ποδοσφαιρικό περιβάλλον και όσο το σκέφτεσαι τόσο η λίστα μακραίνει!  Πως, λοιπόν, ν’ ασχοληθούν εδώ τζάμπα μάγκες;

Και να το κάνουν κάποια στιγμή θα κόψουν πέρα. Γι’ αυτό παριστάνουμε τον παράγοντα σε άλλα αθλήματα σε μικρές κατηγορίες χρησιμοποιώντας και το τεράστιο όνομα του συλλογου. Διότι σε μεγάλες κατηγορίες κι εδώ κάνει “τζίζ”!