Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε εκτενώς μετά από αίτημα του παραρτήματος Καρδίτσας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, το θέμα της μη έκδοσης οικοδομικών αδειών σε οικισμούς και ιδιαίτερα στην περιοχή του Παλαμά από την υπηρεσία δόμησης (ΥΔΟΜ) Καρδίτσας.
Εκ μέρους του Συλλόγου ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Ελευθερίου υπογράμμισε ότι το ζήτημα καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό μετά τις καταστροφές και ζημιές που υπέστησαν δεκάδες οικίες από τις πλημμύρες του «Ντάνιελ». Περιέγραψε την ουσία του ζητήματος, για το οποίο έχουν αναφερθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιώτες επαγγελματίες μηχανικοί μέσα από προσωπική αρθρογραφία στις φιλόξενες στήλες του «Νέου Αγώνα».
Το ζήτημα ξεκινάει από τα μεθοδολογικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, εργαλεία που κρατούν έναν αιώνα είπε ο κ. Ελευθερίου και πρόσθεσε ότι υπάρχει και μια σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ερμηνεία της δαιδαλώδους νομοθεσίας που είναι φοβερά δύσκολη.
Στην συνεδρίαση το «παρών» έδωσε ο απερχόμενος Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου ο οποίος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον Παλαμά, αλλά και πολλές κοινότητες του Νομού Καρδίτσας. «Υπάρχει πολύ απλή ερώτηση. Σε όλη την πεδινή χώρα δίνονται άδειες. Όλες οι Πολεοδομίες της Ελλάδος είναι λάθος και η ΥΔΟΜ της Καρδίτσας είναι σωστή;» είπε και πρόσθεσε: «συμφωνώ ότι η Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και έχει το βάρος για όλο το Νομό. Ο κάθε Δήμος θα έπρεπε να έχει κάθε Υπηρεσία Δόμησης, αλλά όλοι οι Δήμοι είναι υποστελεχωμένοι. Είναι δυνατόν να μην μπορεί να βγει πουθενά καμία άδεια; Θεωρώ ότι η υπηρεσία θα πρέπει να δει την ουσία του προβλήματος που πολλαπλασιάζεται τώρα μετά τον Ντάνιελ. Το θέμα έχει φτάσει στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και πλέον παίρνει την δικαστική οδό».
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Παλαμά κ. Σωκράτης Δασκαλόπουλος συμφώνησε με το ερώτημα του κ. Σακελλαρίου, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να απαντηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου. «Η γραφειοκρατία αυτη τη φορά θα πρέπει να υποκύψει στις πραγματικές ανάγκες και όχι οι ανάγκες στη γραφειοκρατεία. Υπάρχουν 130 οικίες μέσα στον Παλαμά που έχουν γκρεμιστεί και 300 συνολικά σε όλο το Δήμο» είπε. Επίσης εκ μέρους των μηχανικών μίλησε και τοπογράφος μηχανικός ο κ. Ευάγγελος Μουτσανίδης, που είχε αναλύσει το θέμα μέσα από αρθρογραφία στον «Νέο Αγώνα», ενώ το λόγο πήρε και ο κ. Ηλίας Τσουκνίδας.
Εκ μέρους της Υπηρεσίας η κ. Ράγκου σημείωσε ότι τα σχέδια που έρχονται από τους μηχανικούς δείχνουν αποκλείσεις από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό που κυμαίνονται από 50 εκατοστά μέχρι 1,5 μέτρο. «Δεν εφηύρε η Πολεοδομία της Καρδίτσας την ασυμφωνία αυτή. Τα εργαλεία που μας δινει ο Νόμος είναι αυτά που προτείνουμε για το θέμα» είπε μεταξύ άλλων. Ακολούθησαν στη συνέχεια παρεμβασεις από τον κ. Σακελλαρίου και την κ. Ράγκου πάνω σε λεπτομέρειες του ζητήματος και ερωτήσεις από τα μέλη του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν.
Ο κ. Τσιάκος κατέθεσε πρόταση ο ίδιος ως Δήμαρχος Καρδίτσας, μαζί με τον απερχόμενο και τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Παλαμά και εκπροσώπους του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, παρουσία και της Υπηρεσίας Δόμησης να κλείσουν ραντεβού με τον Υπουργό για το θέμα. «Εμείς θέλουμε να δώσουμε λύση σε όλα τα προβλήματα. Να πάμε στον αρμόδιο Υπουργό να δούμε τι θα μας πει» είπε.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Σβάρνας ανέφερε ότι επί θητείας τους έγιναν πολλές επαφές και ενέργειες για το θέμα, ενώ ακολούθησαν τέσσερα χρόνια στασιμότητας. «Η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου που θα δώσει λύση, κάτι που θα διαρκέσει πολλά χρόνια. Μέχρι τότε όμως για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που προέκυψε μετά τον Ντάνιελ θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή του εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που θα δώσει προσωρινή λύση» είπε μεταξύ άλλων.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βασίλης Κρανιάς ανέφερε ότι είναι η τρίτη φορά που το Σώμα ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα και από τον Μάρτιο που έθεσε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει γίνει τίποτα. «Όλα λύνονται. Από τα έγγραφα που έχω στα χέρια μου, όλες οι υπηρεσίες αναφέρονται ότι αυτά τα προβλήματα λύνονται με σεβασμό στην υφιστάμενη κατάσταση» είπε μεταξύ άλλων και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει το θέμα που είναι δική της ευθύνη.
Ο κ. Τσιάκος αναφερόμενος στην πολιτική ευθύνη, χαρακτήρισε λάθος τις υποδείξεις ότι οι υπηρεσίες πρέπει να εκτελούν αυτά που τους λέει η πολιτική ηγεσία. «Είμαι απ’ αυτούς που λένε ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε στο γράμμα του Νόμου αλλά στο πνεύμα. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να λυθεί και το ζήτημα αυτό» ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχει γίνει σύσκεψη με το ΤΕΕ για το θέμα ενώ έχει τεθεί υπόψη και του Υπουργείου το 2019 ζητώντας χρηματοδότηση της μελέτης που απαιτείται για τον πολεοδομικό σχεδιασμό. «Πρέπει επιτέλους να δοθεί μια λύση. Μας ενώνει η αγωνία για το μέλλον από εδώ και στο εξής. Να πάμε στον Υπουργό ώστε να λάβουμε διαβεβαιώσεις, ίσως και γραπτές με ποιο τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε» είπε.
«Όπως οι άλλοι Νομοί βρήκαν τη λύση να τη βρούμε και εμείς» σημείωσε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών κ. Βασίλης Ελευθερίου.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Καρδίτσας κάλεσε την ΥΔΟΜ να επανεξετάσει το ζήτημα και να δοθούν άμεσα άδειες σε ένα πνεύμα συνεργασίας και σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει αυτό τότε θα απευθυνθούν στον Υπουργό για το θέμα.
Το αίτημα
Στο αίτημα του ο Σύλλογος ανέφερε: «Ως Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και εκπροσωπώντας τους συναδέλφους του Νομού μας θέλουμε να εκφράσουμε στη Δημοτική Αρχή και σε ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας τον προβληματισμό μας και την έντονη δυσαρέσκειά μας σχετικά με την αντιμετώπιση της Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Καρδίτσας.
Από το έτος 2017 υπάρχουν αιτήσεις συναδέλφων για έκδοση Οικοδομικών Αδειών σε οικισμούς με σχέδιο διανομής (και ιδιαίτερα στην περιοχή του Παλαμά) και τη συνεχόμενη άρνηση της ΥΔΟΜ για έγκριση αυτών. Το πρόβλημα εντείνεται ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ (Daniel) και τα καταστροφικά φαινόμενα για το Νομό μας.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτοφανή αντιμετώπιση από την ΥΔΟΜ Καρδίτσας, μοναδική στην περιφέρεια Θεσσαλίας αν όχι για όλη την Ελλάδα, όπου ουσιαστικά υπάρχει μια «άτυπη» αναστολή έκδοσης Οικοδομικών Αδειών χωρίς να τεκμηριώνεται πουθενά, παρά μόνο στην άποψη της ΥΔΟΜ Καρδίτσας ότι απαιτείται αναθεώρηση ρυμοτομικού σχεδίου, επικαλούμενη έγγραφο της Περιφέρειας Θεσσαλίας το οποίο σύμφωνα με την ερμηνεία της εν λόγω υπηρεσίας, έκανε λόγο για Αναθεώρηση.
Ιδιαίτερα το τελευταίο έτος υπάρχει έντονη αλληλογραφία μεταξύ συναδέλφων, της ΥΔΟΜ και αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (όλα τα έγγραφα είναι στη διάθεση του Συλλόγου), όπου ακόμα και μετά από συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, η ΥΔΟΜ Καρδίτσας εμμένει στην άποψή της για αναθεώρηση και κατ’ επέκταση στη μη έκδοση αδειών.
Ο Σύλλογός μας έχει προ πολλού, εξάλλου, τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα πρόσληψης Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού στην ΥΔΟΜ Καρδίτσας αλλά και συνολικά την τεχνική της στελέχωση με μόνιμο και επαρκές τεχνικό προσωπικό συναδέλφων διπλωματούχων μηχανικών ώστε να υπάρχει δυνατότητα η υπηρεσία να δύναται να αποφανθεί για τόσο κρίσιμα ζητήματα και εντός του στενού χρονικού πλαισίου που το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο ορίζει, και θέματα που αφορούν άμεσα τοπογραφικά ζητήματα να μην αποτελούν αποκλειστικά και μόνο υπόθεση των λιγοστών συναδέλφων οι οποίοι έχουν απομείνει στην υπηρεσία και σε πολλές περιπτώσεις, υπερβάλλοντας εαυτούς, να επιχειρούν να φέρουν εις πέρας όλες τις υποθέσεις.
Ο ισχυρισμός ‘’δεν βγαίνουν άδειες στον Παλαμά’’ πρέπει να αναιρεθεί και να ξεκινήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών άμεσα. Τόσο όλες οι δημοτικές αρχές του Νομού μας όσο και η πολιτεία απαιτείται να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε προβλήματα τα οποία δημιουργούνται λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, η οποία, μεταξύ άλλων, οδηγεί ακόμη και σε εσφαλμένη ερμηνεία, εγκυκλίων αλλά και προϊσταμένων αρχών, να αντιμετωπιστεί και μαζί με αυτό όλα τα τεχνικά ζητήματα τα οποία μπορεί να δημιουργούνται εξαιτίας των.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας ως φυσικός προϊστάμενος της συγκεκριμένης Υπηρεσίας και η Δημοτική Αρχή, τι θα κάνουν για να βρεθεί οριστική λύση σε αυτό το πρωτοφανές -για τα μηχανικά χρονικά- πρόβλημα;».